Devojčice sa velikim gitarama

Pošto je bas gitara prilično kabast instrument, često je nepravedno zapostavljen među onima koje patrijarhat šarmantno naziva „slabijim polom“. U inat stereotipima i u ime dobre muzike, Kultur!Kokoška predstavlja tri sjajne basistkinje koje su uspele da ostvare uspešne muzičke karijere.

Suzi Kvatro (Suzi Quatro)

Preuzeto sa www.flyguitars.com

Preuzeto sa www.flyguitars.com

Iako se muzikom bavila još od ranih šezdesetih, na top liste Evrope i Australije ova divlja cura, od glave do pete zaodenuta u kožu, dospela je tek 1972. Slava u Britaniji i Americi stigla je ubrzo nakon toga. Od osamdesetih nadalje snimala je muziku bez pokroviteljstva velikih izdavačkih kuća, i ostala zapamćena po svojoj hrabrosti i snalažljivosti u pretežno muškom svetu rokenrola. Njen najnoviji, petnaesti po redu album, izašao je 2011., te i je i dalje aktivna i na sceni.

Kao prva basistkinja koja je uspela da ostvari karijeru u mejnstrim muzici, Suzi Kvatro je otvorila put brojnim drugim ženama u rok muzici.  U intervjuu koji je dala 2012., rekla je:

„Pre nego što sam uradila to što sam uradila, nismo imale mesto u rokenrolu (…) Godine 2014. biće 50 godina kako radim svoj posao. Neko bi ga uradio, ali mislim da je zapao meni jer ja ne marim za rod. Nikad nisam. (…) Ako sam htela da sviram solo na basu, nikad mi nije palo na pamet da ne mogu. Kada sam sa 5 godina prvi put videla Elvisa, odlučila sam da želim da budem on, i nije mi palo na pamet da je on muškarac.“

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=7SXWgC0SLCA]

Tina Vejmut (Tina Weymouth)

Preuzeto sa www.thunderrow.com

Preuzeto sa www.thunderrow.com

Njujork, kasne sedamdesete. Dejvid Birn, gitarista, i Kris Franc, bubnjar, žele da naprave bend, ali nikako ne mogu da pronađu basistu. Franc gura svojoj devojci u ruke ploče Suzi Kvatro i navodi je da proba da savlada bas gitaru, iako nikada ranije nije svirala nijedan instrument. Ostalo je istorija: bend Talking Heads ubrzo je oborio s nogu publiku kultnog kluba CBGB, a Tina Vejmut dospela na naslovnicu magazina Rolling Stone zbog svog neobičnog, jedinstvenog stila sviranja. Njena prepoznatljiva kombinacija minimalističkog pank zvuka i živahnih fanki ritmova oblikovala je zvuk Talking Headsa i upisala njihova imena u istoriju rok muzike.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=5zNdMc6wGtU]

Tal Vilkenfild (Tal Wilkenfield)

Gitaru je počela da svira sa 14, na bas je prešla sa 17, a već u 21-oj je svirala na turneji sa Džefom Bekom. Ovaj veliki gitarista kasnije je izjavio: „Interesantno je imati sjajne muzičare u mom bendu, kao što je Tal, koja ima, znate, pola, ili četvrtinu mojih ili Vinijevih godina. Ona je genije. Primetiće greške koje mi, čak i Vini [Kolajuta] i ja, promašimo.“ Bolji kompliment njenom sviranju teško je zamisliti – u poređenju sa Bekovim hvalospevima, skromno deluje čak i titula najuzbudljivijeg novog muzičara godine 2008., koju joj je dodelila publika Bass Guitar magazina. Nastavila je da svira sa njim čitave tri godine, pre nego što se vratila solo karijeri. Osim sa Bekom, Tal je svirala i sa Herbijem Henkokom, Mejsi Grej i Princom.

Danas ima samo 27 godina, što znači da je pred njom duga i uzbudljiva karijera. Kokoška ushićeno oštri kandžice u iščekivanju.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=jVb-izZVCwQ]

2 komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *