(Crvena) Ljubav, seks, droga i krdo jednoroga

Dok posežete za četvrtim, jer su vam prethodna tri kišobrana popustila pod olujnim i pljuskovitim naletom reklama, saveta i ponuda za najzaljubljeniji Dan zaljubljenih ikada, izdvojite koji minut i posvetite se nama! !Kokoškino maleno srce dovoljno je veliko da vas ne deli na one koji su sami i one koji imaju jednog, dva, tri ili n partnera. !Kokoška vas sve voli i zato vam toplo predlaže da poslušate baš nju i time zadate bolan udarac svim kampanjama sa nazivima poput: „10 stvari koje možete uraditi na Dan zaljubljenih ako ste sami”, ali i onim sasvim suprotstavljenim kao na primer: „Svim zaljubljenima 20% popusta u stomatološkoj ordinaciji samo na Dan zaljubljenih!”

Ljubav (2015), argentinskog reditelja Gašpara Noea, imala je premijeru na Kanskom festivalu prošle godine, a od tada je imala sasvim dovoljno vremena da iz filma pređe u kotroverzu. Noe je pažnju filmske javnosti privukao već svojim prvim dugometražnim filmom Stojim sam (1998), a sam tvrdi kako mu je Stenli Kjubrik jedan od najvećih uzora u radu. Od Kjubrika u Ljubavi ne vidimo baš ništa, ali zato od glavnih glumaca – Karla Glusmana (Marfi), Aomi Mujok (Elektra) i Klare Kristin (Omi) vidimo sve. Baaaš sve.

Njih troje u trenucima dok se još ne vidi sve. Preuzeto sa www.telegraph.co.uk

Njih troje u trenucima dok se još ne vidi sve.
Preuzeto sa www.telegraph.co.uk

U Ljubavi ima ljubavi, vođenja ljubavi i seksa. Nije baš jednostavno odrediti tačnu proporcionalnu zastupljenost ova tri (kao ni gde se jedno završava, a drugo počinje), ali usko specifičnom odokativnom metodom dolazimo do zaključka da najviše ima… seksa! Neki uticajni kritičar je kazao: „Dok gledaš porno film, jedva čekaš da prođe priča i da krene seks. U Ljubavi jedva čekaš da prođe seks.” Možda i jeste tako, ali Ljubav nije i ne pokušava da bude čak ni soft porn, već slika, kako Noe kaže – seks s (pozadinskom) pričom. A pričati o Ljubavi je pričati o seksu. A Noe priča kako je seks prirodni put ljubavi, dakle, !Kokoška mudro zaključuje: ljubav -> seks -> Ljubav.

Činjenica da se nežna plavušica Omi useljava u stan do Marfija i Elektre i da je spremna da uđe u seksualne odnose s njih dvoje čak i pre prve komšijske kafe dobrodošlice, i to tik nakon što se ispostavilo da Marfi i Elektra imaju istu seksualnu fantaziju – seks u troje s plavušom, pomalo naivno podseća na krdo jednoroga koji jašu druge jednoroge po dugi na nebu iznad Pariza (gde je smeštena radnja filma). Biće da u tom trenutku njih dvoje misle kako im je upala ne kašika, već kutlača u med, ali ni ne slute da izgled ume da vara i da će slatkica Omi brzo da se pretvori u ljutu zmiju otrovnicu! Međutim, koliko god ljubav Marfija i Elektre delovala neralno i previše naivno za ozbiljno poimanje, prija ponekad otisnuti se putem te duge na nebu Pariza. Maker i u mislima.

Ovo je (ustvari) Ljubav! Preuzeto sa www.washingtonpost.com

Ovo je (u stvari) Ljubav!
Preuzeto sa www.washingtonpost.com

Marfi, koji studira film, izjavljuje kako bi želeo da napravi film od krvi, suza i sperme. Krvi u Ljubavi nije bilo (ipak nije ovo neki Tarantino), ali je i suza i sperme bilo i to na pretek (a bogami i droge). Njegov san je da napravi film koji oslikava „sentimentalnu seksualnost”. Definiciju ovakve seksualnosti morali biste sami za sebe da postavite, ali !Kokoški se čini da je Noe upravo to pokušao ovim filmom. Može li bolje od Ljubavi? Svakako i nažalost da može, ali je Ljubav dovoljno dobra da dâ polet filmu sentimentalne seksualnosti. Zove se Ljubav, ali guši seksom – iako ga nije mučno gledati, ima ga previše i baš se te scene čine kao odličan moment za pregledati sve društvene mreže na kojima imate nalog. Upravo zato vam ga !Kokoška zdušno preporučuje za sutrašnju ljubavnu nedelju! Vi koji ćete Ljubav gledati uz svoju ljubav, u tim momentima okrenite se jedno drugom (ne zaboravite da isključite telefone pre filma!), vi koji ćete ga gledati uz drugarsku podršku, prisetite se zajedno svojih velikih ljubavi, a vi koji ćete se uz film osamiti, bacite pogled na Fejsbuk – možda je !Kokoška okačila nešto urnebesno i do pariske duge zanimljivo, kao što to i inače čini.

Ako ste pak od onih koji se ovih prazničnih dana radije ne bi zatvarali u četiri zida (ima li takvih uopšte?), nastavite s čitanjem, ima preporuka i za vas!

Dosta vam je Ljubavi u doba kolere? Dosta vam je i Ljubavi u doba kokaina? Evo sledeće ljubavi u doba na k – ljubav u doba komunizma! Na sceni Bitef teatra juče je premijerno izvedena Crvena ljubav, predstava po romanu Ruskinje Aleksandre Kolontaj, a čiju režiju i dramatizaciju potpisuje Olga Dimitrijević. Uzburkana drama obojena crvenom, bojom komunizma i drugom crvenom, bojom ljubavi, pomalo će vas nasmejati, pomalo prisetiti na slatke i one malo manje slatke ljubavne muke, a sigurno će vas raspevati i razdragati obrade vama dobro poznatih folk pesama, kojih se gnušate u svim drugim aranžmanima, ali ne i u ovom aranžmanu sjajne Ane Ćurčin. Crvena ljubav i Ljubav ne dele samo naziv, već i postojanje ljubavnog trougla. Doduše, verujemo da trougao u liberalnom miljeu savremenog Pariza nije lako porediti s trouglom u snažnoj pesnici ruskog komunizma, ali trougao je trougao i uglovi mu broje 180 stepeni u svakom vremenu i prostoru. Njegova temena u ovoj priči čine Vladimir (Vladimir Aleksić), Vasilisa (Milica Stefanović) i Nina (Jelena Ilić, koja pored uloge Nine igra i druge – kućnu pomoćnicu, članicu partije). Iako je radnja fokusirana na ljubavni odnos i osećanja Vladimira i Vasilise, predstava pruža i uvid u osećanja likova prema partiji, ideologiji, revoluciji, ali slika i razapetost između ovih prvih i ovih drugih osećanja. Kakva god bila njihova osećanja, vaša će na kraju predstave biti sva slatka, a uz to ćete se i prisetiti šta (ne) treba raditi u ljubavi – edukativno za sve one koji se nisu već iskustveno naučili, a uz to i zabavno, pravi 2 u 1. !Kokoška veruje da će svako od vas pevati ili bar otvarati usta (sa mrvicom stida u nekom zabačenom delu mozga) zajedno sa glumačkom ekipom uz minimalno izmenjen Indirin hit: „Bio si mi sve, glavni lik iz partije, ja devojčica koja u sve veruje…” Dakle, hitrim potezima miša pojurite ka sajtu Bitef-a i proverite koji vam je najljubavniji termin za Crvenu ljubav!

Nije baš jednakostranični, ali je trougao! Preuzeto sa teatar.bitef.rs

Nije baš jednakostranični, ali je trougao!
Preuzeto sa teatar.bitef.rs

Za koju god opciju da se odlučite i bilo kojoj od grupa na koje vas !Kokoška NE DELI da pripadate, ovih dana vam sigurno neće manjkati ljubavi. Bar ne u naslovima preporuka, a na vama ostaje da vam je i zaista ne manjka. Do ovog perioda sledeće godine obnovite vaš arsenal kišobrana i zapamtite jedno: Šta god bilo, uvek može gore, ali čak i tada vaša !Kokoška će vas voleti!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *