Beldocs odbrojavanje

Seks i smrt, muzika i igra, kreacija i destrukcija, obični ljudi i oni drugi: deseti BELDOCS festival dokumentarnog filma. Pročitajte naše preporuke, i od 8. maja – pravac, bioskopske sale!

Još jednom sa emocijom, BELDOCS

Već  deseti put zaredom, u maju nas očekuje Beldocs međunarodni festival dokumentarnog filma. Ove godine festival će se održati od 8. do 15. maja, a program ćete moći da pratite u osam beogradskih bioskopa. Bogat filmski program razvrstan je u 11 glavnih selekcija: srpski takmičarski i revijalni program, međunarodni takmičarski i revijalni program, muzički i plesni dokumentarci, biografski dokumentarci, kreacija vs destrukcija, feelgood movies, milenijumska stvarnost iz ženske perspektive i dve retrospektive – Goran Marković i Aliona van der Horst. Od 80 filmova iz 40 zemalja sveta koje ćete moći da pogledate, !Kokoška je odabrala nekoliko koje svesrdno preporučuje.

Feelgood movies

Programska celina Feelgood movies podeljena je u tri potkategorije koje se bave različitim tematikama. Segment Eros i Tanatos, kao što se da pretpostaviti, čine filmovi koji se bave seksom i smrću, a fokus je na ženskoj seksualnosti koja je u velikom delu sveta (nažalost) još uvek tabu tema. Druge dve selekcije čine slow i ekološki filmovi i Društvo i priroda. Slow filmovi su sporiji filmove u koje je potrebno malo se više udubiti i uglavnom govore o odnosu čoveka i prirode, dok se naziv poslednjeg segmenta poigrava sa imenom školskog predmeta (priroda i društvo), a filmovi iz ove selekcije bave se savremenim društvenim i porodičnim odnosima.

Žena i glečer film je o litvanskoj naučnici Aušri Revutaite koja je provela 30 godina na planinskom lancu Tian Šan, samo u društvu dvoje ljubimaca – psa i mačke. Aušra proučava klimatske promene na glečeru Tujuksu, a snimci impresivne prirode koja je okružuje smenjuju se sa arhivskim snimcima naučnika koji su tu bili pre nje.

Na Madagaskaru se, zbog seče šuma, baobabi suočavaju sa istrebljenjem. Sirij Kornu, reditelj filma Baobabi između zemlje i mora, i Vilfrid Ramahafali putuju uz jugozapadnu obalu Madagaskara proučavajući ovo džinovsko drveće.

Biografski dokumentarci

Kao što samo ime kaže, biografski dokumentarci donose nam priče o životu različitih ličnosti, a naša preporuka su filmovi o dvoje glumaca – Helmutu Bergeru i slavnoj Ingrid Bergman.

Helmut Berger, glumac, najpoznatiji je po svojim ulogama u filmovima Lućina Viskontija. Film Andreasa Horvata prati njegov sadašnji, mirniji život u malom stanu. Iako sada živi mnogo skromnijim životom nego na vrhuncu svoje slave tokom sedamdesetih godina, Berger i dalje ima potrebu za pažnjom koju izražava iznenadnim promenama raspoloženja.

Ingrid Bergman: njenim rečima (sa naracijom Alisije Vikander) snimljen je povodom stogodišnjice rođenja slavne glumice i zahvaljujući ličnim materijalima kao što su fotografije, pisma i njen dnevnik, dobijamo veoma intimni uvid u njen život.

Muzičko plesni dokumentarci

Ova programska celina je nezaobilazno filmsko štivo za ljubitelje mjuzikla i plesa.  Izdvajamo ostvarenje Mr. Gaga, umetnički presek jednog od najboljih koreografa svih vremena, Ohada Naharina, od odrastanja u kibucu do blistave internacionalne karijere.

Međunarodni takmičarski program

U okviru selekcije međunarodnog takmičarskog programa naći će se 12 filmova, stilski i tematski veoma različitih, ali koje sve karakteriše snažan autorski pečat.

U Dobrom poštaru, poštar Ivan kandiduje se za gradonačelnika malog grada na granici Bugarske i Turske. U njegovom mestu je ostalo samo 38 glasača, a Ivanov plan je da izbeglicama koje vekovima u Evropu ulaze preko Bugarske ponudi dom.

Međunarodni revijalni program

Nakon 20,000 dana na Zemlji prikazanog 2014. godine na festivalu Slobodna zona, ove godine domaća publika ima priliku da gleda još jedan dokumentarac o Niku Kejvu. Još jednom s emocijom otvara ovogodišnje izdanje Beldocs-a, a bavi se stvaralačkim procesom Nika Kejva i njegovog benda The Bad Seeds – konkretno snimanjem albuma Skeleton Tree tokom čijeg nastajanja se Kejv borio sa dubokom ličnom tragedijom.

Francuski dokumentarac Jugoslavija, druga strana ogledala-  prati istoriju nekadašnje države, od samog nastajanja (1918. godina i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca), pa sve do Titove ere, njenog raspada i početka građanskog rata i početka demokratskih promena u Srbiji 2000 i 2001.

Srpski takmičarski program

U okviru domaćeg takmičarskog programa izdvajamo Između granica, svetsku premijeru filma koji se bavi aktuelnom temom izbegličke krize. Glavna junakinja, studentkinja iz Libana, prijavljuje se kao prevodilac u izbegličkom kampu u Preševu, suočena sa problemima i patnjom unesrećenih.

Između granica, preuzeto sa beldocs.rs

Srpski revijalni program

Iz srpskog revijalnog programa izdvajamo film Gospođe u najboljim godinama. Baletski umetnik i koreograf Aleksandar Ilić osmislio je plesni projekat Teatar Gospođe koji je 2014. godine premijerno izveden. U ovom projektu učestvuje osam dama, od kojih najmlađa ima 61, a najstarija 82 godine. Rediteljka Anita Panić je tri godine pratila ove živahne gospođe i o njima snimila dokumentarac koji nam pruža uvid u njihove (možda neočekivano) interesantne živote.

Kreacija vs destrukcija

Pešmerga, BELDOCS

Posebnost ovogodišnjeg BELDOCS-a ogleda se i u premijernom programu podržanom od strane Fonda za otvoreno društvo, pod nazivom Kreacija vs destrukcija. Prema rečima Nataše Govedarice, selektorke ove programske celine, 

“Reč je o posebnoj selekciji koja je fokusirana na temu opozicije kreacije i destrukcije. Predstavljamo osam filmova sedam autora, od kojih se neki bave destrukcijom na širem, globalnom planu, poput filma “Bomba”, dok se drugi… bave temom destrukcije na ličnom planu, govoreći o vlastitom lovu na dugove sećanja.”

Još uvek nismo pogledali Neželjenu baštinu, ali svakako je zaslužio nagradu za najlepši trejler u kome se smenjuju monumentalni spomenici socijalističke Jugoslavije uz veličanstvenu  muziku koju potpisuje bivši hrvatski predsednik Ivo Josipović.

Najkontroverzniji gost festivala, francuski filozof Bernar Anri Levi, predstavlja se domaćoj publici ostvarenjima    Bitka za Mosul i Pešmerga, a zajedno sa još četvoro filmskih autora učestvovaće na posebnoj tribini  o destrukcijama savremenog sveta (Islamska država, ekstremni nacionalizam, nuklearno naoružanje) i o tome da li kreacija i umetničko delovanje mogu dati  mogući odgovor.

Milenijumska stvarnost iz ženske perspektive

Ova retrospektiva savremenih hrvatskih rediteljki dokumentarnih filmova daju nam sliku o običnim ljudima iz naše okoline: uličnoj prodavačici Ani (Ana Trg), životu sobarica u elitnom hrvatskom hotelu (Jesam li srećna?), ili priču o tome kako ostati optimista i pobediti tešku bolest (Klasa optimist).

Dragi ljubitelji dokumentarnog filma, izaberite svoje favorite. Kultur!Kokoška vam toplo preporučuje i prateće programe, master klasove i Work in Progress prezentacije. Edukativni program za srednjoškolce: Mini doc radionica (koji se nastavlja i posle festivala), uključuje i posebnu programsku celinu Teen program 2017, koja se bavi temama ljudskih prava, ekologije, i pravima žena.

Jubilarno, deseto izdanje BELDOCS-a možete ispratiti u Sava centru (otvaranje festivala), a ostale programe u Dvorani kulturnog centra, Domu omladine, u obe zgrade  Jugoslovenske kinoteke, kao i u Centru za kulturu Vlada Divljan i bioskopima Fontana i Cineplexx Ušće.

Novina ovogodišnjeg festivala je i Beldocs market dokumentarnih filmova, pod pokroviteljstvom programa Evropske unije, Creative Europe.

Raspored filmskih projekcija možete proveriti klikom ovde, a celokupni program festivala ovde.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *