ČitamЧиташ: džorajte se knjigama, jarosno

Drugi Festival knjige ČitamЧиташ biće održan 21. i 22. juna na Kosančićevom vencu u Beogradu. Juriš u džoranje! Bez laktanja, i samo pristojno!

Vozraduj se, bibliofilska javnosti! Ovog vikenda u Beogradu postoji realna šansa da se, bez potrošenih zlatnika, dočepate novog materijala za čitanje. Sve što je potrebno da uradite je da ponesete knjigu koju već posedujete na Kosančićev venac, odaberete joj zamenu, i trampite se. Pa kaže zvanična najava:

Drugi Festival knjige ČitamЧиташ biće održan 21. i 22. juna na lokalitetu nekadašnje Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu u Beogradu. Festival će otvoriti srpski književnik i slikar Mileta Prodanović, a raznovrstan program trajaće od 14.00 do 22.00 sata.

Centralna aktivnost festivala ČitamЧиташ je trampa polovnih, pročitanih knjiga, a posetioce očekuju brojne aktivnosti i radionice koje u fokusu imaju knjigu. Festival ČitamЧиташza cilj ima čuvanje, rehabilitaciju i popularizaciju knjige i kulture čitanja.

čitamUdahnite duboko i pogledajte dobro svoje police za knjige. Oduprite se impulsu da sebično i kukavički zgrabite najdosadnija zamisliva izdanja, koja ni sami ne biste čitali, i odnesete ih na festival u nadi da ćete ih zameniti za posve čudesne stvari.

Radije, ljubite bližnjeg bibliofila svog, i proberite zaboravljene dragulje, mlade pisce za koje biste želeli da više ljudi čuje, knjige koje su vam se dopale ali znate da ih nećete čitati opet, knjige koje ste pročitali toliko puta da ih ionako znate napamet – i dajte drugima priliku da uživaju isto kao i vi. Isto tako, preporučuje vam se da na ovaj događaj ne idete u potrazi za nečim konkretnim, već da dozvolite sebi da se susretnete sa nečim sasvim novim, što nikada niste mislili da ćete čitati, i budete prijatno iznenađeni.

Kao što gorespomenuta najava kaže, osim trampe knjiga na Festivalu će biti još niz događaja, a tačan program ćete morati naći na Facebook stranici događaja, jerbo ga na zvaničnom sajtu nema (ipak, kliknite podvučena slovca, ne stidite se).  Iz vaskolikog programa, !Kokoška izdvaja, pre svega, nedelju popodne: u 21h će nastupiti Poezinova slem scena sa ljudima koji nezajažljivo psuju u stihu i to im neretko dobro ide, a nešto ranije, u 16h, čitaće Blacksheep mladi pisci, samoidentifikovane crne ovce – bića vrlo posebna i nadasve magična po tome što ih U Ovom Vremenu I Društvu zanima Pisana Reč, a oni Ostaju Svoji, Svidelo Vam Se To Ili Ne (ne, ozbiljno, dajte im šansu, nije nemoguće da zaluta nešto valjano). Alternativno, u subotu u 19:30 možete čuti poeziju koju izvodi ARGH!, o kojima ne znamo ništa sem da u imenu imaju uzvičnik, što je, za !Kokošku, posve dovoljna preporuka.

Prošlogodišnja dečija radionica

Prošlogodišnja dečija radionica

Oba festivalska dana u 17h najavljene su ličnosti iz oblasti kulture koje će posetiocima čitati odlomke svojih omiljenih knjiga i diskutovati o njima. Čak i ako niste preterano ushićeni da saznate koja je omiljena knjiga Gorice Popović ili Igora Brakusa, može vam biti posve interesantno da pratite hoće li diskusija odista biti diskusija, ili uobičajena mešavina moralisanja i hvalospeva. Dobrih književnih svađa praćenih pijanim tučama na našoj sceni nije bilo odavno, ali !Kokoška ipak ne gubi nadu.

Naposletku, program obiluje i dobrom muzikom, interesantnim izložbama, pa čak i radionicama za decu – milo vas pozivamo da se, ukoliko vas takve stvari zanimaju, vratite na link na njihov program.

A sutra – knjige u ruke, i jurnite!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *