Zašto je Haneke snimio dva potpuno ista filma?

Uzbuđuju vas horori i trileri? Sjajno! Haneke ima pravu stvar za vas – puta dva.

Funny Games (EU)

Režiser: Michael Haneke

Scenarista: Michael Haneke

Uloge: Susanne Lothar, Ulrich Mühe, Arno Frisch, Frank Giering

Funny Games (US)

Režiser: Michael Haneke

Scenarista: Michael Haneke

Uloge: Naomi Watts, Tim Roth, Michael Pitt

Mihael Haneke svetskoj publici postao je poznat svojim filmom Skriveno iz 2005. godine, ali 8 godina pre toga on je snimio film koji je izazvao oprečne reakcije kod publike i kod kritičara i šokirao mnoge. Bio je to Funny Games, svojevrsna studija o nasilju u filmu prikazana kroz film. Ceo film je uvrnuta igra, osmišljena da zgrozi publiku koja je do juče uživala gledajući ljudsku patnju u trilerima i hororima.

filmadventhrough.blogspot.com

Jedini koji je svestan da je u filmu; preuzeto sa filmadventhrough.blogspot.com

Film počinje sekvencom u kolima, gde porodična igra u kojoj članovi pogađaju koja je pesma trenutno na radiu biva prekinuta lupanjem i bukom, i pojavljuje se uvodna špica – crvena slova na crnom ekranu, podsećanje na američke slasher horore koji su jedna od meta Hanekeove kritike. Već ovde publika oseća da sa tom porodicom nešto neće biti u redu i, zaista, ubrzo na vrata njihovog letnjikovca kuca čovek potpuno obučen u belo sa belim rukavicama. Traži jaja, komšijski. Lomi ih, smotano. Traži još, pomalo neprijatno. I onda, slučajno, potapa telefon u sudoperu. Tenzija je toliko velika da samo čekamo šta će se sledeće desiti, ali ništa. Dolazi njegov prijatelj, isto u belom. Uglađen i dobar s rečima, potpuna je suprotnost smotanku koji lomi jaja dva puta – Haneke aludira na tipične uloge u cirkusu, beli ozbiljni klovn i blesavi klovn. Ti klovnovi imaju imena svetaca (Peter i Paul), a kasnije dobijaju imena crtanih likova (Tom i Jerry, Beavis i Butthead). Žena ih moli da izađu, jer ona ne želi da učestvuje u njihovim igrama. Ili to možda Haneke moli svoju publiku da izađe i ne pristane na njegovu igru? Jednom prilikom on je rekao da bi prava reakcija na ovaj film bila napustiti salu, jer onima koji to učine nije ni potrebna lekcija o nasilju i filmu. Nije im potreban psihopata koji ih pita da li im je dovoljno ili hoće još dok muči porodicu, a publika skreće pogled sa ekrana. Oni nisu saučesnici u zločinu.

Jedini koji je svestan da je u filmu; preuzeto sa telegraph.co.uk

Jedini koji je svestan da je u filmu; preuzeto sa telegraph.co.uk

1997. godine ovaj film naišao je na relativno dobar prijem, ali nije stigao do svoje ciljne publike. Nemački arthouse film nepoznatog režisera nikako nije mogao da dopre do publike u Americi, a upravo su američki filmovi ti koji nasilje čine „pitkim“. Verovatno nikada i ne bi da Haneke 2007. nije snimio potpuno isti film, ali sa drugim glumcima i na engleskom jeziku. Međutim, oni kojima je film namenjen nisu shvatili njegovu poruku. Funny Games (US) dobio je 25. mesto na Tajmsovoj listi najgorih filmova 2008. godine, a mnogi kritičari rekli su da ne žele da im iko popuje i da film i nasilje u njemu nemaju nikakvu poentu. Ali, ne bi li se to moglo reći i za obične horore i trilere? Očigledno da ne, jer oni nikoga nisu izbacili iz comfort zone onako kako je to Haneke uradio. On je odlučio da prekrši sva pravila igre trilera koji nas na kraju obično uteše vaš omiljeni lik sigurno nije preživeo. Jedino pravilo koje je ispoštovano je sam kraj gde naši negativci kucaju na druga vrata i traže još jaja. Odgledali ste film do kraja? Igre se nastavljaju.

Nećete više? Šteta, morate, jer ovaj članak još uvek nije dostigao željenu dužinu. Možda očekujete da kažem kako treba da pogledate film, ali to je na vama da izaberete. Jedini način da gledate, a da ne budete saučesnici je da se suočite sa time da nasilje u fikciji nije drugačije od onog u realnosti. Sve ostalo  čini vas nemim posmatračem zločina. Jedini lik koji je svestan da je deo filma smatra da je fikcija koju posmatramo jednako stvarna kao i sve ostalo, dok njegov prijatelj, blesavi klovn, to ne shvata. On ni ne zna  da je u filmu. Izaberite ko želite da budete, ali ja sam sigurna ko ste bili dok ste gledali onaj horor sinoć.

Hoćete da se kladimo?

Nema komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *