Radio-Kokoška: Nišville 2013

Uprkos problemima sa finansiranjem i ponekom neostvarenom planu, džez festival Nišville je i ove godine bio veoma uspešan. Kokoška se pobrinula da bude prisutna, i izdvojili smo vam nekoliko najzanimljivijihizvođača sa festivala.

Za početak, Nikolo Faraći nam donosi neuobičajeno prijemčiv pristup free jazzu, sjajno za nenaviknute na žanr. Ako vas, pak, privlače intenzivnije varijante ovog stila, tu je Marius Neset sa svojim kvartetom.

Ljubitelji nesvakidašnjih jazz instrumenata, kao što je harmonika, i uživaće u etno-jazz orijentisanom ZZ Kvartetu – harmoniku svira fenomenalni Italijan po imenu Simone Zanćini.

Za romantičnije opredeljene, našlo se i latino/afro-jazz ritmova. Kubanac Bobi Karkases i u sedamdeset petoj godini vlada senzualnom muzikom.

Jazzanova i Pol Rendolf pobrinuli su se da se na festivalu koji je primarno orijentisan na muziku za sedenje” nađe i dovoljno fanka da se publika raskače.

Za kraj, Ron Karter je sa svojim triom obezbedio i lekciju iz akustične svirke.

Sve u svemu, Nišville se svojom raznovrsnošću još jednom potvrdio kao idealan način za upoznavanje sa džezom u svim mogućim oblicima, kao i izvrsnim svirkama za poznavaoce. Vidimo se i iduće godine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *