Top 5 serija za prokrastinaciju

Ako tražite nešto da vam okupira pažnju dok ignorišete ono što bi zapravo trebalo da radite, na pravom ste mestu.

Svi to radimo. Nije bitno da li studirate ili ste (ne)zaposleni, odlaganje obaveza dok one ne mogu više biti odložene je poseban čin u završavanju bilo kakvog posla. Da se ne lažemo, i tad se mogu pomeriti dok ne završite tu hladnu kafu koja stoji na stolu pored laptopa od jutros, kad ste odlučno seli da odradite naumljeno, ili dok ne ispušite još jednu cigaretu. Prokrastinacija. Ovaj oblik ponašanja na neki način možemo smatrati umetnošću. Zahteva dosta žrtvovanja i mnogo kajanja, ali teško je otarasiti se istog. Svako od nas ima poseban pristup, ali se svi svode na isto: odložiti otpočinjanje nekog posla koji nam visi nad glavom. I ko kaže da niste produktivni dok prokrastinirate? Sudovi i kuća se neće sami oribati, ormari se neće sami od sebe složiti, mejlovi pročitati i muzika na kompjuteru razvrstati po žanrovima. Sve su to jako bitne stvari za život, i krucijalno je da budu odrađene baš u tom trenutku, 10 sati pre predaje seminarskog rada koji niste ni počeli ili pred sutrašnji kolokvijum. Ali šta je ono što nam je svima zajedničko, ono što je svakom iskusnom prokrastinatoru na vrhu liste? Naravno, gledanje serija. Nudimo vam pet serija koje možete odgledati od početka do kraja u ovom ispitnom roku, jer šta je 3 sezone u 3 dana. (Još ako epizoda traje kraće od sat vremena, nebo je granica.)

5. Friends

Svakog jutra kad ustanete i uključite televizor, naravno pod izgovorom „Samo da vidim na Studiju B koliko je stepeni’’ ili možda nekim drugim ako ne živite u Beogradu, velika je verovatnoća da ćete naleteti na neku epizodu ove svima dobro poznate serije na nekom od hiljadu kanala. Naravno, prema ovoj seriji većina ljudi gaji pozitivne emocije, tako da je velika veorvatnoća da ćete ostati zakucani za kauč do kraja epizode proživljavajući dogodovštine šestoro prijatelja sa Menhetna. Ali to neće biti kraj. Iz nekog razloga ovu seriju kod nas mogu da priušte sve televizije, stoga nas bombarduju epizodama na sve strane i neretko u nizu od šest za redom. Ako ste skloni multitaskingu možete gledati različite sezone na dve različite televizije, stoga smo sigurni da bi sve obaveze bile potisnute duboko, duboko, duboko dok griža savest ne počne da čačka po mozgu. Naravno, i da niste neki ljubitelj serije, prokrastinatoru u vama najverovatnije će biti svejedno.

4. Orange is the new black

Ako još uvek niste gledali ovu seriju preporučujemo da pohitate na internete i pronađete je. Zavrzlama oko služenja zatvorske kazne glavne junakinje Pajper zbog krijumčarenja novca poteklog od dilovanja droge biće vam više nego zanimljiva razonoda. Pajper je mirna i primerna devojka iz srednje klase koja nikome nije pomenula da je možda pre 10 godina učestvovala u dilovanju. Još ako vam kažemo da Pajperinu bivšu devojku (koja je možda diler droge, na vama je da saznate) igra svima dobro poznata Dona iz Veselih sedamdesetih, mislimo da smo vas kupili. Nije spojler ako vam kažemo da ćete Pajper verovatno najmanje zavoleti od svih ostalih likova, jer zaista, ova serija je prepuna divnih i različitih karaktera od kojih će vam svaki prirasti za srce. Osim Pajperinog verenika. Na giljotinu sa njim.

3. Parks and Recreation

Ron nas uči malim životnim mudrostima.

U fiktivnom gradu u Indijani postoji jedna vrlo plava, vrlo glasna i vrlo ambiciozna žena u odseku za parkove i zelenilo po imenu Lesli Noup. Njene tri omiljene stvari su vafli, prijatelji i posao. Ne tim redom, ali posao uvek mora biti na poslednjem mestu. Zvuči irtiantno, ne? Njene kolege su još iritantnije, ali ne postoji mogućnost u kojoj ova serija ne bi mogla da vam se svidi. Ako ste gledali The Office, prepoznaćete kvazi dokumentarni format u kome se snimaju svi akteri. Leslin nadređeni, uvek nadrndani Ron Svonson, po opredeljenju libertarijanac koji bi postojanje vlade ukinuo,  ipak je ono što će vas možda najviše kupiti da odgledate seriju. (Ima sedam sezona i epizode od po 20 minuta, šta je to za vas.)

2. Borgen

Ako vam volite političku tematiku, a House of Cards vam je možda previše okrutna i ako ste utopista, ova serija će za vas biti pravi užitak. Prva danska žena premijer, odnosno premijerka, došla je na vlast i vreme je da se suoči sa situacijom u zemlji. Stvaranje vlade, političke intrige i koškanja među koalicionim partnerima, kao i neprekidna igra sa uticajima kojim slobodni mediji mogu da doprinesu odigravanju političke utakmice u nekoj zemlji možda vam približe kako bi to sve trebalo da funkcioniše. Harizmatičnoj premijerki Birgiti nije lako, ima porodicu koja zahteva njenu pažnju, brak koji treba održavati i suočava se sa brojnim pitanjima koja muškarcu na njenoj poziciji ne bi bila postavljena. Serija ima tri sezone epizoda od sat vremena – od toga vam možemo preporučiti prve dve sezone, dok treću gledajte na sopstvenu odgovornost.

1. Gilmore girls

Članovi !Kokoške gaje posebnu ljubav prema ovoj seriji. Sedam sezona dugačka priča o majci i ćerci u malom gradiću u Konektikatu jednostavno je nešto što ne možete preksočiti na svom prokrastinatorkom meniju. Naročito kada svakim sledećim gledanjem otkrijete još neku od genijalnih referenci iz popularne kulture koja vam je promakla prošli put; možda zato što likovi prebrzo govore, pa su scenariji za epizode bili vrlo dugački. Postoje neke stvari u životu o kojima morate imati mišljenje, npr. koji od Rorinih momaka je bio najbolji ili zašto je Lorelaj otkačila Maksa Medinu iako je bio pravi odabir za nju? Zašto je Džes uradio to što je uradio? Da li je Harvard bio bolja opcija od Jejla? Morate doživeti neku od svađa na večerama petkom uveče kod babe i dede Gilmor ili neki od savršeno sarkastičnih Lukovih komentara.

 

Naravno, ovo je samo vrh ledenog brega. Ne zaboravimo da postoji još mali milion drugih serija, knjiga ili fan fikcija kojima možete da se posvetite (a bogami, možete ih i pisati). Ipak, lenja srca moramo zaključiti da je mnogo veći užitak posvetiti se tim stvarima kada su obaveze poslate u raj za obaveze, tj. obavljene. Stoga, uhvatite se u koštac sa životom i uradite ono što je potrebno da biste se bez griže savesti upustili u gledanje ovih ili nekih drugih serija. U tome vam možda može pomoći ovaj video:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *