Slušamo se!

Ko kaže da nema dobre, nove, domaće muzike?! Predstavljamo vam sedam potpuno različitih izvođača na koje treba da obratite pažnju.

Istina je da će nas opšta mesta ubiti. Opšte mesto tebi, opšte mesto meni, pa se tako gađamo opštim mestima dok ne umremo. Možda je vreme da opovrgnemo neka od tih opštih mesta, a jedno od njih je ono da nema više muzike kao što je bilo ranije i da smo svi ogrezli u šund. Razočaraćemo široke narodne mase, ali istina je da ne živimo svi život očajnog jutjubera koji nostalgično klikće na spotove iz vremena bratstva i jedinstva i ostavlja generične komentare o hororu sadašnjosti. Ali zato klikćemo na neke osvežavajuće nove ljude, a predlažemo da i vi uradite isto!

Rogi

Igor Horozović, beogradski Mac DeMarco. On to zove traljavim jazz popom – mi to zovemo odličnom muzikom za ritmično njihanje i pevušenje. Rogi je skoro promovisao svoj novi album U međuvremenu pred punim beogradskim Elektropionirom, zatim i pred novosadskom publikom u, takođe prepunom, klubu Dom b-612. Sam stvara, piše, producira i aranžira. Godinama se učio zanatu i ovog novembra izbacio album kojim naglašava važnost sadašnjeg trenutka i upotpunjen je mekanim gitarama, toplim sintovima kao i sjajnim tekstovima.

Bandcamp:  https://therogi.bandcamp.com/album/u-me-uvremenu

Nadja.

Kratki EP Venus in Gemini, od svega četiri pesme, koji je ova mlađana novosadska muzičarka objavila novembra ove godine, pravi je melem za dušu. Ako volite St. Vincent, za koju kaže da joj je najveća inspiracija, volećete i sanjivi glas Nađe Vračarić. Nastupala je u beogradskom Zaokretu i jako smo ljubomorni na sve te duše koje su je tad slušale – jer mi nismo bili u mogućnosti. Tokom 2017. godine planira da izda album, te eto još jedne stvari kojoj se radujemo u u godini koja je počela!

Bandcamp: https://vnadja.bandcamp.com/album/venus-in-gemini

In Absentias

Glas ove devojke vas nikako neće ostaviti ravnodušnim. Bend je nastao kao solo projekat Ane Avramov, mlade autorke i muzičarke iz Zrenjanina koja je oko sebe okupila više nego sjajnu ekipu. Specifičan muzički miks pod uticajem Radiohead-a, Feist, Blonde Redhead i The Dandy Warhols jedan je od najinteresantnijih na sceni danas. Na pitanje šta je inspiriše Ana kaže: „Vrlo često izgleda kao da me ništa konkretno ne inspiriše. Jednostavno uživam da se igram i stvaram. Ne umem to da objasnim drugačije nego da jednostavno imam neodoljivu potrebu da se izrazim u formi muzike, nekako je najneposrednije i vrlo moćno.“ Zvučnosti i melodija su joj veoma bitni, tako da prvo nastaje muzika, koju onda kasnije intiuitivno dopunjuje tekstom. Svoj prvi spot za pesmu „Roads“ sa debi EP-ja Far Out objavili su skoro, a koncertom u Elektropioniru najavili su mini-turneju i novi album koji je u pripremi.

Bandcamp:  https://inabsentias.bandcamp.com

 

On Tour

On Tour iza sebe imaju dva presjajna albuma, a ove godine su proslavili pet godina postojanja. Trio koji okuplja vrsne i iskusne muzičare – Ivanu Smolović, Marka Ćebića i Vladimira Marinovića – obavezno je štivo za ljubitelje folk-roka i akustičnog zvuka.  Povodom rođendana organizovali su kratku rođendansku „ontournejicu“, a u beogradskom Elektropioniru počastili su publiku vrlo emotivnim koncertom koji nikoga u publici nije ostavio ravnodušnim. Iako malobrojna, publika je zdušno pevala iz sveg glasa zajedno sa Ikom i plakala sve u šesnaest.

Bandcamp: https://forontour.bandcamp.com/

Went

Went je bend sa stažom od 10 godina. Inspirisani su tradicijom američkog folka i tokom godina postojanja menjali i razvijali zvuk dok nisu sazreli kao jedan vrlo ozbiljan, kvalitetan i vrlo posvećen četverac. Rezultat tog razvoja na proleće ove godine koja nam izmiče izbacili su dugoočekivani album prvenac The Great Escape, koji sjajno oslikava njihovu muzičku zrelost, ali i ono što je nama zapalo za uho: sjajno literarno umeće pevača Dušana Filimonovića. Went je jedan od onih bendova koji svu svoju snagu i energiju daju na bini, a septembra godine za nama imali su tu čast da nastupaju kao predgrupa sastavu Slim Cessna’s Auto Club u Domu omladine u Beogradu.  Ako čujete da nastupaju negde u vašoj okolini, preporučujemo da ne propustite priliku da nazdravite sa njima. Prvu priliku za to imaćete 12. januara u Elektropioniru. Usled prazničnog raspoloženja delimo sa vama „novogodišnju“ pesmu kojom su najavili album:

Bandcamp:  https://abandknownaswent.bandcamp.com/

The Marshmallow Notebooks

Hrvatski kantautor Matija Habijanec bavi se muzikom od 1997. godine, najpre pod imenom Marshmallow. Iznedrio je desetak albuma do danas, a poslednji pod nazivom The Marshmallow Notebooks izdao je 2013. godine pod novim imenom. Novo ime je bila, kako navodi u nekom od intervjua na koje smo nabasali pišući ovaj tekst, posveta beležnicama u koje je zapisivao stihove, akorde i glupe misli u poslednjih dvadesetak godina. Ovaj album je more, so, slamnati šešir i vetar u kosi dok se vozite otvorenih prozora. Preporučujemo ga u ogromnim količinama i na dnevnom nivou, jer niko nije mogao objasniti toliko komplikovane stvari na tako jednostavan, prisan i divan način kao Matija. Priliku da ga čujete imate 10. januara u Škripa pabu u NS, a dan kasnije u beogradskom Elektropioniru.

Bandcamp:  https://themarshmallownotebooks.bandcamp.com/

Miša Peruničić

U njegovom zvaničnom opisu stoji sledeće: „Miša Peruničić svira kontrabas i peva šlagere iz pakla.“ Promocija Mišine nove ploče u Poletu je možda jedna od najlepših na kojoj smo bili prošle godine. Uprkos kašnjenju zbog predhodnog performansa u lokalu i užasnim tehničkim uslovima, Miša je uspeo da nas fascinira i oduševi svojim neposrednim nastupom i predivnom energijom kojom je omađijao prostoriju. Ako vam ikada zafali ono nešto malo, da spasi i ulepša već usran dan, onda je to svakako Miša Peruničić.

Bandcamp:  https://misaperunicic.bandcamp.com/

.

Podrška je važna. Negde u vašem okruženju nastupa neki autorski bend koji nikada niste čuli – ne budite stipse, platite ulaz. Nikada ne znate šta može da vas oduševi. Većina tih muzičara stvara samostalno i, što bi se reklo, iz svog džepa. Verovatno ste primetili da njhova izdanja možete skinuti sa bandcamp-a za dž. To znači da ne postoji bolji način da ih podržite no da iskeširate taj upad na koncert. Ako to pak niste u mogućnosti da učinite, podsetimo se one stare narodne – sharing is caring.

4 komentara

 • kinky_hijacker says:

  Najgori su oni koji bi za Nik Kejva ili D Nesnal kesirali po par hiljada dinara za jedno vece, a onda im “lejm” da plate 200 dinara nekom od autora koje ste naveli. Voleo bih da neko napise tekst o tome.

  • miki s treceg says:

   a ja bih volela da neko napise tekst o tome kako nepoznata imena u npr jednom od klubova navedenih u tekstu sviraju besplatno. pitala licno za indie-kantautora-prijatelja sa 7 celih albuma izdatih u hrvatskoj i sloveniji i xy nastupa, pretezno dzabe ili za voznu kartu 🙁 rekli nam u klubu mozda moze svirka, ali bez para.

 • ika says:

  pise vam tag Rofi a ne Rogi popravite ga molim vas ubi me okp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *