Tom Odel, Long Way Down

Da li je prvi Odelov album “dugačak put ka dole”?

Ako ste u nešto sitnije sate slušali VH1 ovih dana, sigurno ste bili u prilici da čujete „Another Love”, prvi veliki hit uspešnog britanskog  pevača, Toma Odela. Iako je u digitalnu prodaju izašla tek 17. juna, ova pesma se brzo popela na svetske top liste – na prvom je mestu u Belgiji, šestom u Holandiji, desetom u Ujedinjenom Kraljevstvu. Mora se priznati da je ovaj uspeh opravdan; pesma ima sve karakteristike dobre kompozicije: melodični zvuk klavira, osećajan i lični tekst, lagan početak i energičan obrt. Pri tome je spot ove „zarazne” ljubavne ispovesti snimljen tako da umetnički oslikava i statičnu i dinamičnu stranu pesme, te je teško ne obratiti pažnju na simpatičnog, plavušastog mladića sa klavirom.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=MwpMEbgC7DA]

Ipak, nije lako izdati album nakon ovakvog hita. Očekivanja su velika i to je možda razlog zašto debitantski album Toma Odela, Long Way Down, ne zadržava pažnju tako lako kao „Another Love”. Prvi zvanični singl sa albuma, „Can’t Pretend”, već je manje upečatljiv. Više potencijala ima „Hold Me”, numera u kojoj Odel malo napušta laganu melanholiju iz drugih pesama sa albuma i daje svom klaviru brži ritam, u pratnji bubnjeva. „Grow Old With Me” je još jedna pesma koja bi se mogla oslikati spotom – iako ne toliko kvalitetna, brzo ulazi u uvo i interesantno je prisna, možda čak i blago detinjasta za momka od 22 godine. Ali, u tome je Tomov šarm. Sve njegove pesme zvuče vrlo iskreno i nevino, pa čak i ako nisu preterano interesantne i uzbudljive, prijatne su za slušanje. Neki su ga upoređivali sa Adel i sličnost u ovim mekim, ali melodičnim pesmama je svakako vidljiva. 

Preuzeto sa http://www.digitalspy.co.uk/

Preuzeto sa Digital spy

Pojedini muzički kritičari su albumu davali vrlo grube ocene i komentare koje svakako nije zaslužio. Mada sigurno neće dostići velelepnost Adelinog prvenca, Long Way Down je pravi album za usputno slušanje pri vožnji, učenju ili u kafiću, sa time što „Another Love” pokazuje da postoje mogućnosti za budući hit. Možda u skladu sa nazivom bonus pesme „I Think It’s Going To Rain Today” album treba pustiti uz kišne dane – čist zvuk klavira na to svakako poziva. Ono što je vrlo verovatno jeste da je britanska scena dobila još jednog miljenika. Bilo da Tom Odel nastavi da razvija svoj karakteristični zvuk i nauči ponešto na sitnim greškama sa prvog albuma, ili da se prebaci na nešto komercijalnije, na njega valja obratiti pažnju. Osećajni momci su u modi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *