Tipografija

Svakodnevno se krećemo kroz bujicu slova… ali retko primećujemo suptilan, moćan uticaj koji mogu imati na nas.

Tipografija je dizajn slova, njihov odabir, prostorno aranžiranje i odgovarajuća primena. Osim što staje u jednu ovako krutu definiciju, ona prevazilazi svoje originalne okvire i takođe predstavlja svežu vrstu umetnosti.

Neke osnovne porodice pisma

Neke osnovne porodice pisma

Onog momenta kad je ištampana prva knjiga Gutenbergovom presom, tipografija zamenjuje do tada ručnu kaligrafiju i započinje svoju dugu i zanimljivu istoriju. Izučavanje tipografije je isprva imalo čisto praktičnu svrhu: novine su ulagale u dizajniranje fontova koji bi omogućili što ekonomičniju upotrebu praznog prostora papira, ujedno ne kompromitujući čitljivost i privlačnost teksta.

Tako je i rođen jedan od danas najkorišćenijih fontova, Times New Roman, izrađen po narudžbini za britanske novine Tajms. Iako one više ne koriste ovaj font, a i dizajneri ga smatraju previše neutralnim i dosadnim za ma kakvu kreativnu upotrebu, danas je on masivno zastupljen u pravnim dokumentima i seminarskim radovima fakultetlija zahvaljujući, naravno, Majkrosoftu koji ga zdušno koristi kao default opciju. 

Posteri koji izjavljuju ljubav Helvetici nisu uopšte retkost na Internetu; preuzeto sa rogerlima.deviantart.com

Posteri koji izjavljuju ljubav Helvetici nisu uopšte retkost na Internetu; preuzeto sa rogerlima.deviantart.com

Kao što ni govora mržnje prema Comic Sansu uopšte ne manjka.

Kao što ni govora mržnje prema Comic Sansu uopšte ne manjka.

U vrhu liste omiljenih fontova se nalazi Helvetica, čija se jednostavnost i sveprimenljivost uzdižu u nebesa. S druge strane, najomraženiji je bez sumnje Comic Sans, zbog čije upotrebe možete da izazovete samo gnušanje, a ukoliko ste grafički dizajner verovatno izgubite i posao pride.

Tipografija je tekstu dala glas, njegovu boju i intonaciju, visinu i jačinu – dobar tipograf je poput dobrog govornika, ali u pisanoj reči, usmeravajući misli i emocije posmatrača. Vodi se računa o milion i jednoj stvari, kao što su pravilan izbor fonta prema namenjenoj funkciji, veličina, boja, oblik, varijanta (masna ili kurziv), raspored, direkcija, razmak između slova (kerning) ili redova (treking), ornamentalni detalji, kontrast sa pozadinom, celokupna kompozicija…

illutype.wordpress.comneca-harry-potter-logo

julesvernescover.7adv2xdcr1ook8k0kk0ggw8ws.cfgi4gyt1wgggc04kksk0kgog.th Vizuelna moć slova brzo je prepoznata i korišćena u marketinške svrhe. Počinje era u kojoj grafički dizajneri imaju pune ruke posla sa kreiranjem prepoznatljivih logotipa kompanija, ubedljivih reklama i upečatljivih postera, vrištavih bilborda, privlačnih omota knjiga…

Sa dolaskom Interneta tipografija svoju upotrebu nalazi u dizajnu prijatnih za oči članaka, veb stranica, pa i mudrih motivacionih postera.

society6.co

2516627_10396443_b

 

 

TIPOGRAFIJA KAO UMETNOST?

U modernoj umetnosti tipografija se najpre koristila kao propratno sredstvo, ostvarujući dijalog između reči i slike.

Jedna od pionira u ovom području, Barbara Kruger, upravo je na ovaj način pojačavala emotivni naboj svojih dela, crno-belih fotografija preuzetih iz popularnih časopisa i bilborda kojima dominiraju deklarativne izjave u jasnim i drskim varijantama Futura i Helvetika fontova. Ova poznata umetnica istražuje uticaj masovnih medija na popularnu kulturu, konzumerizam, svakodnevno nasilje, a posebno je značajan njen doprinos feminističkom pokretu.

Nekada puka tehnika i sredstvo, tipografija uskoro postaje cilj i izvor užitka sama po sebi. Uzdiže se u nezavisnu umetnost onda kada se čitljivost  zanemaruje u korist čiste ekspresije, umetničkog utiska i razlivene kreativnosti. Slovo prestaje da bude samo znak, ono postaje i slika. Fokus se pomera sa funkcionalnosti ka estetici, forma je slobodnija, originalnost imperativna.

Farhad Moshiri

Farhad Moshiri

KINETIČKA TIPOGRAFIJA

A onda se tipografiji dodaje još jedna dimenzija: pokret. Vremenski usklađena, dinamična tipografija ostavlja posebno snažan utisak na posmatrača. Iako se beznadežno dosadno koristi u iskačućim televizijskim reklamama, na sajtu YouTube je ona odnedavno postala čak svojevrsni oblik zabave, na taj način što se mladi grafički dizajneri zabavljaju animirajući poeziju, delove govora i lekcija, ili svoje omiljene citate iz filmova, poput monologa iz V for Vendetta ili dijaloga Džokera i Betmena iz Dark Knight Rises.

Postavljanje tekstova omiljenih pesama oduvek je bila popularna rabota, a sa dostupnošću programa za animaciju oni postaju sve maštovitiji  i prilagođeniji samoj pesmi. Fanovi primećuju da vizuelna komponenta  pojačava i sam auditivni doživljaj, pa se trude da svoj video učine što privlačnijim gledaocu, koji više ni ne gleda kako bi naučio reči pesme, već radi celokupnog utiska koji animacija ostavlja na njega.

Video klipovi ove vrste uživaju veliku popularnost ali, ipak, ne slivaju pare u kasu producentskim kućama, što nije prošlo nezapaženo. Tako se od pre samo par godina može primetiti novi trend zvan official lyrics video (zvanični video sa tekstom pesme). Ovo je toliko pametan marketinški potez da ne znamo zašto se ranije toga nisu setili:  tipografski video sada, kao „zvaničan produkt“, proverava popularnost pesme pre ulaganja silnih para u pravljenje spota, služi da zainteresuje publiku i otkloni bilo kakve nesuglasice fanova oko pravih reči pesme i, najbitnije, donosi zaradu – ali i otvara nove radne mogućnosti profesionalnim tipografima.

Trenutno kinetičku tipografiju u svojim zvaničnim videima sa tekstom koriste ponajviše Keti Peri, Demi Lovato, Lejdi Gaga, P!nk, ali muzičari stare garde poput Roling Stonsa, pa možemo slobodno proceniti da će se u video klipove ove vrste sve više ulagati kako ovaj trend bude uzimao maha.

PREPORUČUJEMO

tipometar2 tipometartipometar3Skinite font rekonstruisanog Teslinog rukopisa! Tesla font

Stranica Tipometar raspolaže tipografskim temama  u rasponu od pisama na predizbornim plakatima i street art-a, do rekonstrukcije i negovanja starih srpskih pisama. Organizuje izložbe i radionice tipografskog materijala, a pri rubrici „Poklanjamo“ mogu se skinuti besplatni autorski fontovi, kao i lepi ćirilični fontovi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *