Starac Logan od stotinu ljeta – Vulverin koga smo čekali

Uskliknimo s ljubavlju, mučeniku Loganu! Posle 17 godina od prvog pojavljivanja Vulverina, ovih dana u bioskopu imamo prilike da ga gledamo u punom sjaju (njegovih kandži). !Kokoška je ovaj film gledala i prenosi vam svoje utiske.

Kada bismo bili posebno motivisani da vam pokvarimo ugođaj i otkrijemo previše o ovom filmu, uputili bismo vas na čitanje Hemingvejevog romana Starac i more ili na slušanje pesme „Hurt” u izvođenju Džonija Keša, zarad dočaravanja atmosfere. Dobro je što nam to nije namera, ali sad bar znate šta da očekujete od filma. Logan je prvo drama, pa akcija. Logan je vestern. Logan je sve – osim još jednog u nizu superherojskih filmova.

Sinopsis

Godina je 2029. Svet je manje-više isti, al’ je mutanata manje, s obzirom na to da nijedan novi mutant nije rođen već godinama. Starca Logana zatičemo poraženog, u svakom smislu te reči. On je krvav, zarastao u melgibsonovsku bradu, šepa, a ni kandže mu se ne dižu kao nekada (neko je spomenuo erektilnu disfunkciju?). Prošli su dani njegovog bezumnog besa i mekog srca – on samo čeka da umre. Adamantijum u njegovim kostima ga polako truje, i samo je pitanje vremena kada će izdahnunti. U međuvremenu, Logan se brine o svom starom prijatelju i mentoru, profesoru Egzavijeru, čiji nekada moćni um polako vene i gubi se u demenciji. Ovako iznemogao profa X predstavlja opasnost, jer njegove telepatske sposobnosti postaju nepredvidive i smrtonosne, te Logan mora da ga nutka lekovima i ublažava njegovo stanje. Rekli smo da je Logan drama.

Ne bi li prehranio jedinog preostalog X-mena, Vulvi radi kao vozač limuzine na jugu Amerike. Ovako sumornu svakodnevicu nekadašnjeg spasitelja sveta prekida nepoznata Meksikanka, koja ga unajmljuje da bezbedno preveze nju i njenu ćerku Loru do granice sa Kanadom. Međutim, njih jure neki nezgodni tipovi, znate ono klasično: plaćenici, robotske ruke, čačkalica međ’ zubima – uobičajeno za kaubojce sa crnim šeširima. Rekli smo da je Logan vestern.

Dalje nećemo spojlovati, ali akcije ima taman. I to one koja ima rejting R (nije dozvoljeno prikazivanje deci mlađoj 16 godina bez pratnje roditelja).

Preuzeto sa: slashfilm.com

Loganov put

Prvi u nizu filmova mutantske franšize, X-Men Brajana Singera iz 2000. godine, započeo je jednu novu eru blokbastera koji i danas dominiraju bioskopima širom sveta. Niko nije očekivao da će superheroji, pogotovu Marvelovi, dobiti vetar u leđa i oblikovati bioskopske repertoare u budućnosti. Posle 17 godina, svet se ipak malo umorio od superherojštine, mada filmski studiji odbijaju da u to poveruju, kljukajući nas nas još jednom kašikom maskiranih osvetnika čak i kad smo siti.

Naravno, postoje oni koji superherojski žanr žele da sačuvaju tako što će ga osvežiti i ne dopustiti mu da postane previše generičan. Kristofer Nolan je svoju Betmen franšizu učinio manje kempi: postavio je u realan i opipljiv svet, uglavnom koristeći predložak Mračnog viteza Frenka Milera. Marvel, s druge strane, više eksperimentiše na malom ekranu: u saradnji sa Netfliksom daje nam Defenderse koji zalaze u rejting R, a u saradnji sa Foksom seriju Legion (inače smeštenu u X-Men univerzum) koji zalazi u rejting „šta se koji kurac ovde zbiva?!”.

Preuzeto sa: slashfilm.com

Foks studio je tvrd orah: X-meni dobro idu, te zašto menjati formulu koja radi (čitaj: zarađuje lovu)? Nažalost, nisu svi likovi ove franšize za rejting PG (preporučuje se prisustvo roditelja jer materijal možda nije pogodan za decu), a ono što studiji odbijaju da prihvate je da nisu svi ljudi po bioskopima deca. Stoga, malo se ulaže u filmove u kojima se vidi koja sika, piša, rasut mozak i creva, da ne kažemo po koja psovka da se provuče. Ekipa filma Dedpul se svojski namučila da ovog lajavog strelca prenese na veliki ekran; dobili su tričavi budžet od Foksa, a zauzvrat su studiju zgrnuli pravo bogatstvo. Hej, ko bi rekao da je svet spreman za R superherojski film!

Zahvaljujući reakciji publike na Dedpula, ljudima koji stoje iza Logana dozvoljeno je da film umažu krvlju i moždanom masom i posluže je pod rejtingom za odrasle. Upravo to je dosad falilo našem Vulviju. Kroz stripove, ovaj lik je prilično brutalan što se tiče borbe, a imati po tri sečiva na svakoj ruci nije na odmet ako želite malo rasutih crevaca po panelima. Takođe, Vulvi ima pogan jezik i rečnik na kom bi mu pozavideo svaki kočijaš koji drži do sebe.

preuzeto sa movieweb.com

!Kokoškin sud

Ako volite superherojske filmove – svideće vam se i ovaj. Ako ne volite superherojske filmove – svideće vam se još više (samo zato što niste očekivali da vam se svidi). Ovde nema sveta za spasavanje, nema vanzemaljaca, robota, ludih genija koji žele da pokore planetu. Neprijatelji su starost, beznađe, nemoć i pohlepa. Za razliku od ostalih filmova iz X-men franšize, Logan ne mora da se bori sa balansiranjem mnoštva likova, te kao gledaoci možemo na miru da se koncentrišemo samo na Vulvijeva stradanja.

Film ima tri dela. Prvi nas uvodi u svet budućnosti jednako bedan kao sadašnjost. U njemu Vulvi „preživljava” (u nedostatku boljeg termina) i, dok gledate prve scene i kadrove, stičete utisak da gledate vestern u punom sjaju. Tu je malo i obračuna u pustinji, malo spasavanja dame u nevolji.

Drugi deo filma se pretvara u road trip i neznatno se gubi na akciji, ali dobija u izgradnji likova. Za par scena pomislili smo da su možda previše lične i blage, ali onda smo se setili da ovo nije klasičan superherojski flik, i da su ovakve promene tempa dobrodošle. Nekome možda smeta, ali nama ne. Čak i poseta finoj porodici sa sela, koja će vam u prvi mah delovati kao skretanje sa teme, ima i te kakav uticaj na likove i još više akcentuje depresivnost ovog filma, ali i odlučnost da se iz tog crnila izmigolji bar malo svetla.

Treći deo filma je savršena završnica ove drame. Akcije ima na tone, čak i malo X-Men šarma, a nimalo patetike. Kao i u Starcu i moru, ovaj kraj pruža utehu kroz bol, i savršen je ispraćaj Hjua Džekmena kao Vulverina. Pre nego što razočarano klonete, setite se da se radnja filma odvija u budućnosti, a da je X-Men franšiza sada zapala u ’80-te, te je moguće da će Vulvi biti tu negde – ali ga Džekmen više neće igrati.

Preuzeto sa: comingsoon.net

Kad smo već spomenuli Hjua, moramo pohvaliti njegovu izvedbu u ovom filmu. To nije iznenađujuće za glumca ovog kalibra, ali čovek nas je stvarno ubedačio i mi smo mu za to zahvalni. Ser Patrik Stjuart je takođe preneo svog najboljeg Profesora X do sada (ko bi rekao da će nas u nekoliko navrata i nasmejati?!). Otkriće filma je glumica Dafni Kin, koja je savršeno parirala svojim matorim kolegama, iako je njena uloga maltene bez teksta. Izbegavamo da previše opisujemo njen lik zbog spojlera, ali ako je prepoznate iz stripa, to je zbog savršenog dočaravanja od strane Kinove. Takođe, režiser Džejms Mangold, koji nam je doneo Hod po žici, biografski film o Džoniju Kešu, je više nego dorastao za pričanje ovakve priče.

Iskreno, nismo očekivali ovako emotivan film. Pod time ne mislimo na jeftine suze i patetične krajeve. Ne, ovaj film je učinio da se osetimo prljavo, izmučeno i bedno, ali i zadovoljno kada smo izašli iz bioskopa. !Kokoška se vodi mantrom da malo mučenja nikome ne škodi. Naša je topla preporuka da pogledate ovaj film, a dok to ne uradite, poslužiće i ovaj trejler sa Džonijevom muzikom (upravo onom koju smo pomenuli na početku teksta).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *