Zakoračite u Slobodnu zonu

Slobodna zona nam je i ove godine pripremila obilje zanimljivih filmova, izaberite onaj koji vam se sviđa i kupite karte, ako već niste!

Slavoj Žižek i Perverznjakov vodič kroz ideologiju

Slavoj Žižek i Perverznjakov vodič kroz ideologiju

Večeras se otvara Slobodna zona, deveti po redu festival dokumentarnog i angažovanog filma. Kao i prethodnih godina, i ove se održava u Dvorani Kulturnog centra Beograda i Domu omladine Beograd. Film koji je danas u 7 otvara je Perverznjakov vodič kroz ideologiju Sofi Fajns u kome Slavoj Žižek objašnjava načine na koje mislimo i mehanizme koji oblikuju u ono u šta verujemo. Ako ste zakasnili i propustili da se dočepate karata koje su već rasprodate i za otvaranje i za reprizu, možda još uvek možete naći koju za projekciju filmova na bis koja će biti 13. novembra.

Short Terms 12

Short Terms 12

Ako vam je ovo omiljena prilika da pogledate neke od kvalitetnih dokumentaraca, neki od interesantnijih naslova su Sutra (o kome ćete uskoro imati priliku da saznate mnogo više ), Zauvek zajedno (o odrastanju tri mlade devojke), Salma (o velikoj tamilskoj pesnikinji), Priča o padu (novo ostvarenje Lusi Voker, režiserke Deponije) i Devojke zmajevi (o polaznicama najveće kineske škole kung-fu-a). Ukoliko biste se pre držali igranih filmova, Slobodna Zona predstavlja sjajna kinematografska dela sa živim društvenim porukama poput Short Terms 12 (o životu štićenika u domu), Lunchbox (u kom se priča rađa preko hrane i propratnih porukica), Stranac sa jezera (opasna gej strastvea priča) i Prekinuti krug (belgijski kandidat za Oskara sa burnom ljubavnom pričom dvoje različith ljudi).

Gangster te voli

Ove godine će se na repertoaru naći i mnoga dela sa Balkana – iz Srbije, Hrvatske, Kosova… Prikazivaće se i kratki i dugometražni filmovi koji zakoračuju u zonu slobodnu od predrasuda i punu čudnih priča sa ovog i dalje zatalasanog prostora. Imaćete priliku i da vidite prezentaciju filmova urađenih na radionicama mladih autora sa Balkana pod naslovom „Future is here“.

Kao i inače, neki od interesantnijih filmova (Žores, Časovi harmonije, Sutra) biće praćeni i „Noćnim razgovorima“, a uz glavni repertoar, tu je i prateći program „Izvan zidova“, koji se svake godine posvećuje po jednoj manjinskoj grupi i njihovim pravima, što će ove godine biti LGBT grupa, njihova reprezentacija, stereotipi i diskriminacija. Slobodnu Zona se održava i u Novom Sadu i Nišu.

Za više informacija posetite sajt (sa kog su sve slike preuzete)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *