Radio-Kokoška: Originalne obrade

Dobru obradu je teško naći – često suviše liče na originale ili nas ne „ponesu“ kao original. Pa ipak, ponekad su obrade toliko kreativne da poređenje sa…

Dobru obradu je teško naći – često suviše liče na originale ili nas ne „ponesu“ kao original. Pa ipak, ponekad su obrade toliko kreativne da poređenje sa originalom izgubi smisao.

Takva je, na primer, psihotična obrada pesme „Satisfaction“ grupe The Rolling Stones koju su uradili post-pankeri Devo.

Kraftwerk su u krautrok uneli robotične začetke tehno muzike. Gitarski virtuoz Igor Presnjakov nas kroz akustično sočivo podseća da su roboti možda ipak – ljudi.

Na albumu Twelve Peti Smit iz 2007. našla se i akustična obrada Nirvaninog najvećeg hita – „Smells Like Teen Spirit“. Jedna od najeksplozivnijih grandž pesama očuvala je svoju mračnost i u mirnijoj, gotovo klaustrofobičnoj varijanti.

Joey Ramone nije doživeo izlazak svog prvog solo albuma, međutim njegova energična obrada Armstrongove „What a Wonderful World“ pokazuje da jedan od otaca panka nije bio spreman da posustane čak ni posle višegodišnje borbe sa rakom.

Neponovljivo frenetični vokal Nine Hagen ističe sav goreći hedonizam Sinatrine pesme „My Way“. Najbolje obrade, kao i sve najbolje pesme, dolaze upravo od najkreativnijih i najunikatnijih muzičara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *