Preporuka sa Slobodne zone: Sutra

Sa programa ovogodišnje Slobodne Zone izdvajamo Sutra: dokumentarac o svakodnevici hrabrih umetnika-aktivista, i o cilju i ceni njihove borbe.

Filmski Festival Slobodna zona festival je dokumentarnog i angažovanog fima koji se bavi aktuelnim društvenim i političkim temama kroz kinematografiju iz celog sveta. Baveći se na jedan iskren i konkretan način bitnim temama, on nam već godinama donosi najinteresantnije i najbolje angažovane filmove. Ove godine se on održava od 7. do 13. novembra u prostorijama Doma omladine Beograd i dvorani Kulturnog centra Beograd. Bilo da ste redovni posetilac ili da želite da po prvi put uđete u Slobodnu zonu, šaljemo toplu preporuku za film Sutra koji možda predstavlja i srž tema na koje se ovaj festival osvrće, a prikazaće se 10. novembra u 21h.

Andrej Graizev, preuzeto sa http://www.bfi.org.uk/

Andrej Graizev, preuzeto sa http://www.bfi.org.uk/

Režiser je Andrej Grijacev, nekadašnji umetnički klizač koji je bio na vrhu ruske klizačke scene. Ovo je iznenađujuće, kako zbog teme filma, tako i zbog njegovog samog dizajna – u njemu ne postoji ništa prefinjeno i ulepšano, što imalo podseća na sjaj  sporta kojim se Grijacev bavio.  

Sutra je brutalno iskren i direktan, kao i sama tema kojom se bavi. Naime, on prati projekat ruske umetničko političke grupe „Vojna“ (rus. „rat“) poznatoj po svojim provokativnim performansima koji napadaju rusko političko uređenje. Kroz film mi posmatramo ostavarenje jednog od njihovih kontrarverznih projekata: video-performansa sa prevrtanjem policijskog automobila. Dobijamo uvid u sve od začetka ideje, do razrade i snimanja video klipa, kao i posledica koje su usledile i hapšenja pojedinih članova.

Preuzeto sa http://www.bfi.org.uk/

Preuzeto sa http://www.bfi.org.uk/

Film je dokumentaran, urađen kao vid svedočenja o životu ove grupe. Režiser prati njihov svakodnevni život: nabavljanje hrane, performanse, odgajanje deteta i rešavanje kako svakodnevnih problema, tako i onih unutar grupe. Članove „Vojne” ne predstavlja samo kao huligane, kako ih je vlast ocenila, već kao normalne ljude koji su odlučili da probleme sa kojima se suočavaju uzmu u svoje ruke.

Scena iz filma i klipa, preuzeto sa http://www.viennale.at/

Scena iz filma i klipa, preuzeto sa http://www.viennale.at/

Sutra je kontraverzan ne samo zbog samog rada organizacije „Vojna“ i celog skandala oko njihovih performansa i hapšenja, već i zbog pokazivanja procesa, njihovog alternativnog načina života posvećenog cilju, ali i prikaza surove situacije u Rusiji.  Postavlja se pitanje o dobrom i lošem metodu i šta je previše, a šta preblago u borbi protiv režima koji tako oštro kažnjava. U središtu događaja sve vreme je i Kasper, sin dvoje vodećih članova, o čijem načinu odrastanja pod datim okolnostima će ljudi verovatno davati različita mišljenja. Upravo zato su gledaoci pozvani na takozvane „Noćne razgovore“ nakon projekcije, gde će moći da iskažu svoje mišljenje i saznaju nešto više o samom filmu, grupi „Vojna“ i produkciji.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=ds-roDNlDPo]

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *