Oleg Oprisko: sanjalaštvo i sloboda

Sanjalačka atmosfera, nežni tonovi, potraga za slobodom – uronite u čarobni svet ukrajinskog fotografa Olega Opriskoa.

Oleg Oprisko je izuzetni vizuelni umetnik koji živi i stvara u Ukrajini.

U fokusu njegove fotografije su elegantne žene u sanjalačkoj atmosferi. Prepoznaćete ga po ublaženim, ispranim tonovima i načinu na koji se poigrava sa perspektivom i veličinom elemenata. Kompozicija se iz svakodnevice gotovo prirodno preliva u nadrealizam. Kako ovaj umetnik navodi, centralna tema koju iznova pokušava da iznese u svom radu jeste ideja slobode.

Od ideje do ostvarenja, Oleg sve radi sam. On osmišlja koncept, sređuje kostime, odabire lokaciju, određuje frizuru i šminku. Kupuje odeću na buvljaku i prilagođava je, kao što se i sam snalazi za rekvizite.

Smatra da je u njegovoj profesiji najteže pronaći nešto novo, nove priče ili iskustva. Posmatrači su veoma zahtevni i stalno traže da ih nešto iznenadi. Zbog toga fotografiju vidi kao proces istraživanja, pronalaženja te suptilne novine koja stimuliše um i osvežava lepotu.

Sa 16 godina Oleg nalazi svoj prvi posao u fotografskoj laboratoriji. Iskustvo koje je tu stekao služi mu dan-danas u sopstvenoj fotografiji: naučio je koje boje ljudi preferiraju, koje tonove, svetlinu i uglove. Ipak, pregledajući na hiljade slika rođendana i svadbi, dan za danom, osećao se kao robot na autopilotu, a svet je posmatrao kao veliki reality show.

Sa 18 godina se seli u Kijev i postaje asistent popularnom fotografu u marketinškim vodama. Iako je bio dobro plaćen, shvatio je da ne želi da bude komercijalni fotograf nauštrb svoje kreativnosti. Napušta posao i sa 23 godine po prvi put počinje da traži svoj lični izraz.

Danas je Oleg vrstan edukator i drži radionice mnogim profesionalnim fotografima. Dok oni u rukama drže aparate koji vrede po 2000-3000 dolara, Oleg na sto ponosito stavlja svoj stari Kiev 6C od jedva 50 dolara. Ovime želi da ilustruje važnu poentu koja se često cinično prebacuje fotografiji kao vrsti umetnosti: da skupoća fotoaparata ne čini fotografa.

Najvažnija lekcija koju poručuje svima onima koji se bave, ili bi voleli da se bave fotografijom, jeste sledeća:

Lenjost je vaš najgori neprijatelj. Dovoljno ste zurili u fotografije svojih idola. Dovoljno ste komentarisali radove umetnika koje ne podnosite. Sada je vreme na vas. Slikajte, slikajte, i samo slikajte!


Više radova ovog fantastičnog umetnika možete naći na njegovom sajtu, dA profilu, ili ga zapratiti na facebook stranici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *