„Soba“, Ema Donahju

Originalan pristup problematici dece rođene i odrasle u zatočeništvu.

Preuzeto sa sajta http://laguna.rs/

Preuzeto sa sajta Lagune

Džek je upravo napunio pet godina i neverovatno je uzbuđen zbog sveta oko sebe – zbog svoje mame, novog kamiona, zmije od ljuski jaja ispod kreveta, skrovišta u ormaru, i Dore, njegove prijateljice sa TV-a. Oni su njegov ceo svet. Sve što se nalazi u tom svetu je u skučenoj Sobi. Ostatak sveta je na ekranu  i on je lažan.

Ali kada Džek sazna da napolju, gde god to bilo, postoji još nešto, taj udobni svet se ruši. Misli o još dečaka poput njega, devojčica poput Dore i mami njegove mame plaše i ljute Džeka. Ipak, koliko god zbunjen bio, on odlučuje da pomogne mami da pobegnu od Starog Nika koji ju je rasplakao, i da napuste sobu. Bez ikakve predstave o tome šta ga čeka, Džek napušta sve što je ikada znao.

Kroz priču o otmici, zlostavljanju i bekstvu, Ema Donahju je vrlo verno ušla u mozak dečačića upoznatog samo sa životom u četiri zida. Iz njegove perspektive ona opisuje pakao žene, Džekove majke, koju već sedam godina njen otmičar i silovatelj drži zaključanu. Iako je reč o ozbiljnoj i mučnoj temi, Donahju je uz pomoć iskrenog i nevinog naratora uspela da knjizi da simpatičan i duhovit ton. Neki bi rekli da je glavna tema romana zlostavljanje ili otmica, ali se iza toga zapravo krije priča o nadi, ljubavi majke i sina, i prilagođavanju u taj strašan, nepoznati svet, koji se za Džeka do malopre nalazio samo iza TV ekrana. Za Sobu Ema Donahju je osvojila mnoge nagrade, što nije neočekivano jer je uspela na vrlo jedinstven način da napiše originalno savremene književnosti.

Izdavač: Laguna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *