Kaubojci pod disko kuglom – Buč Kesidi

Levoruki pančevački rok duo Buč Kesidi, koji čine Luka Racić i Zoran Zarubica, ponovo je u žiži interesovanja zbog nedavno objavljenog, petog po redu spota sa ploče „Posesivno ospulsivni hospul”, za pesmu „Kafe aparat”. To, ali i nove pesme koje će vrlo uskoro ugledati svetlost dana, povod su ovog intervjua, koji su ekskluzivno dali Kultur!Kokoški!

Robert Liroj Parker, poznatiji kao Buč Kesidi, bio je američki odmetnik i vođa Wild bunch bande, s kraja XIX i početka XX veka. Bio je najveći pljačkaš vozova i banaka u istoriji. Počeo je kao tinejdžer sa 14 godina je mažnjavao farmerke i pite, a najveće dostignuće mu je bilo kad je poharao Nacionalnu banku Amerike. Mučki je ubijen u Boliviji u 42. godini života. Njegov život je godinama inspiracija svetskim rediteljima, ali i pančevačkim muzikantima koji maštaju o krcatoj Areni i udarnom terminu na Beer Festu.

Oni su momci koji muziku slušaju isključivo preko gramofona, lože se na post-pank i Arctic Monkeys. Piju rum i jedu krempite. Vozi ih ritam Tarantinovih filmova, gde se sporost razbija naglim scenama nasilja, gde se raznose glave i šiklja krv, dok se grudve od travki tromo kotrljaju prerijom. Upravo to su preneli na svoju muziku, kao i one zajebane poglede kaubojaca ispod oka, jer je glavna stvar da budeš tako kul ako imaš rok bend. Sa druge strane, rade ih šlageri i žele da na velika vrata vrate naivu”, kao iz pesama Duška Jakšića, u mejnstrim stvaralaštvo. Cirkuski zabavljači u drečavim bundama, sa disko kuglama i lutkama iz izloga. Sa bubnja poručuju da su „besni kao livada. I vizuelni imidž grupe je kreativno i pažljivo građen.

Nismo se šalili za krempite.

K!K: Otkud Buč Kesidi kao naziv benda?

Buč Kesidi: Najčuvenija banda na divljem zapadu. Čovek koji je imao jedno 15 imena i 20 nadimaka. Snimljen je film Buč Kesidi i Sandens kid sa Polom Njumenom i Robertom Retfordom. Lik je glavna inspiracija za sve te vestern filmove.

To je prvi film koji smo nas dvojica zajedno pogledali. Kad smo krenuli da pravimo bend naziv je bio važan, to ti određuje imidž. Gledali smo druge bendove, nijedno ime nema smisla. Više mora da bude zvučno, nego da ima neku tematiku i priču. Jedno godinu dana nismo imali pojma kako da nazovemo bend i odjednom je samo puklo BUČ KESIDI. I kao to je to!

K!K: Zašto ste se opredelili za glem-rok imdiž?

BK: Svi su to radili. Srebrna kožna jakna? Pogledaj Prinsa, Hendriksa, Fredija [Merkjurija] kako su se oblačili. Mi im nismo ni blizu. To je više neka sprdnja, ali opet nekako shvatiš da je to to.

Gotivimo šljokice, zanimljivo je kad pukneš bubanj i ono lete šljokice, bolje nego da ne leti ništa. Sve je krenulo spontano. Išli smo po second hand-ovima i gledali šta ćemo za spot, sve smo sami kupovali. Spakovali se u kola, obišli nekoliko radnji i nabavili. I ključna stvar je da ne postoji ženska i muška odeća. Najbolja muška odeća je zapravo ženska odeća. Ne osećam se dobro ako sviram u trenerci i majici u kojoj spavam. Nekome je to imidž, taj imidž je lenjost, nas to ne radi. To je fazon ako ne znam šta ću, kao to sam ja, baš me briga šta drugi misle. Ali uvek možeš nešto više i bolje da uradiš od toga.

Kadar iz spota za „Kafe aparat”. Izvor: YouTube

K!K: Ko su uzori koji su uticali na vaše stvaralaštvo? Grupe koje su vas inspirisale?

BK: Rivajvl panka sedamdesetih koji se desio 2000ih recimo Arctic Monkeys, Franz Ferdinand… Al’ svi se negde na kraju ugledaju na Čaka Berija.

K!K: Prva ploča Posesivno opsesivni hospul: ti si opsednut nekom curom, zaljubljen,ali ne znaš kako da joj priđeš, ne znaš da pričaš sa njom i bukvalno više stvaraš zbog sebe nego zbog nje. Platonska ljubav?

Luka: To je mnogo zajebano, tako čista zaljubljenost. Ono što sam hteo je da uhvatim taj odnos postoji neka osoba, ali ona uopšte ne figuriše u tom odnosu, ona nema svoj doprinos tome, nego to samo ti sam sa sobom praviš ludilo, jebiga. Hteo sam da uhvatim taj trenutak. Draga? je prva stvar koju sam napisao. Imao sam 18-19 godina i to je karakterističan period u mom životu, na karakterističnom mestu, gde se meni baš to dešava. A sad mi je već to sve smešno i jednostavno sam hteo da zabeležim to.

Zoran: Sećam se kad mi je Luka došao sa Dragom. Skontao sam da ja osećam isto te stvari, ali to je nešto neobjašnjivo. Nešto što ne želiš da deliš sa svakim. Poenta je u iskrenosti, vozilo nas je to što nam se stvarno dešavalo. Pesma je prava forma da ispoljiš to osećanje, jer ti je malo frka oko toga, ali prava je jer je iskrena. Nešto što emotivno osećaš i nešto što može da te košta.

K!K: Kada ste snimili album, već ste prevazišli tu fazu. Sledeći album će biti rešenje problema, biće pozitivniji?

BK: Biće, mada poenta nije da damo rešenje. Jednostavno primetiš nešto što visi u vazduhu. Biće zrelije, a možda i neće. Drugačiji su tekstovi, i proživeli smo druge stvari. Gledamo iz nove perspektive. Neće biti ista tematika. Plan je da u februaru izađe novi singl Nema ljubavi u klubu, koji će najaviti sledeći album, koji će izaći krajem godine. Za sada imamo 5-6 novih pesama, i trenutno se sve to snima.

K!K: Gde ste nastupali do sada i kojim koncertnim dvoranama težite?

BK: Težimo Areni, jebiga, svim main stage-ovima i svim najvećim binama. Svirali smo u Pančevu, svirali smo u Beogradu u klubu Kvaki 22, Elektropioniru, Domu omladine, Božidarcu. Radili smo i neke festivale. Svirali smo na Festivalu uličnih svirača u Novom Sadu, bili na Arsenal Festu i EXIT-u, Lake festu, Mikser festivalu… Imamo ambiciju Beer Festa u 2018. Ali nemamo neku veliku zaradu od toga, što je problem, jer sve sami plaćamo opremu, gorivo, kostime… A spremamo mini-turneju početkom godine: idemo u Jagodinu, Kragujevac, Novi Sad…

Imate pet spotova, sada je aktuelan Kafe aparat. Hoće li biti još spotova sa stare ploče ili slede samo nove stvari?

BK: Ovaj aktuelan spot za Kafe aparat snimali smo u napuštenom hotelu Tamiš u Pančevu. Ali mislimo da ćemo preći sad na nove. Red je. Mada mogli bismo recimo za još dve pesme sa starog.

Imali smo već neke ideje za pesme Ne mogu da i Uragan. Pet spotova nije malo s obzirom da sve sami finansiramo. Opet, i oni izgledaju jako dobro jer želimo da se vrte na MTV-u, hoćemo da ozbiljno pristupamo poslu.

Dok čekate Ljubav u klubu i narednu ploču sa šljaštećim omotom, uživajte u taze objavljenom spotu za Kafe aparat; gledajte vesterne, slušajte šlagere i pokušajte da budete naivniji. Verujte, svet je lepši. Srećna vam svima 2018!

Autor intervjua: Aleksa Ćelap

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *