Izdaja: crveno, crveno je u Holivudu

Hladni rat još traje. Deluje da i 20. vek još traje. Čudni akcenti još postoje u filmu. Dobrodošli u „Izdaju”!

Mislili ste da je vreme čudnih akcenata umrlo kada se završio Alo, Alo!? Ne dajte se zavarati: Izdaja, američki film iz 2018. godine, obiluje glumcima kojima je maternji jezik engleski a koji govore sa čudnim ruskim akcentom, prateći logiku koja izmiče ljudskom umu udobno smeštenom baš u tu 2018. godinu. Ovaj postupak možda ima smisla kada ti glumci koji glume Ruse treba da govore na engleskom kao stranom jeziku, ali u Izdaji ćete se ceo film zlopatiti slušajući glumce sa jako prepoznatljivim glasovima, poput Džeremija Ajronsa i Šarlot Rempling, kako, zajedno sa Dženifer Lorens, pokušavaju da zvuče kao „engleski” akcenat prosečnog Rusa na steroidima i tako govore međusobno, glumeći Ruse.

Šta oni rade u Izdaji dok govore taj jezik za koji bi trebalo da verujemo da je ruski? Dženifer Lorens glumi primabalerinu Dominiku Igorovu kojoj nespretni saigrač sleće na cevanicu i potpuno joj uništava nogu i mogućnost nastavka baletske karijere. Naravno, ispostavlja se da da je ova nesreća sve samo ne slučajna, jer su balerine lude i kompetitivne, ali to i nije toliko bitno i nema razloga da bude u filmu. Dominika je očajna i nema novaca da izdržava svoju bolesnu majku, pa joj ujak Vanja uvaljuje krajnje sumnjivu tezgu koja je na kraju dovodi do programa „Crveni vrabac” – škole koja obučava špijuno-zavodnike na vrlo nekonvencionalne načine. Skidaju se jedni pred drugima, ponižavaju, gledaju snimke visokih zvaničnika i pokušavaju da skontaju šta bi njih radilo, i gledaju snimke jedni drugih kako se seksaju sa nekim jedva punoletnim vojnicima, a sve pod okriljem Šarlot Rempling u ulozi stroge upraviteljice ovog programa, koja jedva da pokazuje bilo kakve facijalne ekspresije jer tako to Rusi rade. Naravno, Dominika je prirodni talenat i uskoro odlazi na svoju prvu misiju u Budimpeštu gde treba da otkrije ko je „krtica” koja Amerima daje informacije o radu ruske obaveštajne službe, tako što će smuvati CIA agenta Nejta koji je krticu regrutovao.

Ovako izgledaju Ruskinje kad zavode, po „Izdaji”. Takođe, upoznajte se sa smeđim šiškama! Preuzeto sa mcf.rs

Jasno je da ovo otvara mnoga vrata za razne (dvostruke) izdaje, špijuniranja svakoga ko dođe u kontakt sa glavnim likovima, ubistva, mučenja na sve načine, zabranjeni seks, i naravno preokrete, i tako te uzbudljive stvari koje imaju običaj da se dese u špijunskim trilerima. U Izdaji se sva ova vrata otvaraju, neka i više puta, i povremeno se čini da imaju potencijal da nas odvedu negde zanimljivo, ali film se zaplete u sve svoje zaplete i počinje manijački da udara u sve strane radnje negde posle polovine kad bi stvari već trebalo da budu postavljene i da nas vode ka nekom razrešenju. Ipak, ima momenata kada film skoro pa uspeva da bude uzbudljiv i izmami uzdahe nekih gledalaca malo manje otpornih na uzbuđenje koje može da izazove jurnjava kombijem gde je polomljena samo jedna rampa a skoro svi saobraćajni znaci ispoštovani ili scena „hoću li ući u ovaj budimpeštanski tramvaj ili ne?”.

Okej, nema baš mnogo thrilling špijunskih scena u ovom špijunskom trileru, ali ovde govorimo o špijunki sa šiškama koja kao glavno oružje koristi seks, mora da je makar to doprinelo opštem rajcanju publike? Ukratko, nije. Najviše od seksa što u ovom filmu vidimo je ta čudna sterilna obuka u Rusiji i onda čak dve scene gde se Dominika i Nejt nešto kao muvaju, a onda bude i piju kafu. Verovatno treba prepostaviti da se desila neka akcija između. Sve u svemu, crvenovrapčaste moći i ne vidimo previše tokom filma.

Muvačica muva. Šiške plave. Preuzeto sa mcf.rs.

Bitno je još jednom naglasiti i da se radnja filma odvija u sadašnjosti, iako vam se na osnovu enterijera lako može učiniti da se sve dešava za vreme Hladnog rata, ali onda iskoči neki smartfon da vas podseti da smo u 21. veku. Hajde i da oprostimo što svaka scena u Rusiji izgleda kao da je snimljena u betonskoj fabrici i stanovima od pre 40 godina, nego što i Budimpešta, pa i jedna scena iz kancelarija CIA izgledaju onako kako valjda izgleda komunizam, pa deluje kao da je preko svega prevučen neki filter koji ćemo nazvati „CommieChic”. Zbog ovoga ceo film imate utisak da ste zaglavljeni u prošlosti u koju je neko iz aviona nabacao neke moderne naprave i poneki malo netipičniji odevni komad.

Između neuzbudljivih uzbudljivih scena, Izdaja varira krupne kadrove lica Dženifer Lorens sa posebnim fokusom na šiške, prikaze njene majke kako joj je teško u Rusiji i nekih nepotrebno detaljno snimljenih brutalnih mučenja gde se posebno ističe dranje Nejtove kože napravom koja podseća na ljuštilicu za krompir, odnosno koja na kožu ostavlja efekat koju bi ljuštilica ostavila na krompir. Sledeći put kada uzmete ljuštilicu u ruke, razmislite o svim njenim potencijalima.

Red je i da se pomene gluma u Izdaji, iako se o tome zaista nema mnogo šta reći. Stara garda je standardno dobra, ali niko se tu ne ističe jer se i nema u čemu isticati, a Lorensova je standardno dosadnjikava, i čini se da je, kako joj karijera odmiče, ona sve dosadnjikavija. Uglavnom joj je lice bezizražajno, a vrhunac iskazivanja emocija je povremeni krik ispušten jer je njoj lično ili nekome do kome joj je stalo naneta fizička povreda. Iako glumi špijunku-zavodnicu, ne daje baš utisak neke femme fatale, niti bilo kakve misterije.

Sve u svemu, Izdaja je okej film, ali ništa naročito. Što jednom rekosmo, meh. Gledajte je ako bezuslovno volite špijunske priče, i ako vas zabavlja da slušate glumce kako govore ruski koji je engleski s akcentom. Možda je zanimljivo reći da je film zasnovan na knjizi (pri linkovanju ovoga saznajemo da je to trilogija) koju je pisao agenat CIA i navodno ima dosta istine u njoj. Eto, makar može nešto da se spekuliše. Red veličine tog spekulisanja po netu je uglavnom – Rusi su ludi, pogledajte šta su radili. Možda ste baš vi osoba koja će uneti malo zabave u taj narativ. Javite se ako to učinite!

2 komentara

 • Minotaur says:

  Prikaz je korektan a ja cu skrenuti paznju na dva divna detalja koji se provlace kroz film.

  1. Polomili su se da pronadju glumca koji ce predstavljati glavnog negativca a da lici na Putina
  2. Geografski pojmovi o evropi amerikancima i dalje predstavljaju problem, primer krecemo hitno da pratimo agenta u Rumuniju i slecemo na Budimpestanski aerodrom …. etc etc …

  • Anja Anđelković says:

   Divno zapažanje za glavnog negativca, stvarno liči! Iako mi nije pre palo na pamet da Matijas Šunarts liči na Putina, fino su ga ovde zalizali i sredili za ulogu.

   Hvala na komentaru!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *