Gothic Art Festival – GARF

Gotik supkultura ne predstavlja isključivo crnu garderobu, upadljivu šminku i obožavanje svega što se može obuhvatiti pojmom „mračno“. U to su se mogli uveriti svi koji su u subotu 3. oktobra prošetali do beogradskog Doma omladine i posetili prvi Gothic Art Festival – GARF.

Gotik pravac nastao je u Engleskoj ’80-ih godina prošlog veka, kao naslednik žanra post-panka, a inspiraciju i stilske odlike prevashodno „crpi“ iz gotičke književnosti XIX veka i brojnih horor filmova. Čitav pokret je izrazito okrenut svim vidovima umetnosti: od književnosti, muzike i mode do slikarstva i fotografije. Veliki broj zemalja, posebno Zapadne Evrope, prihvatio je ovaj deo popularne kulture i širom kontinenta održavaju se brojni festivali posvećeni ljubiteljima ove mistične i prelepe moderne supkulture.

Međutim, ljudi našeg podneblja radije ostaju „bezbedno“ ušuškani u stereotipe o gotik kulturi. Stoga je bilo pravo iznenađenje kada se pojavila i prva reklama za ovaj nesvakidašnji događaj.

Najava za prvi Gothic Art Festival

Najava za prvi Gothic Art Festival

Program prvog GARF-a osmišljen je tako da obuhvati sve umetničke grane u kojima je gotik supkultura pronašla svoj izraz, a da istovremeno zadovolji ukuse posetilaca.

U 17:00 festival je otvoren projekcijom filma Drakula, klasika iz 1958. godine, u kojem najpoznatijeg krvopiju briljantno tumači nedavno preminuli Kristofer Li. Prikazivanjem ovog neizostavnog dela horor žanra organizatori su odali omaž legendarnom glumcu, koji je svojom pojavom i neprikosnovenom glumom publici pružio sada već kultnu sliku zlolasnog krvožednog grofa.

Kristofer Li demonstrira kako biti kul dok se napijaš tuđe krvi u filmskom klasiku iz 1958. godine.

Nakon projekcije usledila je tribina pod nazivom ŠOK KORIDOR – GOTIK ŠOK, na kojoj su govorili Nenad Bekvalac i Isidora Vlasak – Sakurabana. Šok Koridor je emisija koja se prikazivala na televiziji Art, a koja se borila protiv šunda puštanjem davno zaboravljenih ili nepoznatih filmova. Nažalost, emisija se danas više ne prikazuje, ali je njena zaostavština i dalje tu. Ovom tribinom Nenad Bekvalac vratio se na prvu sezonu emisije, koja je govorila o gotik estetici na filmu. Cela sezona bila je posvećena kultnim gotik filmovima i najjezivijim scenama koje su ih obeležile. Posle više od deset godina, na tribini je gostovala i Isidora Vlasak, ugledni prevodilac francuskog jezika za brojne domaće i međunarodne institucije i od 2008. godine potpredsednica Udruženja građana za promociju japanske pop-kulture. Tokom tribine diskutovalo se o tome koliko se gotik žanr promenio i ono što je najvažnije – da li gotika ima budućnost na filmu?

Za vreme projekcije filma, u 17:00 časova u holu ispred Sale Amerikana organizovana je izložba fotografija Bogdana Vojnovića i Svetlane Jovanović.

Fotografije Bogdana Vojnovića prikazuju napuštene industrijske komplekse. Na GARF-u su izloženi radovi pod nazivom „Staklara“, nastali upravo u ostacima nekadašnjeg pančevačkog društvenog preduzeća Industrija stakla, koji je od jugoslovenskog giganta postao samo hrpa otpadnog materijala. Međutim, od čitavog rasula Vojnović je stvorio dela vredna pažnje. Fotografije iz serije “Staklara” možete pogledati na njegovom zvaničnom sajtu.

Svetlana Jovanović rođena je u Beogradu, gde je diplomirala psihologiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Na Kraljevskoj akademiju umetnosti (KABK) u Hagu studirala je fotografiju, a usavršavanje je nastavila na Novoj akademiji lepih umetnosti (NABA) u Milanu i Internacionalnom centru za fotografiju (ICR) u Njujorku. Tamo trenutno živi i radi. Njena dela izložena su internacionalno, a u beogradskom SKC-u već je prikazala svoja dela na temu gotik supkulture. Povodom GARF-a Svetlana je odabrala nekoliko fotografija pripadnika gotik pokreta. !Kokoška vam donosi mali deo izloženih Svetlaninih radova.

Foto: Mladen T. Milanović

Foto: Mladen T. Milanović

Foto: Mladen T. Milanović

Foto: Mladen T. Milanović

Iščekivanje ostatka programa prekratio je DJ dvojac iz Hrvatske koji čine DJ Redlilly i DJ END, osnivači projekta Pure Electro, zajedno sa DJ Gavrom, čije se Dark Night veče organizuje već 25 godina.

Delić atmosfere. Foto: Mladen T. Milanović

U 19:00 čitavu atmosferu razmrdale su devojke iz plesne grupe Vilindar Tribal Fusion Bellydance, jedne od prvih škola „tribal fusion“ stila u Srbiji, osnovane 2011. godine. Već četiri godine ruše sve ono što ste mislili da znate o trbušnom plesu i upravo su na GARF-u proslavile rođendan.

Kraj večeri obeležili su nastupi bendova PSYHOUND (Novi Sad), Demist (Beograd) i dreDDup (Novi Sad). Od elektro preko gotik metala do masakr tonova, zaista se moglo naći nešto za svaku mračnu dušu željnu dobrog gruvanja i đuskanja.

Željno brojimo dane do sledećeg GARF-a... Foto: Mladen T. Milanović

Željno brojimo dane do sledećeg GARF-a… Foto: Mladen T. Milanović

Sasvim opravdano možemo reći da je prvi Gothic Art Festival održan i više nego uspešno. Svako od posetilaca mogao je da se počasti nečim po svom ukusu, bilo da se radi o filmu, muzici ili fotografiji. Jedina zamerka je to što je, po !Kokoškinom mišljenju, trebalo biti više projekcija, više izložbi, više svega. Ali, manjak sadržaja je opravdan, budući da je i sam odziv i prihvaćenost festivala iznenađujuć. Ovo je događaj koji treba proširiti na tri dana (najmanje). Verujemo da se s time slažu sve mračne duše koje nisu skidale osmehe sa lica te večeri. Stoga, sa radošću spremamo novu garderobu i željno iščekujemo sledeći GARF.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *