Felicia Simion: o slobodi, snovima i poetici odrastanja

Fotografije Felicie Simion šarmirale su internet fotografsku zajednicu kada je imala samo 13 godina, a 9 godina kasnije ni mi nismo ostali imuni. !Kokoška je razgovarala sa njom o inspiraciji, ljepoti i radoznalosti.

Fotografkinja Felicia Simion iz Rumunije kreira fantastične vizuelne narative koji se bezbrižno dotiču djetinjstva, snova i svakodnevnih primjera ljepote i magije. Poslije grupnih i solo izložbi diljem Evrope i SAD-a, svratila je i do Beograda kako bi izlagala svoja djela u galeriji Bartcelona, gdje je naišla na !Kokošku. Naizgled stidljiva  dvadesetdvogodišnjakinja o svom stvaralaštvu priča iskreno i promišljeno nudeći uvid u svoj stvaralački process i kreativne težnje.

1K!K: Ćao Felicia, hvala na vremenu odvojenom na razgovor sa !Kokoškom. Pregledajući onlajn galerije tvojih radova, primjetila sam da su neke od fotografija postavljene kada si imala samo 13 godina. Kada i kako počinje tvoj interes za fotografiju?

Ćao, zadovoljstvo mi je.

Kao trinaestogodišnjakinja bila sam pomalo štreberka sa raznolikim interesima, od slikarstva, sviranja gitare, književnosti do matematike. Prijateljica me je uputila na DeviantArt, onlajn zajednicu umjetnika gdje je fotografija postajala sve popularnija među mladima poput mene. Kada sam vidjela na čemu oni rade i moja radoznalost se probudila. Na svoj rođendan dobila sam od roditelja prvi fotoaparat, Canon 400d koji će postati moj najvjerniji ne-ljudski saputnik u godinama koje su uslijedile.

2

K!K: Imaš li ikakvo formalno obrazovanje u polju fotografije ili si samouka? Šta se za tebe pokazalo kao najbolji i najefikasniji pristup učenju i sticanju novih vještina?

Za mene je uvijek samostalno učenje bila najbolja opcija – samostalno sam fotografisala i učila o obradi fotografija koliko sam mogla i na kraju sam završila u umjetničkoj srednjoj školi, a zatim i na akademiji umjetnosti. U oba slučaja sam se upoznavala sa drugim vrstama umjetnosti – crtanje, dizajn, instalacije, video itd. Fotografija, a ubrzo i video radovi su ipak ostali moji glavni interesi.

K!K: Šta te inspiriše?

kk (24)

3

Inspirišu me prizori iz svakodnevnog života koje ovjekovječim u svojoj glavi na putu do prodavnice, čekajući u podzemnoj ili ispijajući kafu. Inspirišu me i biljke, zalasci sunca, more, mjesec i ukratko sve što smatram lijepim.

K!K: Kad smo već kod inspiracije, imaš li omiljenog fotografa ili uzora? Ko su umjetnici i fotografi kojima se posebno diviš?

Iskreno, ne bih se mogla opredjeliti za samo jednog umjetnika, pa ću izdvojiti njih više: Julia Margaret Cameron, Henri-Cartier Bresson, Steve McCurry, Deborah Turbeville, Joel Meyerowitz, Sebastiao Salgado, Romina Ressia, i tako dalje; lista bi mogla ići u nedogled.

11

K!K: Zanima nas tvoj kreativni proces. Kada smišljaš ideje za fotografije da li skiciraš koncepte i planiraš snimanja do detalja ili radije svemu pristupaš spontano? Takođe, koliko je važan fotošop i obrada fotografija u tvom radu.

Uglavnom u glavi imam neke ideje o tome kako bi buduća snimanja trebalo da izgledaju, ali često su moje najbolje fotografije spontane. Neke zahtjevaju više planiranja i razmišljanja unaprijed, a kod nekih samo vjerujem osjećaju. Za pojedine fotografije fotošop koristim samo za osnovne korekcije boje, kontrasta, pretvaranja u crno-bijelo i slično, dok za neke kompleksnije, nadrealne koncepte znam provesti više sati u postprodukciji.

4

K!K: Kako definišeš svoj stil? Postoji li neka opšta poruka ili osjećanje koje bi željela da tvoje fotografije prenesu?

Mislim da moj stil tek treba da se formira bez da ja svjesno pokušavam da ga iskristališem. Moje fotografije često sadrže pozitivne poruke, pozivajući ljude na sanjarenje i podsjećajući ih na djetinjstvo i stvari ostavljene u podsvjesti. Želim da se fokusiram na sve ono što je dobro i lijepo prije nego da se bavim kritičkim ili nasilnim pogledima na svijet.

6

K!K: Često se baviš uličnom fotografijom, da li imaš neke anegdote ili priče iza pojedinih fotografija? Da li si ikada imala nekih neprijatnih situacija?

Nekad kada boravim na selu u Rumuniji i zapazim nešto na ulici, recimo grupu djece sa zanimljivom ličnošću ili izražajem, pokušam da im se približim, fotografišem ih i vidim njihove reakcije. Uglavnom se završi tako što razgledaju moj aparat i oni mene fotografišu. Jednom u Beču, dok sam bila na ručku, spazila sam malu djevojčicu u uličici pored restorana. Nosila je maleni kofer i hodala je samouvjereno ispijajući mlijeko iz bočice, kao da joj niko i ništa ne može stati na put.

5

Nekad mi se dešava i da pokušam fotografisati prizor u kome nema ljudi, ali onda se iznenada pojavi pješak i viče na mene misleći da njega fotografišem, ali srećom takve stvari su mi se dešavale samo par puta.

K!K: Možeš li da izdvojiš omiljenu fotografiju koju si ikada napravila? Koja je priča iza nje?

Rekla bih da je vjerovatno moja omiljena fotografija uvijek ona u mojoj glavi i prenosi mnoštvo emocija, ali još uvijek nije ovjekovječena.

kk (18)

K!K: Možeš li nam reći na čemu trenutno radiš, kao i ponešto o tvojim ciljevima i planovima za budućnost kada je riječ o fotografiji?

Trenutno sarađujem sa jako talentovanim rumunskim kreativcima iz oblasti muzike i dizajna, ali trudim se da posvećujem vrijeme i privatnim projektima. Na jesen počinjem master studije iz etnologije, oblasti o kojoj planiram da učim što više u budućnosti uz pomoć dokumentarnog projekta o ruralnim zajednicama u Rumuniji.

7

A sada i nekoliko blic pitanja.

K!K: Na koji momenat u tvojoj fotografskoj karijeri si najponosnija?

Rekla bih da bi to bila moja prva samostalna izložba u Londonu u Septembru 2014, ali bilo je mnogo slučajeva koji su učinili da se osjećam, ako ne ponosno, onda kao da znam tačno šta želim. Čak i ako nisam odmah vidjela tačan cilj ispred sebe, put do njega je bio jasan.

K!K: Koju opremu koristiš?

Canon 7D sa dva objektiva – uglavnom su to 50mm f/1.8 I 28-135mm f/3.5-5.6 i Samsung NX mini aparat za uspomene.

8

K!K: Šta voliš da radiš kad ne fotografišeš?

Volim da obrađujem fotografije, čitam, pjevam, kuham, pišem, šetam, ali najviše uživam u vremenu provedenom sa mužem i porodicom, kao i našom narandžastom mačkom Cat.

9

Lijevo – mačka Cat

K!K: Imaš li neki savjet za kolege fotografe ili kreativce bilo koje vrste?

Šta god stvarate, budite ono što jeste. Ne pokušavajte pratiti „trendove” radi reda već uz strpljenje i uživanje u tome što radite dođite do dela kojim ste zadovoljni. 

10

K!K: Hvala ti.

Da vidite još njenih fotografija ili da se družite sa Feliciom posjetite njen sajt, Facebook, Flickr, Instagram ili DeviantArt

Fotografije iskorišćene uz dozvolu autorke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *