Elvis Costello & The Roots – Wise Up Ghost

Elvis Costello udružuje snage sa hip-hoperima The Roots i donosi nam fascinantno eklektičnu, a slušljivu muziku: album Wise Up Ghost.

Elvis Kostelo: eklektični rok kantautor i jedan od najcenjenijih tekstopisaca od Boba Dilana naovamo. The Roots: bend značajan po tome što zapravo svira hip-hop, žanr koji se tradicionalno oslanja na matrice. Izdavač: Blue Note, jedna od najvećih džez izdavačkih kuća. Neizbežna zbunjenost, pa i zabrinutost, ovakvim spojem brzo ustupa mesto zadovoljstvu – skoro šezdesetogodišnji Kostelo u hip-hop društvu zvuči zrelo, ali nipošto staro, dok muzika neumorno vrluda između raznih varijanti fanka, soula, roka, hip-hopa, r&b-ja, latino muzike i ko zna čega sve još, odbijajući da se pokori bilo kom žanru.

Isprva su planirali da urade nove verzije starih Kostelovih pesama, ali su se vrlo brzo predomislili i okrenuli se novoj muzici, mada se tu i tamo primećuju što muzički, što tekstualni citati ranijeg Kostelovog opusa. Iskustvo obe umešane strane oslikava se i u tome da je uprkos svojoj slojevitosti album fluidan i slušljiv. Premda je tematika pretežno društveno-politička, Black Thought, koji inače repuje u Rootsima, u potpunosti je odsutan. Bez izdavačkog pritiska, mozak Rootsa – bubnjar/žanrovski svaštojed ?uestlove (odnosno Questlove, ali za razliku od Jay-Zja, interpunkcija u pseudonimu ne prolazi nezapaženo), i Kostelo su na miru i natenane razradili svoje ideje, slobodni da prate svoje instikte i iskreni u želji da zadive jedan drugog.

Elvis Kostelo, kao ni Rutsi, uprkos neospornim kvalitetima, nikad nisu bili toliko popularni kao mnogi drugi muzičari koji su tokom leta izdali albume (između ostalih, tu su i Elton Džon, Sting, Placebo, Arctic Monkeys i Nine Inch Nails). Pa ipak, ne dajte da vas to zavara i da vam odvuče pažnju: Wise Up Ghost je jedan od onih retkih albuma koje su autori uspeli da istovremeno urade i za svoju dušu i za širu publiku, i Kokoška ga srdačno preporučuje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *