Dvadesetsedmomartovske pozorišne lekcije

27. mart je Svetski dan pozorišta. Slavite ga zajedno sa !Kokoškom i upustite se, kako u pozorišni bonton, tako i u jedan mejl pristigao !Kokoški (a tiče se pozorišnog bontona).

Ima nečeg pomalo nobl u odlasku u pozorište: babe bi se nikad tako jako naparfemisale, gospođe bi obukle bunde, gospoda bi uglavnom uredno ćutala pored gospođa, a na koktelu nakon predstave obavezno bi se pomalo kružnim pokretom promućkalo vino pre nego što se ispije i uvek spremni osmeh postavi na usne. Dok ovo zvuči ultra uštogljeno i dosadno, ispada da zapravo baš tako nikad ne bude – mada je lako upravo takav odlazak u pozorište zamisliti pre nego što se stvarno ode u pozorište. Kad ono tamo…

Trešti Rijana (ili Tropski bar) iz telefona dok osoba pokušava da ga isključi, ali to normalno ne ide, jer telefon ili neće da izađe iz  džepa, ili se nalazi u nekoj poslednjoj pregradi torbe iz koje ispadaju razna sranja, ali ne i telefon. Ponekad neki glumac sa scene reaguje na to, i bude simpatično. A ponekad do kraja predstave iz publike propevaju još mnogi sem Rijane. Mada, Rijana je benigna spram drugih nekih stvari koje su se dešavale, a ponekad su bile čak toliko intenzivne da su predstave morale da se prekinu. Jedan takav slučaj opisala je i prokomentarisala !Kokoška – ne ponovilo se.

Kako bilo, jasno je da korišćenje telefona nije poželjno, jasno je da zvuk treba isključiti, jasno je da se na telefon ne treba javljati dok traje predstava (o, da, i to se dešava!), jasno je da telefon uopšte nekako ne treba da bude tu. A ako je hitno, što je sasvim razumno da se može desiti, izađite napolje, obavite razgovor i ako se vratite, vratite se jako tiho i sedite na stepenice sa strane (ili na koje slobodno mesto na samom kraju reda).

Fotkanje predstave. Na to se !Kokoška baaaaš jako ježi. Jer realno, makar imali iPhone 11 sa Zeiss sočivima i 832649832 megapiksela, vaša fotka će biti i dalje 7234682374 puta gora od fotke koju je napravio zvanični fotograf predstave i koja može da se nađe na sajtu pozorišne kuće. Ako baš morate da imate lično zabeležen momenat sa predstave, neka to bude poklon. A korišćenje blica – silvulple.

pozorišni bonton

Samo da čekiram Tinder.
Preuzeto sa Bontona bdp.rs

Izlazak sa predstave je jasan potez kritičara u vama i vaše apsolutno pravo. Međutim, nemojte napraviti predstavu u predstavi od tog izlaženja, prosto je znak nepoštovanja. Ako izlazite, uradite to na najmanje uznemirujuć način.

Kokice i kvazi naćos (čitaj tortilja čips) su za bioskop, ne za pozorište. Mada, možda ne bi trebalo da budu ni za bioskop. Eventulno za kućni bioskop.

Ostalo se valjda podrazumeva. Ostalo tipa nemojte dolaziti u japankama i slično. Osim ako su japanke Balenciaga, onda je u redu. No, problematično je što se i sve ovo prethodno podrazumeva, a ipak se podrazumevano krši, pa i od strane samih dramskih radnika i onih koji već godinama redovno zalaze u pozorište. U ime Svetskog dana pozorišta, hajde da to promenimo – srećan 27. mart!

***

Za pozorišni bonton ne brine se samo !Kokoška. Na sajtovima pozorišta mogu se naći razni bontoni. A jedan bonton je i u obliku audiovizuelnog materijala – na mejl !Kokoške obratio se makednoski reditelj Miloš B. Andonovski, koji je sa nama podelio svoj rad. Naime, osim što Miloš vodi školu glume za odrasle, on je u susret ovom 27. martu pokrenuo akciju „Pozorišne bonton lekcije”. U jednominutnim spotovima različiti poznati ili buduće poznati makedonski pozorišni umetnici objašnjavaju smisao i pravila pozorišnog bontona. Miloš želi da pokrene lančanu reakciju koja bi zakačila i prominentne ličnosti u Srbiji da učine nešto slično, idući u korak sa savremenom tehnologijom i drugim načinima edukacije sem čitanja bontona. !Kokoška zdušno pozdravlja Miloševu ideju i nada se da će uspeti u svebalkanskom širenju kulturne pozorišne misli. Predstavljamo vam poruku studenata Fakulteta dramskih umetnosti u Skoplju:

Ostale lekcije možete pronaći na YouTube kanalu Театар за сите (ne brinite, i gladni mogu da odu na kanal).

S vremena na vreme nije se loše podsetiti zdravih pozorišnih navika. S vremena na vreme takođe nije loše otići u pozorište.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *