Digitalne biblioteke i druga besplatna bogatstva

Svežanj korisnih linkova za pretraživanje i ronjenje po starim dokumentima, besplatnoj literaturi i vrlo starom filmu: !Kokoška preporučuje!

Nedavne radosne vesti stigle su, začudo, iz Vatikana: Sveta stolica otvoriće svoje raskošne rezerve knjiga, srednjevekovnih tekstova, dokumenata i iluminacija široj laičkoj javnosti. Ovaj poduhvat, prepušten japanskoj tehnološkoj kompaniji NTT Data, daće svetu vremenom 82,000 dokumenata za slobodnu pretragu, izučavanje i smejuckanje, već po sklonostima. U znak veselja zbog ovog poteza i svega što će on značiti za drugove medijevaliste, dajemo listu nekoliko omiljenih digitalnih izvora raznolikih nauka. Tendencija ka slobodi znanja je nešto što moramo slaviti, čak i ako bismo radije imali sredstava i mogućnosti da blaga proučavamo srećno pogrbljeni nad rukopisima u drevnim bibliotekama.

Ilustracije

internet archive

Od 2009, Britanska biblioteka praktikuje digitalizaciju svih ilustracija u svojoj kolekciji. Dom ove repozitorije je na Flickr-u, gde trenutno u 23 obeležena seta vreba više od milion raznolikih grafika. Među njima su korice ranih naučno-fantastičnih romana, detaljni crteži iz anatomske i botaničke literature, iluminacije iz petnaestovekovnih prepisa verskih tekstova… Preporučuje se apsolutno svima koji su ikada zabavljeno pogledali na tekst nastao pre dvadesetog veka i našli ga vrednim.

Film

pdr-logo

U potrazi ste za delom iz samog osvita filmske umetnosti? Ni reči više; uputite se na Public Domain Review, gde cvetaju dragoceni, sveže digitalizovani filmovi. Pored filma tu su i matora publicistika (naravno, na engleskom), te nepregledno obilje slikarskih i grafičkih dela, neretko uz dobar komentar i analizu. No kako se trudimo koncentrisati na sadržaje koji su od koristi i ljudima koji ne govore engleski, preporučujemo radove i format Public Domain Review i za proponente besplatnog znanja u našem ćošku sveta: kao deo mreže Otvorenog znanja, Review je dostupan za prevod i lokalizaciju.

archive

Dok je archive.org uopšteno uzev odlična platforma za svakojako javno znanje, pati od glomaznosti; stoga je preporučujemo prvenstveno kao izvor video sadržaja – matorih TV dokumentaraca, reklama, te, iz nekog razloga, filma po imenu All About Banana. Dok bi u Arhivu načelno trebalo stavljati isključivo sadržaje kojima je istekao rok vlasništva, projekat sadrži milijarde korisnika, milione posebnih sadržaja, a svega stotinjak moderatora. Koristiti oprezno!

Lokalna i naokolna književnost

Čeznete za lako dostupnim delima na nekom od jugoslovenskih BCS jezika? Ne berite brigu; mada digitalne verzije nacionalnih biblioteka u lokalnim nacijama ne pate od bogatstva i lakoće korišćenja, postoje nezvanične i nevladine digitalne biblioteke da pokriju osnovne potrebe. Moguće pretnje zainteresovanom korisniku dolaze od podele na srpsku, hrvatsku, bosansku i crnogorsku književnost, pa ćemo ih samo sve listom izručiti ovde. Trudite se da vas ne odbiju te prevelike jezičke i kulturne barijere!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *