10 i po najlepših grobalja van Evrope

Ako vam je dosadila Evropa i hteli biste svoju večnost da provedete na nekom drugom kontinentu, predlažemo vam da odaberete društvo Konfucija ili pogled na okean.

Groblja su kao bašte istorije, s tim što su umesto cveća u zemlji mrtvi ljudi. Kao i druge prosečne bašte, groblja mogu biti izuzetno lepa. Već smo se upoznali sa najlepšim evropskim grobljima, ali i ostatak sveta ima svog konja za trku. Mada zbog evropske umetničke tradicije Kokoški njen kontinent ostaje vodeći, pogledajmo neka svetska mesta za počinak koja pariraju „domaćim“.

Imajmo u vidu da je internet većinski zapadnjački proizvod i da na njemu dominira engleski jezik, te da je najlakše doći do informacija o Severenoj i Južnoj Americi. Svakako verujemo da i afrički kontinent i brojne zemlje istočno od nas imaju prelepa groblja, no do više informacija o njima nismo uspeli da dođemo. Zbog toga njih ima daleko manje na ovoj listi.

Maunt Oburn, Masačusets, SAD 

Kao i ostatak Nove Engleske, Maunt Oburn groblje je cakano i najlepše za posetiti na jesen! U pitanju je prvo ruralno groblje u Sjedinjenim Američkim Državama, što je inače tip grobalja koji se prilagođava pejzažu i pravi od standarnog pogrebnog mesta parkove. Kod Maunt Oburna je to očito, jer se vidi da su se grobovi prilagođavali brdašcima pobacanim po šumi, što čini ovih 17 hektara neverovatno prijatnim za popodnevnu kasnooktobarsku šetnjicu. Od prelepe kapele u gotičkom stilu, preko ulazne kapije u duhu antičkog Egipta, pa do izuzetno starih stabala iz Evrope i Japana, ovde možete videti mnogo više nego samo mermerne ploče sa tužnjikavim citatima.

Vejverli groblje, Sidnej, Australija

Znamo, život je težak kad nemate kuću sa pogledom na more. Ali zamislite nešto bolje! Zamislite da imate grob sa pogledom na more! Imaćete celu večnost da gledate u talase kako udaraju u litice ispod vas. (Ili nećete, jer ako ne verujte u zagrobni život, onda, jebiga, bićete samo mrtvi i raspadaćete se.)

Upravo ovako nešto vam nudi Vejverli, groblje na vrhu litice u predgrađu Sidneja. Ono je napravljeno da podseća na evropska viktorijanska i edvardijanska groblja (poput Pjer Lašez groblja u Parizu). Po slikama, rekli bismo da mu je ovo svakako uspelo. Ovde su sahranjeni neki od najvećih australijskih velikana, poput pesnika Henrija Losona, i ono se često koristi kao scenografija (npr. za Mel Gibsonov film Tim ili za spot Troja Sivana)

Tu i tamo neko spominje neko uleganje zemljišta, ali gledajte na to s vedrije strane: ako odlučite da budete sahranjeni ovde, ne morati brinuti o ovakvim stvarima; mrtvi ste, ne morate brinuti ni o čemu!

Bonaventur groblje, Savana, Džordžija, SAD

Bonaventur groblje izgleda kao da je na njemu sahranjena cela bogata, južnjačka porodica iz kakvog romana Viljema Foknera. Sa prelepom španskom mahovinom koja baca senku na vas za vreme letnjih sparina i prelepe prelepe sklupture i grobove, očito inspirisane evropskim, možete obući svoju najlepšu haljinu za žaljenje i praviti se da ste na devetnestovekovnoj sahrani. Ako ipak više uživate u prirodi, ovde ćete svakako naići na različite životinjice, ponajviše veverice, ali i po koju lisicu. Ovo groblje je toliko lepo da putnici namernici svedoče da su videli i venčanja na njemu, što se može učiniti čudnim, ali kao što je neko napisao: „Ako ćete se venčavati na groblju, ovo treba da bude mesto za to!“

Okunoin groblje, planina Koja, Japan

Okunoin je najveće japansko groblje, koje se može pohvaliti sa preko 200,000 mrtvih. Ono se često nalazi na listama najlepših grobalja i stvari koje morate posetiti u okolini planine Koja. Prepuno statua, svetilišta i mahovine, groblje zaista izgleda kao da ste ga već videli u nekom japanskom igranom ili crtanom filmu. Vodiči napominju da je najlepše da se vidi noću. Ovde možete uživati u grandioznim kedrima, povremeno videti monahe i čuti ih kako se mole, i proveriti da li ćete umreti za tri godine: ako ne vidite svoj odraz u bunaru, imamo loše vesti za vas…

Čiči groblje, Čičikastenango, Gvatemala

Čiči groblje nije usamljeno u svom šarenilu – u gvatemalskoj kulturi, posmtrni život je veoma cenjen, što se odražava na njihovim grobljima. Oni svoje grobove farbaju u sve moguće boje, najčešće omiljene boje preminulih, čime slave njihov život. Stoga nije čudno da su ona postala turistička atrakcija i „vrlo dobar predah nakon šopinga“, kako navodi jedan od posetilaca.

Jedna od fascinantnih tradicija za Dan mrtvih je da se naprave ogromni zmajevi živopisnih boja koji se puštaju da lete sa porukama za preminule, čime se sa njima komunicira.

Škaret meksičko groblje, Meksiko

U prelepom Škaret eko parku na neverovatnoj meksičkoj obali, nalazi se još jedno šareno groblje koje se reklamira turistima (da, groblje koje se reklamira turistima) kao mesto za „duboko poštovanje sa dozom humora“. A ako Kokoška išta voli, to je kada neko sačuva optimistični duh, čak i u smrti!

Izvesno je da je ovo mesto jedinstveno. Ove nadgrobne ploče ne samo da su šarene, nego su napravljene u obliku kreveta, lobanje, automobila, zamkova… No, ako želite tek tako da se sahranite ovde, nećete moći – postoji ceo arhitektonski plan groblja! Ono se nalazi na sedam brda, koja predstavljaju sedam dana u nedelji, a po obodu je 365 grobova koji predstavljaju dane u godini. Glavni ulaz ima 52 stepenika, koliko je nedelja u godini, a oblik stepeništa predstavlja školjku koja se koristila u antička vremena za komunikaciju sa bogovima. Ništa lepše nego kad je neko organizovan i duhovit po pitanju smrti!

Groblje u ulici južnog parka, Kolkata, Indija

Ovo je jedno od najranijih grobalja bez crkve i jedno od najvećih hrišćanskih grobalja izvan Amerike i Evrope. Mada se danas više ne koristi za pogrebe, ono se čuva kao arheološko blago i predstavlja popularno mesto za turiste. Na ovom groblju je fasinantno videti jedinstvenu mešavinu gotike i indo-saracinskog stila u kojima su urađene monumentalne grobnice. Mada svakako nije tako dobro očuvano kao gorepomenuta američka groblja, ovo indijsko mesto pogreba je velelepno upravo zbog toga – mahovinom obrasli grobovi i zeleni puteljci zaista pružaju neverovatnu atmosferu koja će vas verovatno naterati da se osetite kao da ste negde daleko u prirodi, a ne usred grada.

Konfucijansko groblje, Ćufu, Kina

Pored toga što lepo, ovo groblje predstavlja neverovatan istorijski spomenik, što je najbolja kombinacija. Mada je dosta njegovih delova prepušteno na milost i nemilost prirodi, ovo konfucijansko groblje ima tradiciju od zavidnih 2340 godina (!). Ono se takođe može pohvaliti time da je na njemu sahranjem sam Konfucije i njegovih 100,000 predaka. Na ovom mestu se fino može pratiti istorija konfucionizma, sa pločama na kojima su poznati konfucionisti sami pisali, ali i sa prelepim figurama i statuama. Pored toga, ovde se nalazi 1000 starih stabala, od kojih su neka tako retka da se i dalje ne zna kako se kategorizuju.

Bičvud groblje, Otava, Kanada

Vojnička groblja imaju tendenciju da sva budu ista – redovi i redovi svetlih nadgrobnih ploča, uredno poređanih, sa čisto ispisanim imenima. I mada Bičvud ima i ovu komponentu, ono pruža mnogo više od toga. Kad pogledamo fotografije, vidimo da se neko svojski potrudio da da malo živosti mrtvim vojnicima na ovom nacionalnom groblju, najvećem u Otavi. Možda se ono i ne bi našlo na ovoj listi da nema prelepu baštu za kremacije. Ozbiljno, pogledajte sve ove lale – kad ih vidite, zar ne želite da budete kremirani, na primer, odmah!?

Aojama groblje, Tokio, Japan

Aojamu je najlepše posetiti za vreme proleća, kada je trešnjino drveće u cvatu. Ovo groblje je pokriveno trešnjinim drvećem i, mada sami grobovi nisu toliko lepi, priroda daje poseban doživljaj. Ono je takođe izuzetno bitno za japansku istoriju jer su mnogi velikani upravo ovde sahranjeni (prepoznaćete ih jer neretko imaju ogromne nadgrobne ploče).

Ono što je takođe bitno je da Aojama ima igralište. Da, tu su tobogan i ljuljaške da vaše najmlađe (i vas) zabave za vreme nedeljnog piknika na groblju. Možda zvuči čudno da groblje ima ljuljaške, ali kad sagledamo objektivno – zašto svako groblje ne bi imalo ljuljaške?

ŠoŠokotlan groblje, Oahaka, Meksiko

Šošokotlan spominjemo kao „i po“ u čast nedavno završenog Dana mrtvih. Jer iako ovo groblje izgleda sasvim prosečno, čak i neugledno tokom godine, za Dan mrtvih pročinje prava zabava. Osvetljenje je lepše nego u prosečnoj diskoteci, i vidi se da se ljudi zaista potrude oko cvetnih arandžmana. Već je spomenuto koliko je ovaj praznik bitan u Južnoj Americi, te ako hoćete da vidite jedno jedino groblje koje će vam to prosvedočiti, naš glas svakako ide ovom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *