VESELJE: Rođendan umetnosti 17. 1.

Umetnost svoj rođendan proslavlja u popodnevnim časovima, na satelitskom radiju.

Pre pedeset i jednu godinu Rober Filju (Robert Filliou, 17. 1. 1926 – 2. 12. 1987.) proglasio je da je umetnost nastala milion godina ranije, kada je neko bacio suh sunđer u kofu punu vode. Taj događaj zbio se na 17. januar, dan statistički najpovoljniji za bacanje sunđera u kofe*.

Remiks portret Robera Fijua, Point to point Studio; preuzeto sa Blogg.org

Remiks portret Robera Filjua, Point to point Studio; preuzeto sa Blogg.org

Pod tom neoborivom premisom, danas se proslavlja 1 000 051. rođendan umetnosti (slovima: milion i pedeset prvi). Pozivamo vas da odvrnete radio i u toku dana uhvatite slavljeničke priloge – čitaju se knjige i izvode se radio drame po stanicama Evropske radiodifuzne agencije, članicama grupe Ars Akustika. Putem satelitskih mreža List i Hajdn u specijalni program će se od 20h do ponoći uključivati radio stanice širom Evrope i slaviti umetnost zvučnim igrama, eksperimentima i dramama.

U regionu, Radio Beograd proslavlja dan umetnosti izvedbom zvučne fantazije „Glasova Zemljana” u 22 časa; Hrvatski radio u 20.05 prenosi dramu „Planet 8” alias „Operacija Neptun”; na Radio Slovenija dešavaće se, od 21.10, zvučna igra kockom.

Rođendan umetnosti slavio se prohujalih decenija na mnoge dopadljive načine, uključujući salone, mejling liste, izložbe i žurke.

Da ponovimo: korisni linkovi

Satelitska radio stanica List 

Satelitska radio stanica Hajdn 

Za više informacija skočite na stranicu Ars Acoustica (engleski) ili proverite SeeCult (BHSC). O rođendanu umetnosti uopšte informiše  Art Birthday (engleski).

O Roberu Filjuu, dok ga se !Kokoška ne dohvati, možete čitati na engleskom  i čitati na francuskom.

ŽIVELI.

* Moguće je da baratamo sumnjivim statističkim podacima. Filjuova lekcija „Prošaputana istorija umetnosti” objašnjava sve detalje ovog događaja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *