Kelti sviraju Balkan: strane obrade narodne muzike

Od keltske verzije „Ajde, Jano“ do jevrejskog “Lane moje”, muzika nastala na Balkanu pleni muzičare širom sveta. !Kokoška izdvaja svoje omiljene obrade.

Mnogi umetnici teže mentalnom srodstvu sa svojom inostranom publikom. Jedan od publici omiljenijih pristupa je kada, rizikujući da ušinu jezik, pokušaju da otpevuše neku lokalnu pesmu – kao što su to kod nas demonstrirali Faith No More sa „Ajde Jano“ na EXIT-u ili legendarni Hulio Iglesijas sa zdušnom „Tamo daleko“. Međutim, raspaljivanje mase nije jedini razlog što to čine. Naime, izgleda da se strancima zbilja mile egzotični zvuci Balkana, pa su im se okretali njihovim obradama i u svom studijskom radu.

Najobrađivanija srpska pesma neosporno je „Ajde Jano“. Zašto baš ova pesma toliko u srce dira strane umetnike – ne znamo, ali magija ove pesme našla je put i do Francuske, Britanije, Poljske, pa čak i Finske. A zahvaljujući Taliti Mekenzi dobili smo i keltsku varijantu.

Britanski violinista i kompozitor Najdžel Kenedi, u saradnji sa poljskim bendom Kroke, snimio je album East meets East udahnuvši istočnoevropskoj narodnoj muzici arapske, jevrejske i ciganske uticaje. Album otvara, pogađate, „Ajde Jano“, a nama se naročito izdvojila njihova verzija makedonske „Jovano Jovanke“.

„Lane moje“ je jedna od najmlađih naših pesama koje su imale prilike da obiđu svet, pa ne čudi da se u opštoj pomami za Željkom javila i poneka obrada. Jedna od njih je i hebrejski prepev „Malah Shomer“, koji zrači bliskoistočnom mistikom. Izvodi ga Nava Medina.

Kada smo već na jevrejskoj teritoriji – nemoguće je zaobići Kanađanina Socalled-a, koji u svojoj muzici prepliće elektronske i hip-hop uticaje sa jevrejskom, ali i drugom tradicionalnom muzikom. Što se naših prostora tiče – na nišanu mu se našla „Reče Čiča“. Uz jamajčanske prateće vokale i ključajuće brze bubnjeve, pesma je dobila potpuno novo ruho.

Za kraj, neizbežni deo balkanske tradicije su i romske pesme poput „Đelem Đelem“, koju je napisao i komponovao srpski Rom Žarko Jovanović. Poznata su izvođenja Šabana Bajramovića i makedonske kraljice Esme Redžepove, a obradili su je i svetski poznati Vaya Con Dios. Mi smo se, pak, opredelili za prijatno džeziranu verziju španskog benda Barcelona Gypsy Klezmer Orchestra.

Ne sumnjamo da su vam poznate i druge obrade naših tradicionalnih pesama – podelite ih u komentarima, da vidimo koliko možemo da ih pronađemo!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *