Saturday Night Live: smeh, droga i rokenrol

Kultna emisija Saturday Night Live slavi 40 godina postojanja, pa se prisećamo njene uzbudljive istorije koja nam je podarila niz komičara koje volimo.

snl-logo

Jedne subotnje večeri u Njujorku, 11. oktobra 1975. godine, uživo pred publikom u 8H studiju televizijske mreže NBC, Džon Beluši izveo je skeč o imigrantu koji je, pokušavajući da nauči engleski, oponašao sve što je njegov tutor radio, uključujući i srčani udar. Na kraju skeča Čavi Čejs je uzviknuo „Live, from New York, It’s Saturday Night!“ (Uživo, iz Njujorka, subotom uveče!). Voditelj večeri prve epizode bio je Džordž Karlin, a ostatak ekipe uz Belušija i Čejsa činili su Dan Akrojd, Glinda Radner, Džejn Kurtin, Lorejn Njuman i Garet Moris. Te davne ’75 niko od njih nije ni slutio da će ovaj program preživeti prvu epizodu, kamoli 40 godina emitovanja. Danas, Saturday Night Live (SNL) sastavni je deo pop-kulture, i odskočna daska mnogim današnjim zvezdama.

Šta je zapravo SNL?

Verovatno ste u nekom trenutku naišli na ovaj termin pitajući se – šta je to? Da li se maže na hleb? I kakve veze Braća Bluz imaju sa tim mazivom? Kokoška je tu da vam pomogne!

SNL se najbliže može opisati kao kolažni program komedije koji se izvodi pred publikom i uživo prenosi na male ekrane. Ovaj tip programa postao je veoma popularan sedamdesetih; pisci i komičari bi smislili par skečeva („kratke dramske igre sa jakim efektima humora i komičnih sukoba“ – Vujaklija), odigrali ih pred kamerama, dodali nasnimljen smeh i zajedno namontirali u jednu epizodu. Kod nas, jedan od najpopularnijih uvezenih programa ovog formata bio je „Leteći cirkus Montija Pajtona“, a nešto najbliže ovome što je u Jugoslaviji postojalo bila je „Top lista nadrealista“, doduše sa standardnim zakašnjenjem od dvadesetak godina. Međutim, za razliku od većine skeč programa, SNL je izvođen uživo.

Čak je i (tada) senator Obama imao čast da započne epizodu, preuzeto sa playbuzz.com

Čak je i (tada) senator Obama imao čast da započne epizodu, preuzeto sa playbuzz.com

Jedna epizoda SNL-a traje sat i trideset minuta (sa reklamama). Svaka epizoda počinje Cold-open skečem (tip početka filmskog ili televizijskog programa koji ide pre uvodne špice i naslova emisije), koji se uglavnom bavi najaktuelnijim dešavanjima u Americi ali i u svetu, a na kraju skeča uzvikuje se „Live from New York, it’s Saturday Night!“. Posle špice koja nam predstavlja aktuelnu postavu emisije,  epizoda počinje monologom „voditelja večeri“, uglavnom aktuelnih zvezda filma, muzike, sporta ali i politike, koji se predstavljaju publici u sebi svojstvenom maniru. Nakon nekoliko različitih vrsta skečeva, od kojih je bar jedan prethodno nasnimljen (uglavnom parodije reklama), sledi prvo od dva izvođenja muzičkog gosta (sem ako ste Princ, u tom slučaju dobijate jedno petnaetsominutno).

Posle muzike sledi jedan od ključnih segmenata SNL-a – Weekend Update (Vikend ažuriranje). U ovom segmentu glumci uglavnom daju svoje šaljive komentare na račun aktuelnih dešavanja imitirajući prave voditelje vesti, ili pak izmišljaju priče zarad dobre šale. Njima se za voditeljskim stolom mogu pridružiti i razni „dopisnici“ sa svojim savetima i komentarima. Posle ovih vesti izvodi se još par skečeva, muzički gost nastupa još jedanput (ili, ako ste Pol Makartni, bar još dvaput) a na samom kraju epizodu zatvara voditelj večeri, koji zajedno sa ostatkom ekipe pozdravlja gledaoce i zahvaljuje se mami, tati i svojim kanarincima. Svi se grle uz odjavnu špicu.

Monolog (Alek Boldvin, 1998)

Kako nastaje jedna epizoda

Najfascinantnija stvar u vezi SNL-a je upravo način na koji se svaka epizoda stvara – planovi vezani za subotnju epizodu prave se samo par dana ranije! Ponedeljkom voditelj večeri epizode dolazi na sastanak sa glavnim urednikom, Lornom Majklsom, kome se pridružuju i glavni scenaristi i producenti; zajedno prolaze kroz moguće ideje kako iskoristiti voditelja na najbolji način, odnosno na kakve avanture je sposoban.

Pisanje skečeva počinje u utorak uveče i može trajati sve do rane zore. Sredom popodne ti scenariji iznose se na sastanku pisaca za okruglim stolom, kojem se pridružuju producenti ali i eksperti iz polja šminke, kostimografije i scenografije – ukupno na tom sastanku bude oko 50 ljudi. Od stotinu ponuđenih scenarija skečeva, bira se oko 40. Nakon toga Lorn, glavni scenarista i voditelj odlučuju u kom pravcu epizoda treba da se kreće i na osnovu toga prave plan i program skečeva.

Nered ostavljen posle sastanka pisaca sredom, preuzeto sa nbc.com

Nered ostavljen posle sastanka pisaca sredom, preuzeto sa nbc.com

Četvrtkom se izabrani skečevi dorađuju, neki se probaju ako je moguće, dok iza scene šnajderi i scenografi rade punom parom da ispune potrebe te epizode. Petkom se uglavnom snimaju skečevi koji ne idu uživo a dijalozi skečeva se pišu na posebne table sa kojih izvođači čitaju tokom živog izvođenja. U toku subotnjeg popodneva, pred publikom se izvodi generalna proba i tada se utvrđuje da li je potrebno da se neki skečevi skinu sa programa ako nema vremena za njih. U subotu oko 23:30 epizoda počinje. Cela epizoda nastaje u okviru 4 dana! Tina Fej se jednom prilikom našalila da je glavni sponzor emisije kokain, jer cela nedelja bude toliko iscrpljujuća i nemoguća za normalno funkcionisanje da neki od članova ansambla gorivo nalaze upravo u opojnim supstancama.

Ali ako ste mislili da se radna nedelja člana SNL tima završava na kraju emitovane epizode – grešite! Jedno od glavnih zaduženja voditelja večeri te nedelje je organizovanje velikih žurki posle emisija, koje su toliko čuvene da anegdote sa njih nekad završavaju u vestima sledećih epizoda. Posle tako haotične radne nedelje, nema ničeg boljeg od razuzdane žurke.

Kviz sa poznatim ličnostima (Vil Farel, 2009)

Kratak uvod u neverovatnu istoriju SNL-a

S obzirom na tradiciju dugu 40 godina, teško je ukratko ispričati kako se SNL razvijao, niti ispričati sve sjajne anegnote, ali i tužne priče koje prate ovu instituciju. Ipak !Kokoška će pokušati da vam je ispriča u (veoma) kratkim crtama.

Originalna postava (bez Čavi Čejsa), preuzeto sa nbc.com

Originalna postava (bez Čavi Čejsa), preuzeto sa nbc.com

Lorn Majkl i grupa entuzijasta osmislili su ovaj program, skupili mladu ekipu komičara, koje niko drugi nije hteo da primi u svoje emisije i započeli ovu tradiciju. Dan Akrojd i Džon Beluši svoju ljubav prema čikaškoj bluz sceni ispoljavaju u prvim epizodama stvarajući skeč sa legendarnom Braćom Bluz. Čavi Čejs, i njegova prgava narav, napuštaju ekipu u drugoj sezoni i umesto njega dolazi Bil Marej.

Nakon neslaganja sa čelnicima NBC studija 1980. godine, u jeku popularnosti SNL-a, Lorn odlazi a njega prati i ostatak standardne ekipe. Novi urednik i nova ekipa ne uspevaju da kopiraju Lornov recept uspeha i program gubi na gledanosti, sve dok u spas ne pristigne – Edi Marfi. On (doslovce) drži čitav šou na svojim leđima, sve do 1984. godine kada odlazi. Ebersol, tadašnji urednik, ruši tradiciju angažujući već poznate komičare u ekipu – Bili Kristla i Martina Šorta.

Muzičko gostovanje (Pol Sajmon i Džordž Harison, 1976)

Lorn se vraća u SNL 1985. godine i (neuspešno) angažuje već poznate glumce da privuku mlađu publiku – Džoanu Kjuzak i Roberta Daunija Mlađeg, za koje se danas smatra da je najgori član ansambla u istoriji ove emisije. SNL se našao na klimavim nogama i 1986. je bio pred otkazivanjem, te je Lorn bio primoran da otpusti većinu dotadašnje ekipe i angažuje svežu krv – Dejna Karvija i Fila Hartmana, kojima se kasnije pridružuju i Džen Huks, Majk Majers i Džon Lovic.

Godine 1990, SNL dobija najjaču postavu do tada: Kris Farli, Tim Medous, Kris Rok, Adam Sendler, Dejvid Spejd, Rob Šnajder i Džulija Svini. Karvi i Majers snimaju hit film Vejnov svet po jednom od svojih skečeva. Fantastična Moli Šenon se pridružuje 1994. godine.

Adam Sendler, Dejvid Spejd i Kris Farli, preuzeto sa vanityfair.com

Adam Sendler, Dejvid Spejd i Kris Farli, preuzeto sa vanityfair.com

Čelnici NBC studija sve se više mešaju u Lornov posao, pokušavajući da oslabe njegovu poziciju i smanje njegov uticaj na rad SNL-a, te otpuštaju dve najveće zvezde tadašnje ekipe – Krisa Farlija i Adama Sendlera. Lorn na ta otpuštanja odgovara angažovanjem još većih zvezda – Vila Farela, Džimija Felona i Tine Fej. Ekipi se pridružuju i Kris Katan, Deril Hamond, Ana Gastejer i Šeri Oteri.

U jeku turbulentnih godina američke političke scene, Hamond legendarno parodira lik Klintona, a imitirajući Ala Gora sa Farelom u ulozi Džordža Buša stvara istoriju ismevajući tadašnju političku trku za mesto predsednika Sjedinjenih Država. Teroristički napad 11. septembra 2001. u Njujorku, samo nedelju dana pred početak SNL sezone pretio je da prvi put pomeri prikazivanje emisije, ali gradonačelnik Njujorka lično u emisiji daje zeleno svetlo Lornu, smatrajući da je SNL njujorška tradicija preko potrebna ljudima u tim teškim trenutcima.

Početak novog milenijuma obeležava dominacija ženskih članova ekipe kojoj se pridružuju i Rejčel Drač, Maja Rudolf i Ejmi Poler, dok Tina Fej postaje glavni scenarista i voditelj Weekend Update-a. Kada je Džimi Felon napustio šou 2004. godine, Tina Fej poziva Ejmi Poler da zajedno budu voditeljke ovog segmenta i time ulaze u istoriju ne samo kao prvi ženski duo za voditeljskim stolom, nego kao i najbolje voditeljke u istoriji SNL-a.

Timberlejk i Sendberg u videu za "Dick in a Box" postaju inspiracija za mnoge maske za Noć veštica. preuzeto sa nbc.com

Timberlejk i Sendberg u videu za “Dick in a Box” postaju inspiracija za mnoge maske za Noć veštica. preuzeto sa nbc.com

2005. godine ekipi se pridružuju danas jedni od najpopularnijih komičara: Džejson Sudakis, Bil Hejder, Kristen Vig, i Endi Sendberg koji sa svojim ortacima iz grupe Lonely Island biva zadužen za novi format skeča – SNL Digital Short (kratki digitalni video). Upravo je on zaslužan za prenos SNL-a na nove viralne mreže poput YouTube-a, gde je video za pesmu „Lazy Sunday“ postao jedan od najgledanijih videa te godine. Tina Fej odlazi 2006. godine ne bi li radila na seriji „30 Rock“ zasnovanoj upravo na iskustvu koje je stekla kao glavni scenarista SNL-a. Njeno mesto, kao voditelja i kao glavnog pisca preuzima Set Majers.

Ejmi Poler odlazi da radi na seriji „Parks and Recreation“, Fred Armesen na seriji „Portlandia“, a Endi Sendberg na seriji „Brooklyn Nine-Nine“ (sve ove serije !Kokoška od srca preporučuje). Sudakis i Hejder započinju uspešne filmske karijere, Vigova biva nominovana za Oskara za scenario filma „Deveruše“, pa i Majers napušta SNL ne bi li radio kao voditelj Late Night Show.

Publika teško prihvata odlaske ovih komičara, i pored novih emisija drugih kanala, posebno Comedy Central-a, koje prilično uspešno pariraju SNL-u, Lorn i ekipa su u teškoj poziciji. Posle nekoliko neuspešnih kastinga, Lorn je ove sezone napokon dobio standardnu ekipu koja se polako uhodava. Novu postavu čini čak pet komičara afroameričkog porekla – najviše u istoriji programa – od  kojih je jedan voditelj vesti. Pit Dejvison postaje najmlađi ikad član postave sa svojih 21 godina. Lorn Majkls je i dalje na kapetan ovog broda.

Lorn Majkls prima čestitke povodom 40 godina SNL-a, preuzeto sa nbc.com

Lorn Majkls prima čestitke povodom 40 godina SNL-a, preuzeto sa nbc.com

15. Februara 2015. obeleženo je 40 godina postojanja emisije specijalnom trosatnom epizodom, posvećenoj svima koji su ikada radili ili gostovali u studiu 8H. Od mnogobrojnih voditelja  (Stiv Martin i Alek Boldvin se bore oko titule najčešćeg), gostujućih muzičara, starih članova koji su reprizirali svoje najpopularnije skečeve, SNL je odao počast i preminulim legendama među kojima su i Fil Hartman, Kris Farli, Džen Huks, Don Beluši, Endi Kofman i Gilda Radner. Edi Marfi se, posle 30 godina, vratio za ovu posebnu priliku.

Vikend ažuriranje (Ejmi Poler, Tina Fej i Set Majers 2012)

Zaostavštvina

Teško je zamisliti svet komedije bez SNL-a. Ne samo da su najveći komičari današnjice prošli kroz studio 8H, nego je zapanjujući broj onih koji nisu uspeli da prođu audiciju, uključujući i Stiva Karela, Džima Kerija, Zaka Galafanakisa i Stivena Kolbera. Svet filma ostao bi uskraćen za Braću Bluz i Vejnov svet, kao i seriju „30 Rock“. 

Eskluzivno u SNL-u, imali smo prilike da vidimo radnu verziju Bijonsinog spota za pesmu "Single Ladies", preuzeto sa nbc.com

U SNL-u, imali smo prilike da vidimo radnu verziju Bijonsinog spota za pesmu “Single Ladies”, preuzeto sa nbc.com

Prilika da kao muzičar gostujete na sceni koju su delili Pol Makarti, Pol Sajmon, Nirvana, Princ i AC/DC je čast sama po sebi, ali i mogućnost da svoju muziku predstavite široj publici. Voditelji večeri koriste ovu priliku da se oprobaju u komediji, promovišu svoje nove „projekte“, prisećaju se vremena kada su i sami bili u asamblu, ili jednostavno nisu imali šta da rade tih dana, pa su svratili da se zabave (kao što Džon Gudman često čini).

Godinama, ekipa SNL-a je svojim parodijama kritikovala sve političke strukture ne samo svoje matične zemlje, već širom planete. Kroz svoje skečeve oni se oštro protive homofobiji, rasizmu, seksizmu kao i drugim „–izmima“, pomerajući granice veoma konzervativne Amerike na kreativne i komične načine, izbegavajući cenzuru. Ismejavali su svakog, pa i sami sebe.

Kako gledati SNL u Srbiji?

Nažalost, nijedna domaća televizija ne prenosi ovaj program. Međutim, ako znate malo engleskog jezika i imate Internet konekciju na svom računaru ili smart telefonu, danas je vrlo lako uživati u skečevima na SNL kanalu na YouTube stranici. Ne morate poznavati društvene i političke prilike u Americi da biste se smejali šalama – dosta skečeva nema nikakve veze sa tim, šta više većina njih je i posle 40 godina jednako smešna. Samo pazite, ako budete neoprezni možete sate provesti gledajući skečeve omiljenih komičara. Ali to nisu protraćeni sati – kako mogu biti, kada su vam stavili osmeh na lice i ulepšali dan.

Unapred snimljen skeč (Edvad Norton 2013)

Ostavićemo vas uz poznati pozdrav – Želimo vam prijatno veče, i lepše sutra (Goodnight, and have a pleasant tomorrow).

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *