Najbolje i najgore korice romana

Filmske adaptacije poznatih romana i dizajneri koji knjigu nisu ni pročitali mogu dovesti do neočekivanog veselja u vašoj lokalnoj knjižari. „Majstor i Margarita” sa albino leopardom, „Bendžamin Baton” sa golim starcem u kolevci, i plavooki Gregor Samsa kao akcioni heroj – mogućnosti su bezbrojne!

Majstor i Margarita, Mihail Bulgakov

Ako ste mislili da poznajete tekst „Majstora i Margarite” te da vam je radnja poznata a likovi jasni, zabrinite se: autor korica s desne strane, po svemu sudeći vešt korisnik Guglove pretrage slika, poznaje skrivene dubine Bulgakovljevog dela. Njemu je jasno da je mačkoliki pakleni paž u biti svojoj – snežni leopard; on razume da je u centru romana romansa između posetilaca novogodišnjeg maskenbala; on zna da su Majstor i Margarita samo umetnička imena dvoje go-go plesača.

Mi ostali bednici moraćemo se zadovoljiti koricama s leve strane.

majstor i margarita544730_322851677788116_219890663_n

Preobražaj, Franc Kafka

Gregor Samsa probudio se jednog jutra pretvoren u plavookog modela napadnutog brutalnim teksturama.

Metamorfoza - Kafka - korice by Jamie KeenanThe-Metamorphosis-by-Franz-Kafka

Čudnovati slučaj Bendžamina Batona, Skot Ficdžerald

Dok inače vredi ceniti crtež u grafičkoj adaptaciji Ficdžeraldove pripovesti, prepone novorođenog starca, raširene hoćno u krevecu, ukazuju u najboljem slučaju na demenciju.

24bf000c7cfe2d2a790dc1a842ab6d2cbenjamin_cover

Lolita, Vladimir Nabokov

Lolita je zaradila veliki broj prvoklasnih korica; odlični dizajneri i dalje u slobodno vreme zamišljaju novi omot za ovo delo. Loših je takođe bilo mnogo, ali od svih reprezantacija nubilnih curica s kikicama, srcastih naočara i desetogodišnjakinja u pozama koje kao da su namenjene dobrom Hambertu Hambertu, biramo ovaj uzorak kože ukrašen muvom.

lolita-mendelsund Lolita-Fulbrook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *