Bajkovita tama Laure Makabresku

Poljakinja Laura Makabresku fotografijom istražuje svoj tajanstveni i mračni unutarnji svet koji lebdi između smrti i erotike, i životinje i čoveka.

Užasne priče, prelepo ispredane. Divne priče, groteskno raskomadane. Laurina fotografija je minimalistička i bajkovita, lako prepoznatljiva po svojoj nežnosti i tami.

Laura Kamila Kansi, koja svoje fotografije potpisuje imenom Laura Makabresku, poljska je vizuelna umetnica, rođena 1987. Završila je studije književnosti i obitava u Krakovu.

Njena priča je o devojčici koja provodi detinjstvo na selu, igrajući se sama sa mačkama, lutajući poljima i šumama. Posle preseljenja u grad, traži beg u izolaciji i pisanju poezije. U srednjoj školi joj dečko poklanja njen prvi fotoaparat. Za ovog dečka će se godinama kasnije i udati: suprug Lad je jedna od retkih osoba, osim nje same, koja se pojavljuje u njenoj fotografiji, u Laurinom svetu.

Svaka fotografija predstavlja isečak iz bajke, u kojoj su smrt i erotizam sveprisutne teme

Laura ne preza od okrutnosti drevnih folklornih priča (navodi da su svaka suza, znoj i krv na njenim fotografijama pravi), ali i dočarava magiju baršunastih trenutaka između nje i supruga. Pre svega, njena dela su opipljivo intimna. Stvarnost i snaga emocija u toj sanjalačkoj, nadrealističkoj atmosferi istovremeno pleni i uznemirava.

Lovers (2014)

Lovers (2014)

Na većini svojih slika Laura je krhka i ranjiva, više iluzija nego osoba. Njeno lice ostaje van kadra, navodeći posmatrača da se fokusira na gest, svetlo i senke, na ono skriveno, tek nagovešteno.

Struktura slika nalikuje na strukture samih snova – one su vanvremenske i vanprostorne, svuda i nigde, kao da su postojale oduvek, a istovremeno nisu postojale nikad. Teme i motivi se ponavljaju opsesivno, sa gotovo detinjom fascinacijom smrću.

Nabijene su sirovim impulsima i nežnim fantazijama, u kojima je teško razlučiti između životinjskog i ljudskog, jave i košmara. Sve je potpuno mirno i tiho, nepokretno, surovo i delikatno.

Kao što je i samouko, intuitivno naučila da koristi fotoaparat, Laura mašta o tome da snimi sopstveni kratki film ili napiše knjigu. Ipak, najveći san joj je da vidi i oseti more. Po sopstvenim rečima, umetnošću se bavi kako bi dala glas osećanjima i strahovima koji bi je u suprotnom uništili iznutra. Šizofreniju, od koje pati, ona bira da vidi kao dar koji daje podstrek njenoj kreativnosti. Kroz svoju fotografiju, Laura je izmaštala svet u kom se najzad oseća sigurno.

tBlog: http://lauramakabresku.blogspot.com/
Facebook art page: https://www.facebook.com/makabresku.fairy.tales
Tumbr: http://lauramakabresku.tumblr.com/
deviantArt profil: http://laura-makabresku.deviantart.com/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *