Istorija automobilizma u Srbiji – kraljica automobilizma

Kraljica Marija nije bila samo pokrovitelj Srpskog automobilskog kluba već je i sama opasno vozila svoj Delage auto.

U nedelju se slavio međunarodni Dan žena. Performansi, tribine, akcije, predavanja, a naročito prepune cvećare, indikatori su prakse kojom se ovaj praznik obeležava. Međutim, sećate li se kada ste poslednji put čuli za damu kojoj je strast automobilizam? Svakako ih ima, ali predstavljaju izuzetak, pa su reakcije na iste oprečne: od divljenja i oduševljenja do sumnje i osude.

ak-shs

AK SHS

U vreme kada je sam automobil u Srbiji bio izuzetak,  luksuz koji je sebi mogla da priušti mala grupa bogatih i uticajnih, predrasude i rodni stereotipi kada je o automobilizmu reč, nisu zauzimali značajno mesto. Da li zbog nedovoljno dugog postojanja samog automobilskog saobraćaja, činjenice da je isti bio stvar prestiža ili nečeg trećeg, zaključite sami.

25. jul 1922. godine je zvaničan datum osnivanja Srpskog automobilskog kluba. Nakon godinu dana, članovi osnivačkog odbora na čelu sa jednim od pionira srpskog automobilizma, Radovanom Savatićem, uspeli su da skrenu pažnju javnosti i administracije na potrebu za ovakvim udruženjem. Jedan od rezultata predstavlja audijencija tročlane komisije Kluba u Dvoru, 26. novembra 1922. Predstavnici Kluba su znali da ih dočekuje strastveni automobilista i vrhunski vozač – kraljica Marija. Svojim ugledom, koji je zaslužila društvenim aktivizmom i dostojanstvom, a ne samom pozicijom, žena kralja Aleksandra je prihvatila ulogu pokrovitelja Srpskog automobilskog kluba (kasnije AKSHS te Jugoslovenski auto klub).

Devojačka princeza od Rumunije, nadimka Minjon, za razliku od svog supruga (čiji je čest šofer bila), divila se automobilima, a izazivala je divljenje načinom na koji je njima upravljala. Džeremi Klarkson bi je nazvao petrolheadom, a Mirko Alvirović bi nazvao saobraćajnu policiju.

kraljicaMarija_RolsRojs

Kraljica Marija u Rols Rojsu

Ipak, najveći ugled među automobilistima, kraljica je ostvarila putovanjima i maratonskim vožnjama koje ni danas nisu lak zadatak. Pored čestih vožnji od Beograda do Bukurešta, Marija se u nekoliko navrata odvažila na put od Beograda do Pariza, zatim od Bleda do Švajcarske, dok je vožnja od Bleda do Beograda vremenom postala rutinska.

Hroničari beleže da je kraljica Marija najčešće vozila automobile marke Delage, iste one u čijem je kabrioletu 09.10.1934. u Marseju ubijen njen suprug.

Autor teksta: Filip Žarković
Izvor: 
Automobil u Beogradu 1918-1941.”, grupa autora

Tekst je u celosti preuzet sa sajta Autoslavia uz dozvolu autora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *