Jovana Zelenović: plesačica sa Kokoškinog krova

Jovana Zelenović je rekla HOP na krovu, i još ponešto zanimljivosti u intervjuu za K!K

Ovog juna, nekolicina sjajnih umetnika Kokoškine Generacije okupilo se na jednom beogradskom krovu i snimilo šarmantni promotivni spot. Cilj im je jasna poruka: umetnost je živa!
Među sjajnim ljudima u priloženom klipu, moćno i elokventno* se giba i šesnaestogodišnja Jovana Zelenović, učenica srednje baletske škole „Lujo Davičo“.

Osim plesanja sa Kokoškom, Jovana za sobom već ima niz nagrada, među kojima su dve titule državnog prvaka u jazz dance-u i modernom baletu. Ostvarila je veliki uspeh i na svetskom prvenstvu u Frankfurtu, a kao balerina savremenog plesa pojavila se i u spotu za „Najbolju pesmu” grupe Sevdahbaby. Ove godine je odigrala i svoju prvu ulogu u predstavi, u izvedbi „Karmen – odbrojavanje“ na festivalu „Koreografske minijature“. Kokošarnik je impresioniran ovim dostignućima, te ju je zamolio da nam kaže nešto više o sebi.

K!K: Najmlađa si među okupljenim učesnicima, a već imaš uspeha u svom radu, koji se može porediti sa ljudima koji su vidno od tebe. Da li je to neobično u ovoj našoj okolini?

Jovana Zelenović: Ne mislim da je neobično, ali potrebno je mnogo truda, posvećenosti i odricanja, da bi tako nešto postigao.

Fotografije © Luka Dragović - Černogorski

Fotografije © Luka Dragović – Černogorski

K!K: Klasičan ples, odnosno beli balet u velikoj meri određuje i mesto angažmana, odnosno zaposlenja. Ti si odlučila da se baviš modernim plesom, pa shodno tome imaš li više opcija za potencijalne angažmane?

Jovana: Moderan balet, a posebno savremena igra su nedovoljno poznati ljudima u Srbiji i shodno tome ni angažmana nema dovoljno.

K!K: Gde sve može da radi jedan igrač koji se bavi modernim plesom u Srbiji? Da li ima mesta i za srednjoškolce?

Jovana: Ima nekoliko pozorišta u kojima moderan plesač moze da se zaposli, a za srednjoškolce takođe postoje prilike u kojima mogu da se oprobaju. Ja imam tu sreću da radim sa plesnim klubom ,,Dance factory” čiji su mi članovi pomogli da započnem rad na nekim manjim projektima, među kojima je i bio spot za grupu Sevdahbaby. Pored toga što sam radila nešto što volim stekla sam i novo iskustvo koje sam kasnije mogla da primenim u sličnim prilikama.

 K!K: Imala si priliku da putuješ na takmičenja u inostranstvo, na kojima si ostvarila uspeh. Ti i tvoji vršnjaci sa kojima si se takmičila imate istu preokupaciju – ples, verovatno i iste ambicije po pitanju uspeha, a u čemu se razlikujete?

Jovana: I pored istih okupacija igrači se međusobno mnogo razlikuju. Ono što sam imala priliku da primetim na većim seminarima, gde svi izvode istu plesnu sekvencu, je prvenstveno način na koji je plesač oseti, izvede i tako prezentuje sebe.

K!K: Znam da je izuzetno teško da svaki umetnik priušti sebi ‛sezonsko’ usavršavanje, da li si ti možda imala takvu priliku, da odeš na neko letnje usvaršavanje, master class ili slično? Da li inostrani profesori, koreografi dolaze u Beograd i drže radionice modernog plesa?

Jovana: U inostranstvu postoje mnoge radionice na kojima se okupljaju najbolji svetski koreografi ali do sada nazalost nisam mogla to da priuštim, zbog toga posećujem sve radionice koje se održavaju kod nas.

Fotografije © Luka Dragović - Černogorski

Fotografije © Luka Dragović – Černogorski

 K!K: Pohađaš srednju baletsku školu „Lujo Davičo“, da li si zadovoljna tretmanom u školi? Kakvi su uslovi za rad u školi?

Jovana: U našoj državi se malo ulaže u umetnost i kulturu pa tako i baletska skola trpi, a kao dokaz su plesači koji odlaze u inostranstvo radi daljeg školovanja. Međutim, uvek postoje pojedinci koji se dodatno zalažu da prošire svest o ovoj vrsti umetnosti i koji ulažu trud u razvoj mladih plesača. Tako su određeni učenici dobili priliku da rade na značajnoj predstavi u pozorištu zahvaljujući Isidori Stanišić i Dejani Budiskoj, profesorkama baletske skole.

Razgovor vodila: Marijana Dujović

*Pokret elokventnim nazvala Margarita Naumoska, urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *