DIES ORGANORUM- Dani slavljenja orgulja

Trinaesta godina održavanja letnje manifestacije Dies Organorum: Dani orgulja, kojoj ćemo imati prilike da prisustvujemo od 30. juna do 6. jula, odstupiće od svojih prošlogodišnjih navika na par načina. Najpre, ove godine lokacija manifestacije se po prvi put premešta iz katedrale Blažene Device Marije u crkvu Svetog Antuna u Bregalničkoj 14, Crveni krst.

Preuzeto sa: http://www.kcb.org.rs/

Preuzeto sa sajta Kulturnog centra Beograda

Za razliku od prethodnih godina kada je publika uživala prvenstveno u zvucima veličanstvenih orgulja kojima je ova manifestacija i posvećena, ove godine će se predstaviti niz muzičara u kamernom sastavu, sa solo pevačima, čembalom, horom i duvačkim instrumentima. Specijalno će im se ove godine pridružiti i dva nesvakidašnja intrumenta: pozitiv, iliti male pokretne orgulje bez pedala, kao i nikelharp, tradicionalni švedski žičani intrument, u izvođenju švedskih gostiju Benjamina i Kasje Tajtelbaum.

 U toku nedelju dana koliko traje festival za orgulje će sesti i pokazati svoje umeće mladi bivši polaznici programa ,,Letnja škola orgulja”, koji se tradicionalno svake godine održava propratno uz Dane orgulja. Veče će zatvoriti čuveni češki orguljaš Pavel Kohout, poznat srpskoj publici po tome što je iznova oduševljava sa svakim svojim ponovnim učešćem na festivalu.

Kao i do sada, ulaz je slobodan.

Kratka istorija nikelharpa

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=EK88Vf6pTIU]

Prethodnih godina imali smo prilike da slušamo neka od najvećih imena savremenih orguljaških škola od kojih su, samo neki da nabrojimo, Olivijer Latri (orguljaš katedrale Notr Dame u Parizu), Vilijam Vajthed (profesor orgulja na univerzitetima Kembridž i Oksford), Aleksej Paršin (profesor orgulja moskovskog konzervatorijuma ,,Čajkovski”), Zuzana Ferjenčikova (gošća iz Austrije i vrstan poznavalac muzike Franca Lista), Anders Jonson (profesor orgulja na Muzičkoj akademiji u Malmeu, Švedska), kao i iz bliže okoline Višeslav Jaklin (hrvatski predstavnik crkvene muzike) i Marko Petričić sa naših prostora (prethodne godine posvetio veče muzici Johana Sebastijana Baha).

 

Program:

Nedelja, 30. jun (20.30h)
Svečano otvaranje 13. međunarodnog festivala Dani orgulja
Branka Đorđević, orgulje, hor Eho, Đorđe Perović, dirigent

Ponedeljak, 1. jul (20.30h)
Lana Jelenković, orgulje, čembalo, pozitiv; Sofija Grgur, orgulje, čembalo i pozitiv

Utorak, 2. jul (20.30h)
Trio Eolin
Marija Družijanić, orgulje, Marija Nikolić, oboa i Milica Jovičić, sopran

Sreda, 3. jul (20.30h)
Zoltan Borbelj, orgulje

Četvrtak, 4. jul (20.30h)
Milica Sabljić, orgulje i Jelisaveta Novaković, sopran

Petak, 5. jul (20.30)
Kasja Tajtelbaum, orgulje i Benjamin Tajtelbaum, nikelharp

Subota, 6. jul (20.30h)
Pavel Kohout, orgulje

Program preuzet sa sajta danubeogradu.rs

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *