Kako da znate da ste u filmu Vesa Andersona

Zaglavljeni ste u svetu prekrivenim sepia filterom. Životinje umiru, deca su sjebana, a porodice su neizmerno disfunkcionalne. Vi ste u filmu Vesa Andersona. Nastavite da čitate da vidite šta vas još čeka. Ne strahujte, sve će biti u redu. Možda.

Wes Anderson

Ovaj čovek režira vaš život. Dobro ga pogledajte. Preuzeto sa www.berlinale.de

1. Vaša porodica se raspada. Niko ne razgovara o tome, čak ni kad vam jedno dete odbegne od kuće.

2. Stan u kome živite je vanbračno dete evropskog romantizma i pedesetih u Americi. Niste sigurni da vam se to sviđa, vi ipak tu samo živite.

3. Imate belu čupavu mačku. Ona vam je prijatelj. Čovek u kožnjaku je baca kroz prozor. Skupljate njen leš u plastičnu kesu i bacate ga u kantu za đubre.

4. Pastelne boje. Kolači su pastelni, zidovi takođe, čak su vam i korice knjiga u pastelnim bojama. Jednog dana ćete otvoriti i kafić sa svetloružičastim i vaniličastim stolicama. Pastelne boje su svuda.

5. Sve što radite, radite simetrično. Postavljate sto simetrično, sedite u vozu pored dva prijatelja u savršenoj simetriji. Simetrija je vaše drugo ime.

6. Bil Marej je vaš najbolji prijatelj. Uvek vas izvlači iz govana. Volite ga.

Vaš prijatelj, Bil Marej, ima neverovatnu moć transformacije. Može biti sve od lisice do hotelijera.  Preuzeto sa

Vaš prijatelj, Bil Marej, ima neverovatnu moć transformacije. Može biti sve od lisice do hotelijera.
Preuzeto sa Tumblr-a

7. Živite u sjebanom, nasilnom svetu. Ipak, on je lep. Volite ga. Prekriven je sepia filterom.

8. Vaša deca su u većoj egzistencijalnoj krizi nego sredovečni muškarci. To je okej.

9. Vaš moto je: „Jebeš sadašnjost!” Živite od sećanja o lepšim vremenima kad ste se seksali sa namirisanim ljudima, kad je poezija značila nešto i kada je naprosto sve bilo bolje.

10. Sve što radite praćeno je odličnom muzikom, recimo Bouvijevim pesama na portuglaskom. Vi ne obraćate pažnju na to.

Ako neko komentariše muziku koja će vas kasnije pratiti kroz život, znajte da ste sigurno u filmu Vesa Andersona

11. Odrasli se ponašaju kao deca, deca se oblače i šminkaju kao odrasli. Ponekad je to skroz normalno, ponekad je čudno, ali svi nastavljaju da se ponašaju onako kako su se ponašali. Prihvatate svoju ulogu i idete da se sankate.

12. Pričate na ekscentričan način. Tako pričaju i svi bitni ljudi oko vas. Bitno je da se vi međusobno razumete. Vaše tipične opaske često zvuče ovako:

Mislim da još imaš nešto munje u sebi.

A vaša životna zapitanost ovako nekako:

Zašto lisica? Zašto ne konj, ili muva, ili beloglavi orao? Ovo kažem više egzistencijalno, znaš? Ko sam ja? I kako lisica ikada može biti srećna bez, oprosti na izrazu, pileta među čeljustima?

13. Vi ste bili hipster pre nego što su hipsteri nastali. Sakupljate umetnine, slušate klasiku, pišete pisma. Prosto dišete sve što je vintidž.

14. Nosite beretke i kaki bermude. Povremeno nabacite i neku mrtvu lasicu na glavu. Niko ne komentariše vaš čudan osećaj za modu. A i da komentarišu, vi ne biste hajali za to.

15. Na kraju, sve ispada okej. Bez obzira na sjebanost sveta i vas samih, uspevate da postignete ono što ste hteli, ili ono što je trebalo da želite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *