Top 5 psiho-psihologa

Vazda omiljeni negativci u filmovima i serijama, psiholozi su na ekranima i sami dobili svoju dijagnozu. Predstavljamo vam nama najdražih 5 psiho-psihologa!

Medijima ne treba verovati. Toliko nam je poodavno jasno. Poznata nam je medijska fascinacija mentalnom bolešću, koju sledi iskrivljavanje ili pak romatizacija iste. Ali još jedna česta meta je upravo onaj fini bradoliki čovečuljak umilnoga glasa koji sedi u naslonjači s druge strane: psiholog.

eggbt

Na stranu to što je frojdijanska psihoanaliza očigledno jedina vrsta psihoterapije (od mogućih 500+ koliko postoji) koja iole zavređuje pažnju. Izjednačavanje psihoanalize i psihologije samo je jedan od mnogih mitova i legendi koji okružuju ovu posve misterioznu profesiju. Predstava psihoterapeuta kao potpuno emotivno nedostupnih figura koje lupaju banalne zdravorazumske predloge da bi na kraju sata istrgnuli pregšrt novčanica iz klijentovog džepa, nipošto ne manjka.

Po pravilu, mediji prate par isprobanih recepata. Vaš psiholog MORA biti luđi od vas. Emotivno labilan, dakako, grca od sopstvenih problema. U najmanju ruku je ekscentričan, nekako šašav ili, naprosto, idiot. Ima simpatičnu sklonost krajnje neortodoksnim praksama i davanju netraženih ljubavnih saveta.

A ima i ono poslednje, neretko je potpuni psiho.

Prosečan psiho-psiholog čita misli, ispira mozgove, podriva samopouzdanje, čini ljude zavisnim od njega iz puke težnje za moći i dominacijom. Potajno želi da vlada svetom. Bez grama empatije, a pod plaštom svoje struke, iz čistog sadizma deli štetne destruktivne savete dok slama volju i mentalno uništava ljude oko sebe. Zbog toga su neizmerno zabavne engleske igre rečima psychotherapist ili psycho-the-rapist. Ukratko, ne može im se verovati.

Još ako vidite da ima belu mačku, ne razmišljajte dalje, BEŽITE

Još ako vidite da ima belu mačku, ne razmišljajte dalje, BEŽITE.

Upijajući sve ove informacije sa ekrana, čovek bi pomislio da su psiholozi prezastupljeni među serijskim ubicama, odmah uz svoje drugare čika doktore. Ovo je svakako zanimljivo, budući da kriminalistička istraživanja stvarnih slučajeva pokazuju da je broj psiho-psihologa posve zapanjujuć: 0 (slovima: NULA). Štaviše, nalaze se na listi profesija za koje je najmanja verovatnoća da budu psihopate, zajedno sa nastavnicima i računovođama.

Ipak… mi volimo ove zlikovce. Volimo ih zato što su svi odreda psiho na svoj način, ali ovde ćemo ih rangirati po tome koliko su zapravo psiholozi, odnosno, koliko su sopstvenim psihološkim praksama nastrojeni, izraženo validnom mernom jedinicom ,,po Frojdu”. Predstavljamo naše omiljene psiho psihologe!

Disclaimer: Naravno, razlika između psihologa, psihijatra i psihoterapeuta se već po pravilu u medijima traljavo ne pravi, stoga se i ovom tekstu nismo osvrtali na to. Ko želi da uoči razliku, lenjo smo lupili ovde gore edukativni link.


KETRIN (Vulf) TRAMELtumblr_ncbkohDJzc1sgcn3fo1_500

Dnevni posao: pisac krimi bestselera

Noćna smena: ljubavnica-ubica

Opis: Lako je zaboraviti da nagrađivana spisateljica i krvožedna zavodnica Ketrin Tramel ima čak dve diplome u džepu: književnosti ali i – psihologije. Ovaj aspekt njene ličnosti, pak, lako biva izbačen iz kolektivnog pamćenja jednim njenim legendarnim prekrštanjem nogu.

Ketrin Tramel je prvenstveno oličenje Crna udovica/Fam fatal klišea, pisac na drugom, a psiho-psiholog tek negde na, pa, poslednjem mestu. Ne zbog nedostatka krvoprolića i led ledenih pogleda, već zbog neiskorišćenog potencijala svoje struke. Iako manipuliše ljubavnicima i levom i desnom, pri čemu nenadano završavaju sa lomilicom za led u grkljanu, njen modus operandi nije eksploatisanje tananih psiholoških mehanizama svojih žrtava, već nešto mnogo bazičnije: upravljanje svojom seksualnošću. Patološki lažov kakav jeste, Tramel hladnokrvno prolazi test poligrafom, te mirno nastavlja sa svojim životom.

Dijagnoza: u Basic Instinct II (za koji bismo se inače pravili da ne postoji, ali avaj) u kom uništava život još jednom tupavom psihologu, Ketrin Tramel zvanično biva dijagnostifikovana kao „narcisoidni psihopata“, sa prelivima graničnog i histrioničnog poremećaja ličnosti. Psiholog je dalje opisuje kao zavisnika od preuzimanja rizika, što je posledica kompulsivne potrebe da preživi stvari koje drugi ljudi ne mogu i na ovaj način dokaže svoju božansku omnipotenciju.

Boginja

Boginja

Imam diplomu iz psihologije, to dolazi samo po sebi… Igrice su zabavne.

Psihometar: sigmund-freud-what-is-truth

HARLI KVIN (dr Harlin Francis Kvinzel)

tumblr_inline_mzifi5gp3c1sxccjl

Dnevni posao: psihijatar u Arkamu, psihoterapeut (završena škola psihoanalize)

Noćna smena: desna ruka mafijašu Džokeru, kasnije kriminalac freelancer

Opis: Kao i mnogi likovi Betmenovog univerzuma, Harli Kvin je doživela različite interpretacije u animiranom filmu i stripu. U stripu ona je mračniji, psihotičniji i seksualniji lik, dok je u crtanoj seriji (u kojoj se originalno pojavila) više zabavna, naivna i sklona empatiji. Izvor njenog interesovanja za psihologiju nalazi se u njenoj rasturenoj porodici, tačnije ocu koji se bavio šarlatanstvom. Oduvek pokazuje interesovanje za ekstremne ličnosti koje smatra gotovo glamuroznim, stoga ne čudi njena fascinacija Džokerom. Tokom njihovih terapeutskih seansi Džoker njome manipuliše, šarmira je, i Harli se ubrzo zaljubljuje u njega. Pomaže mu da pobegne iz Arkama, preuzima nov klovnovski identitet, postaje njegova desna ruka i zajedno postaju jedan od najzanimljivijih parova-kriminalaca fiktivnog sveta.

1966897_952752741408864_5782128218581430505_n

Dijagnoza: Harli Kvin je teško dijagnostifikovati, ali valja reći da ona nije psihopata. Opsesivno je zaljubljena u Džokera (koji pak nju vidi samo kao oružje koje može iskoristiti), za šta ne postoji zvanična dijagnoza u priručniku DSM. Osim ovoga, Harli pokazuje isto ponašanje kao žrtve partnerskog nasilja: racionalizuje njegovo zlostavljanje, za koje okrivljuje sebe ili Betmena, preuveličava svaku njegovu i najmanju manipulativnu naklonost, sve vreme se nadajući da će se stvari promeniti, da je Džoker zaista voli i da će je oženiti. Koliko god puta je ostavio na cedelu ili čak lično pokušao da ubije, ona mu se vraća na najmanji mig.

Iako ona sama nije psihotična, možemo oprezno zaključiti da je ovde na delu folie a deux, fenomen u kom deluzivna osoba (Džoker) utiče i prenosi svoja uverenja na drugu osobu s kojom je u bliskom kontaktu, često izolovanom.

3470322-harleyqlg

Suoči se s tim Harl, ovo je užas: ti si sertifikovana lujka tražena u 12 država i očajnički zaljubljena u psihopatičnog klovna.

Psihometar:2 frojda

STRAŠILO (dr Džonatan Krejn)

Scarecrow-show

Dnevni posao: univerzitetski profesor psihologije straha, specijalista psihofarmacije, psihijatar u Arkamu

Noćna smena: ludi naučnik, mafija-bos

Opis: Kao što je slučaj sa Harli Kvin, dr Džonatan Krejn doživeo je mnoge promene, pogotovo po pitanju svoje prošlosti. Postoje različite priče: bio je zlostavljan u školi od strane druge dece, vanbračno dete odgajano od strane fanatično religiozne babe, okrutno ga je ismejala prva ljubav, otpušten je sa fakulteta kada je pri demonstraciji straha slučajno upucao studenta, da bi zatim ne tako slučajno pobio čitavu upravu… U jednom od njegovih prvih pojavljivanja u stripu davnih 40ih, kao razlog tome što se okrenuo kriminalu navodi se to da bi imao više para da kupi knjige – što nije pohvalno ali nije ni svrha koju sasvim osuđujemo.

U Nolanovoj filmskoj adaptaciji glumi ga presjajni Kilijan Marfi

U Nolanovoj filmskoj adaptaciji glumi ga presjajni Kilijan Marfi

Ipak, kasnije je kao predominantna motivacija naveden ne novac, već čist naučni interes. Za razliku od prethodnica na listi, ovo dr Krejna čini sasvim solidnim psiho-psihologom, i to istraživačem. Dok je radio u Arkamskoj ludnici, vršio je tajne nehumane eksperimente na zatvorenim pacijentima u kojima je testirao upotrebu sopstvenog toksina straha. Pre no što je u Arkamu i sam završio kao pacijent, naravno. Majstor manipulacije i izvrstan poznavalac straha, Scarecrow je nedovoljno korišćen protivnik za jednog emotivno nestabilnog heroja kao što je Betmen.

Dijagnoza: Iako je sarkastični pametnjaković, njemu zaduženi psiholog ni ne veruje da je zaista klinički poremećen, već da je samo „zao“. Opsesivan je po pitanju svojih istraživanja a svi koji mu stoje na putu samo su kolateralna šteta. Pokazuje svoju sadističku crtu jer mu uterivanje straha u kosti drugima uskoro postaje zanimacija samo po sebi. Krejnova narcisoidnost ogleda se u njegovoj želji da ga se celi svet plaši – on je suštinski nesigurna osoba, zbog čega mu alter ego Strašilo služi kao koping mehanizam kojim uspostavlja kontrolu i superiornost nad drugima kroz njihov strah. Bilo je spekulacija fanova da je čak podvojena ličnost, ali verovaćemo stručnosti Arkamovih dijagnostičara.

Poštujem moć uma nad telom- zato se i bavim čime se bavim.

Psihometar: 3 frojda


SPOILER ALERT! Fanovi serije AMERICAN HORROR STORY – koji nisu gledali drugu sezonu- ŽMURITE i SKROLUJTE NA BROJ 1!


dr OLIVER TREDSON

OliverThredson1

Dnevni posao: forenzički psihijatar

Noćna smena: serijski ubica Bloody face, kreator finog kožnog nameštaja

Opis: Sledeći dobri doktor na listi je dr Oliver Tredson iz druge sezone Američke horor priče, Asylum. 60ih godina dvadestog veka u lečenju mentalnih poremećaja nije se otišlo mnogo dalje od viktorijanskih formula stavljanja znaka jednakosti između greha i mentalne bolesti. Mentalni poremećaj još uvek je čvrsto povezan sa socijalno neprihvatljivim ponašanjima, kao i iskrivljenim shvatanjima ženske seksualnosti. U jednom ovakvom okruženju, dr Oliver Tredson pojavljuje se kao zgodni anđeo-čuvar i branilac prava zatočenih.

Eto nama još jednoga naučnoga čoveka! U toku cele serije, Tredson je jedini koji poziva na uljudni tretman mentalno obolelih, čak navodeći Skinerov princip pozitivnog potkrepljenja. Vidimo jednog realnog psihologa na delu: njegovi komentari nisu uobičajeno psihobaljezganje već dobro istraženi psihološki koncepti. Osuđuje brutalne prakse poput ledenih kupki, lobotomije i elektrokonvulzivne terapije. Dobro, možda je sproveo averzivnu terapiju kako bi pomogao lezbejki Lani da promeni svoju seksualnu orijentaciju, ali u njegovu odbranu, u to vreme ova praksa je bila vrhunac nauke i humanosti.

I onda – TRAS!

Hola!

Hola!

Ne, ipak je psihopata. Morao je biti. Naravno.

Rekreativno nosi masku sačinjenu od ljudskog lica, sa sve kosom i zubima. U domu svome od ljudskih lobanja pravi činije za bombone, od ljudske kože abažure za lampu. Šta je još tu novo. Ipak, progledaćemo kroz prste, jer je ovo na kraju krajeva American Horror Story, u kome poenta i jeste poigravanje sa klišeima horor žanra i istraživanje najvećih arhetipskih strahova.

Dijagnoza: Iako nije prepoznat u priručniku DSM, sindrom napuštenog deteta najbolje odgovara njegovoj kliničkoj istoriji. Najpribližnije se može opisati graničnim poremećajem ličnosti, s obzirom na njegove duboko ukorenjene probleme sa privreženošću i besom. Kao šlag na tortu, nekrofil.

Ja sam očigledno lud. Biću institucionalizovan. U najgorem slučaju, proživeću dug život u zatvoru. Možda ću i započeti neke grupne terapije. Samo bog zna koliko se poremećenih pojedinaca nalazi iza rešetaka.

Psihometar: 4 frojda

Bogotac psiho psihologa: dr HANIBAL LEKTOR

justkillingti.me

Dnevni posao: psihijatar, forenzički psiholog, psihoterapeut, sve zna sve ume

Noćna smena: serijski ubica Chesapeake Ripper, kanibal

Opis: Genijalni, sofisticirani psihijatar Hanibal Lektor stekao je internacionalnu poznatost svojim upečatljivim navikama u ishrani. Kao dečak, preživeo je traumu kad su ruski vojnici, krijući se u Drugom svetskom ratu u njegovoj porodičnoj kući, iz smrtnog gladovanja raskomadali i pojeli njegovu mlađu sestru Mišu. Tada sve počinje.

Imali smo prilike da ga gledamo kako iza rešetaka, kao pravi forenzičar, pomaže mladoj FBI agentkinji Klaris Starling da uhvati drugog psihopatu koji mu nije ni do kolena, da bi na kraju i sam pobegao iz zatočeništva u jednoj od najboljih krvavih scena na filmu. Od skora, zahvaljujući seriji Hanibal i brilijantnoj glumi Madsa Mikelsena, dobijamo jednu mladu i svežu verziju Hanibala, u kojoj je psihijatar čak isto toliko koliko je i kanibalistički kuvar i ubica, što nismo imali prilike da vidimo u inače brilijantnoj izvedbi ser Entonija Hopkinsa u Jaganjcima.

Bilo da ga gledamo kako „pomaže“ svojoj voljenoj Klaris, ili kako se „trudi da pomogne“ genijalnom ali psihički krhkom Vilu Grejemu, Hanibal se majstorski poigrava sa njihovim umom, emocijama, manipulišući svime što jesu i oblikujući ih po svom liku. Kao stručnjak Hanibal je pobedio na polju etike, jer uspeva da prekrši bukvalno svako etičko pravilo obavezujuće za praktikante.

Dijagnoza: ????????????

Iako praktično važi za prototip psiho-psihologa, kreator lika Hanibala Lektora naglašava da ni on nije zaista psihopata. Dokaz ovome je to što Hanibal ima sposobnost stvarnog emotivnog vezivanja za ljude, pa čak i ljubavi, o čemu svedoči njegov odnos prema Vilu Grejemu, Klaris Sterling, g-đi Murasaki i sestri Miši. Ipak, bićemo toliko slobodni da mu pripišemo narcisoidni i antisocijalni poremećaj ličnosti. Čak se ni kanibalizam ne vodi kao zaseban poremećaj u DSM-u. Kao i većina kanibala, Hanibal nije psihotičan – sasvim je svestan onoga šta radi i moralnih implikacija. Za razliku od većine stvarnih slučajeva kanibalizma, kod njega nema snažne seksualne komponente ili socijalne usamljenosti, što ga čini atipičnim skoro u svakom pogledu.

Anketar za popis stanovništva je jednom pokušao da me testira. Pojeo sam mu jetru sa nešto boba i finim  kjantijem.

Psihometar: 5 frojda

    1 komentar

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *