I u dobru, i u zlu – parovi ubice

Zajedno, i u dobru i u zlu – ovaj ljubavni zavet su određeni parovi zaista bukvalno shvatili. Mnogi zajedno idu u bioskop, na večere, žive zajedno, ali ima onih koji prosto vole da zajedno ubijaju.

Balada o Boni i Klajdu

Jedna od čuvenih slika, preuzeto sa http://www.findagrave.com/

Jedna od čuvenih slika, preuzeto sa Find a Grave

              Boni i Klajd su danas jedan od najpoznatijih parova i najpoznatijih zločinaca. Iako se njihova priča najčešće predstavlja kao ljubavna, ona je mnogo više kriminalistička priča u kojoj su oni antagonisti. Ovi razbojnici, pljačkaši i ubice su zaduženi za smrt bar trinaestoro ljudi. Boni Parker, verovatno najpoznatiji primer hibristofilije, upoznala je Klajda Beroua januara 1930. kod prijatelja. Iako još uvek udata za Roja Torntona, Boni se pridružila dvadesetjednogodišnjem lopovu. Ovaj par je vrlo brzo postao poznat, koliko po njihovim pljačkama i učešću u gangsterskim bandama, toliko i po fotografijama na kojima poziraju kao banditi, sa pištoljima i cigarama. Slika koju su slali javnosi naglašena je jer je Boni pobegla i, očigledno, imala vezu sa Klajdom, iako je i dalje bila u braku. Nakon četiri meseca traganja za ovim ozloglašenim parom, konačno ih je 23. maja 1934. u Luizijani policija opkolila, ispalivši na njih ukupno 187 metaka. Iako tragična, ovde se i ne završava priča o Boni i Kladju, zahvaljujući filmovima, serijama i pesmama koje ih često iznova oživljavaju.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=Sh0luSsP91I&w=420&h=315]

Snimak mesta zločina gde su Boni i Klajd poginuli

Fred i Rouzmeri Vest

Fred i Rouz Vest, preuzeto sa http://www.thesun.co.uk/

Fred i Rouz Vest, preuzeto sa The Sun

        Fred Vest je imao vrlo čudnu prošlost, kao što je inače slučaj sa serijskim ubicama – imao je sekusalne odnose sa majkom, povredu glave u nesreći na motoru, bio je optužen za pedofiliju, a na kraju se oženio prostitutkom.

Prva žrtva bila mu je ljubavnica ,  drugarica njegove prve žene, koju je ubio u osmom mesecu trudnoće. Nakon sledećeg ubistva petnaestogodišnje Meri Bastholm, Fred je upoznao i oženio Rouz koja je pristala da sa njim igra bolesne igre. Rouz je (nakon samostalnog ubistva ćerke Fredove prve žene) pomagala Fredu da mami, siluje i ubija mlade devojke. Ponekad je radila kao prostitutka (dok je muž bio na straži) i jedan od najčešćih klijenata joj je bio očuh. Rodila je osmoro dece, od kojih je petoro bilo Fredovo, a ostala deca su bila začeta sa klijentima. Ni ta deca nisu imali ništa bolji tretman od žrtava – najstariju ćerku, Heder, Fred  je i ubio, a ostalima je pretio da će kao ona da završe „ispod pločnika“. Tek kad je trinaestogodišnja devojka koju je silovao rekla prijateljici, policija je pretražila kuću februara 1994. nakon čega su Vestovi uhapšeni. Fred se u zatvoru obesio, dok je Rouz, osuđena za 10 ubistava, još uvek u zatvoru u Engleskoj.

Barbi i Ken ubistva

Slika koju su Pol i Karla stavili u Tamin kopčeg, koja je polocija izvadila tokom ekshumacije, 1993. Preuzeto sa http://murderpedia.org/

Slika koju su Pol i Karla stavili u Tamin kopčeg, koja je polocija izvadila tokom ekshumacije, 1993. Preuzeto sa murderpedia

              Karla Homolka i Pol Bernardo su medijski nazvani „Barbi i Ken ubice“ zbog toga što su izgledali kao „savršeni američki par“: zgodan muškarac i lepa plavuša. Ipak, ništa ne može biti savršeno. Ovaj par se upoznao oktobra 1987. i, već nakon sat vremena, bili su zajedno. Dve godine kasnije, Karla je izgubila posao veterinarskog asistenta zbog krađe lekova, a Pol je je zaprosio u činu koji je, po njenom mišljenju, bio „najromantičniji momenat života“. Kako se zaklela da će uraditi sve što bi Pola učinilo srećnim, Karla je morala da nađe izlaz iz svog problema  – nije bila devica  i to je silno oneraspoložilo njenog izabranika. Zato su odlučili da će Pol „ dobiti“ devičanstvo Karline sestre, petnaestogodišnje Tami. Par je spremio kameru, piće sa pilulama za spavanje i halotan. Onesvestili su Tami i odneli u podrum, gde su je silovali. Ipak, Tami se brzo slošilo i nakon par sati proglašena je mrtvom od gušenja sopstvenom povraćkom pri pijatstvu. Njena smrt se vodila kao slučajnost. Ipak, Karla je morala da osigura sebi mesto i da nastavi da traži zamenu za svoju sestru. Ubrzo je našla devojku koja izgleda kao Tami, koju je Pol isto silovao. Lezli Mahafi je bila sledeća – 24 sata su je neprestano mučili i zlostavljali, pre nego što su je ubili. Žrtve su bile još dve tinejdžerke, pre nego što je, decembra 1992., Pol prebio svoju ženu. Ovaj put, Karla nije ćutala i prijavila ga je policiji. U njihovoj kući, nađena je tona dokaza, pa je ona pristala da svedoči protiv muža u zamenu za dvanaest godina zatvora – oslobođena je 2005. Pol je osuđen na doživotnu robiju. Trake ubistava i seksualnog nasilja su uništene, mada transkripti i dalje postoje.

Ubistva na vresištu (The Moors murders)

Slika sa vrešista, preuzeto sa http://murderpedia.org/

Slika sa vrešista, preuzeto sa murderpedia

Majra Hindlej i Ijan Brejdi su se upoznali na poslu 1961. i, vrlo brzo, krenuli da se zabavljaju. Već dve godine kasnije, odabrali su i namamili prvu žrtvu – Polin Rid. Jadno dete je izgubilo rukavicu, pa joj je Majra obećala da će je naći. Devojčica joj je poverovala i pala direktno u Brejdijeve ruke, koji ju je silovao i presekao vrat, da bi njeno telo sahranili na Seldvort Muru. Sledeće žrtve su namamljene, zlostavljane i pokopane na isti način – Džon Kilbrajd, Kit Benet i Lezli En Douni. Ubistvo Lezli En je snimljeno na traci, a par je, zlostavljajući zavezano dete, napravio niz fotografija. Mislili su da su nepobedivi, pa su na kraju krenuli da se i hvale okolo. Kad su rekli Dejvidu Smitu, Majrinov rođaku, on im nije verovao, pa su oni, na njegove oči, iskasapili sedamnaestogodišnjeg Edvarda Evansa. Brejdi je prokomentarisao: „Gotovo je. Ovo je najneurednije do sad. Obično treba samo jedan potez.“ Smit se uplašio i odmah otišao policiji, pa je par uhapšen. Iako su tvrdili da su nevini, oboje su osuđeni na doživotnu robiju, zahvaljujući snimku ubistva male Lezli En, za vreme kog su sve žene morale da napuste sudnicu. 2002. godine Majra je umrla u zatvoru, nakon godina pokušavanja da dokaže da ju je Ijan nasamario i da ona ništa nije učinila.

Kit Benet, preuzeto sa mirror.co.uk

Kit Benet, preuzeto sa mirror.co.uk

Sva tela dece su nađena na vresištu, sem tela Kita Beneta za kojim se i dalje traga – njegova majka Vini je umrla prošle godine, nakon što je celog života odnosila cveće na Seldvort, gde je verovala da joj je sin sahranjen sa ostalom nesrećnom decom. Ijan provodi ostatak života u mentalnoj bolnici, pokušavajući da se, s vremena na vreme, ubije, prebaci u zatvor i nasamari medije iznoseći da je „ubio još gomile ljudi“ i da će reći gde su ostavili telo malog Kita.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *