Plejlista za bežanje iz škole

Pesme koje mrze školu su brojne i inspirativne; !Kokoška pokušava da se seti nekih manje poznatih i poziva vas da doprinesete ovoj listi.

„Ova lista nije kompletna. Možete pomoći Vikipediji tako što ćete je proširiti.“ Pristajemo na izazov! Ne, nismo dopunili listu ptica na Korejskom poluostrvu ili osoba pogubljenih u Teksasu, niti smo pronašli nove izotope ili zvezde. Prosto, nemamo dovoljno novčanih sredstava za te poduhvate (donacije su dobrodošle). Latili smo se youtube-a i otkrili nova muzička ostvarenja o obrazovanju, školi, učenicima i učiteljima. Ponosno ih pridodajemo Vikipedijinoj listi od 298 pesama, poslednji put zanovljenoj aprila sedamnaestog u 17.56. Naša lista nije „još samo jedna cigla u zidu“!

Fabrike ispranih mozgova

„Hej, učitelji, ostavite decu na miru!“ Poznatom pokliču Pink Flojda pridružio se indi rok bend iz Glazgova Franz Ferdinand sa pesmom „The Dark of the Matinée”. Pratite nas „kroz školske holove, trpezarije i dosijee“ i „napustite akademsku fabriku“, poručuju oni. „Kako biste samo srećan život imali kada biste radili stvari koje volite“.

Rok bend Rage Against the Machine je u pesmi „Take The Power Back” usmerio svoj bes prema onima koji nas podučavaju istoriji – američka istorija se prikazuje odveć evropocentričnom, a lažima se zamazuju oči deci, koja ništa ne slute. Istoriju i pišu oni sa najviše moći, zar ne?

Malo ste besneli na američki način, sad smanjite tenziju uz švedski indi pop – bend Peter Bjorn and John sa pesmom „Education Circle. „Sve je tako jednostavno u tvojoj maloj akademskoj gomili, ali kada se nađeš u stvarnom svetu, više nisi tako ponosan na svoje stavove“. P B & J su se u ovoj pesmi, pored ispiranja mozgova učenika i školskog rada „na autopilotu“, osvrnuli i na podelu društvenih uloga između polova. Od dečaka se očekuje da budu snažni fudbaleri, a od devojčica da budu prerano sazrele princeze.

Ne dozvolite da „gospodin Otkrovenje“ dođe prekasno i obavezno poslušajte hit benda Supertramp – „The Logical Song”. Kao što su to uradili u pesmi „School” (koja jeste uključena u Vikipedijinu listu), i u ovoj pesmi oni kritikuju obrazovni sistem i njegova rigidna pravila, sada uz dodatak sarkazma i dovitljive rime.

Idealni školski džem

Kakva je škola po ukusu muzičara? Poslušajmo „Art School” u izvođenju benda The Jam, bar zbog legendarnog Pola Velera na gitari.

Ne treba ti dozvola za sve što želiš;
svaki ukus koji osećaš je ispravan;
nosi bilo kakvu odeću, samo da je svetle boje.

Ne misle svi da treba izgraditi iz temelja drugačiju školu. Možda samo učitelji treba da se prenu iz dosadašnje učmalosti i nezainteresovanosti. Pogurajte one kojima guranje u tom smeru treba pesmom „Wake Up Everybody” Džona Ledženda. Malo ritma i bluza nikome nije naškodilo.

Cena uklapanja – iznos nepoznat

Vraćamo se škotskim bendovima i indi popu. Vikipedijina lista obuhvata čak dve pesme benda Belle and Sebastian – „We Rule the School” i „Expectations”, ali je „Lord Anthony” nekako zaboravljena. Entoni je zlostavljan od strane drugih dečaka u školi. „Kada ćeš shvatiti da se nikada ne isplati da budeš pametniji od učitelja, pametniji od većine dečaka“? Šta drugo pa i preostaje Entoniju nego da začepi i udara tu fudbalsku loptu?

Svet u kome su deca nasilnici nad drugom decom verovatno se može nazvati ludim. I u svetu punom takvih i drugih grozota, lako je mladoj osobi da se zapita – da li svetu nešto fali ili je problem u meni? Ova dilema je predstavljena u pesmi „Mad World” benda Tears for Fears, koju su kasnije obradili Majkl Endrus i Geri Džuls za potrebe filma „Doni Darko” (2001). Ko bi rekao da svima dobro poznate reči učitelja „sedi i slušaj“ mogu zvučati tako melodično i tužno?

Cena uklapanja – iznos poznat

„Ideš u školu da učiš, a ne na modnu reviju“ kaže mama iz pesme „Parents Just Don’t Understand” u izvođenju hip hop dua DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince. Mladi pobunjenik odgovara sa: „Mama, šta to radiš, uništavaš mi reputaciju!“. Pa dobro, kupila mu je krpice iz 1963. godine – ko se ne bi jogunio. Video pesme obavezno pogledati jer je mladi reper ovde Vil Smit.

Još jedan američki reper – Macklemore – ozbiljnije je pristupio problemu konzumerizma, koji je sve rašireniji među mladima, u pesmi „Wings”. „Želeo sam da budem kul, i želeo sam da se uklopim; ja sam individua, o da, ali sam deo pokreta“. Megalomanske kompanije diktiraju šta treba nositi prvog dana u školi. One prodaju deci skupe patike, ali ponekad i mnogo više od toga – prodaju deci koja ne mogu da skaču tako visoko san o uspešnoj košarkaškoj karijeri. „Ove Nike patike pomažu mi da definišem sebe, ali ja pokušavam da skinem svoje“.

Na ovom mestu predlažemo predah uz veselu pesmicu „Khaki Pants” – The NSJ Crew.

Školski masakri

Pročitajte tekst na ovom linku pa se vratite po pesme. Kao što su masakri u školama, neretko počinjeni od strane učenika, česta tema u američkim medijima, tako i odgovarajućih pesama upozorenja i žalosti ima mnogo (čak i van Vikipedijine liste!). Sledi !Kokoškina lista pesama o školskim masakrima:

1. „Sniper” – Harry Chapin
2. „Youth of the Nation” – P.O.D.
3. „The Anatomy Of A School Shooting” – Ill Bill
4. „To the Teeth” – Ani DiFranco
5. „Stole” – Kelly Rowland
6. „Columbine High Blues” – Countess
7. „Rock the 40 oz” – Leftover Crack
8. „She’s Anti” – Home Grown
9. „Black Shadow Symphony” – Westworld
10. „Monday” – The Living End

Noć uoči ispita

U pesmama koje smo do sada pronašli, manjka vedrijih tema i glasa studentarije. Vreme je da obe stvari ispravimo italijanskim kanconama. Kantautor Antonelo Venditi pomalo patetično prikazuje jednu noć pred ispit u pesmi „Notte Prima Degli Esami. To je noć suza i molitvi, gitara i kalcona. „Ispiti su blizu, a ti si previše daleko od moje sobe“. Ispit je sutra, Antonelo! Dozovi se pameti! Uzorniji je student devojka iz pesme „Studentessa Universitaria, koju nam opisuje Simone Kristiki.

Notte prima degli esami (2006)

Notte prima degli esami (2006). Preuzeto sa Vikipedije

I ova lista pesama o školi nije kompletna. Možete pomoći Kultur!Kokoški tako što ćete je proširiti!

1 komentar

  • Tamara says:

    Što se tiče pjesama vezanih za školske masakre, nezaobilazna je ‘I Don’t Like Mondays’ Boomtown Rats-a. Bob Geldof je bio ‘inspirisan’ izjavom Brende Ann Spencer koja je ubila dvoje ljudi i ranila osmoro u školi u San Diegu, sa opravdanjem da prosto ‘ne voli ponedjeljke i da joj je to baš oživjelo dan’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *