!Kokoška na Mikser festivalu

U beogardskoj Savamali, u periodu od 3. do 7. juna održan je sedmi Mikser festival pod nazivom „Neizdrž“, koji je zabeležio rekordnu posetu od preko 75000 ljudi. Ovako se !Kokoška provela.

Mikser Festival "Neizdrž", fotograf I. Adamović

Mikser Festival “Neizdrž”, fotograf I. Adamović

Mikser je multidisciplinarna platforma koja podstiče razvoj kreativne ekonomije zemlje i regiona i uspostavlja dijalog između savremenih globalnih tendencija i domaće i regionalne prakse. Ova organizacija je osnovala Mikser House – Balkanski dizajn centar, prostor za kulturne, edukativne i komercijalne aktivnosti. Sedmi Mikser festival, koji se smatra jednim od najvećih regionalnih smotri kreativnosti i inovacija, održava se četvrti put u beogradskom kvartu Savamala pod sloganom „Neizdrž“. Učešćem blizu 1000 stvaralaca iz zemlje, regiona i sveta, namera je bila da se ukaže na društveni potencijal kreativnog stvaralaštva i aktivizma. Program festivala bio je podeljen na nekoliko celina: Mikser razgovori, Pitanja grada, Dizajn, Vizuelne umetnosti, Savremeni ples, Kino Mikser, Edu zona, mikser Kids & Teens i Muzika.

Ove godine !Kokoška je odlučila da isprati najinteresantnije i najznačajnije događaje iz sveta dizajna i umetnosti.

"Moje parče Savamale", preuzeto sa festival.mikser.rs

“Moje parče Savamale”, preuzeto sa festival.mikser.rs

„Mikser razgovori“ je platforma koja se bavi ključnim problemima u regionu i šire. Ove godine dotakli su temu gradova u kontekstu građana i njihovog učesća u razvoju grada, gradske arhitekture, urbanizma i dizajna sa ciljem da povežu društvene sektore u ostvarivanju njihove bliže saradnje i zajedničkog rada. Kroz predavanja, prezentacije, diskusije, radionice i projekte pokušali su da posreduju između javnosti, mladih profesionalaca, eksperata i predstavnika gradske vlasti kako bi se ostvarila dugoročnija saradnja. Glavni događaj u ovom delu programa bila je međunarodna konferencija „Uputstva za humani grad“ koja se bavila temom savremenog grada i učešća samih građana u njegovom planiranju. Cilj ove konferencije bio je da definiše društvene i pravne okvire u kojima Grad i građani zajednički formiraju njegovo lice. Pojedine radionice u okviru ovog programa nudile su konkretna rešenja, kao što su “Moje parče Savamale” i nacrt zvaničnog dokumenta – Priručnik za uključenje građana u urbane procese grada Beograda, koji će biti dostavljen Gradu Beogradu na razmatranje.

„Pitanja grada“ – U okviru ovog dela manifestacije, pored predavanja na Mikser Razgovorima, posebno mesto zauzima program Urbane Bašte, koji podrazumeva kreiranje urbanog rešenja za zeleni trougao (ugao Karađorđeve i Travničke) ispred Mikser House-a u Savamali i koji će biti odnesen na razmatranje predstavnicima Grada kao potencijalni predlog urbane intervencije koja zadovoljava potrebe građana. Bitan deo programa bila je i izložba organizovana uz podršku Goethe-Instituta i Urban inkubatora – „Zelena Savamalska varoš“ koja predstavlja idejna rešenja studenata pejzažne arhitekture za prostor u zoni pristaništa u Beogradu, između Beton hale i Brankovog mosta, kao i njihovo viđenje pristupa zoni Kosančićevog venca. Zona pristaništa je važan prostor gde međunarodni turisti dobijaju prvu sliku o Beogradu jer se na ovoj obali Save nalazi putničko pristanište za brodove koji krstare Dunavom.

Belgrade Behance Campus, preuzeto sa fb.com/mikser.belgrade

Belgrade Behance Campus, preuzeto sa fb.com/mikser.belgrade

„Dizajn“– Mikser je i ove godine imao mnogo toga u ponudi za ljubitelje dizajna. Tema festivala je trenutak u kome „Neizdrž“ postaje nepodnošljiv i dovodi do tačke pucanja, ali umesto negativne reakcije proizvodi kreativno rešenje. Cilj je bio da se pronađu, prezentuju i promovišu mladi balkanski dizajneri i da im se pruži prilika da blisko sarađuju sa slavnim i istaknutim evropskim dizajnerima kroz različite radionice i razmene iskustava. Najznačajniji deo dizajn programa bio je Belgrade Behance Campus, zamišljen kao petodnevna radionica kroz koju su učesnici dobili priliku da se druže, upoznaju i dobiju profesionalno mišljenje o svojim radovima. Ovaj događaj predstavljao je deo globalne mreže događaja sa ciljem razmene ideja kreativaca sa Behance sajta u oflajn svetu. Noviteti u programu su How to make Portfolio radionice, gde učesnici prave svoj portfolio sajt; Logo Exchange, u kojem tri dizajnera sa Behance-a kreiraju logoe za zainteresovane klijente na licu mesta i 99 Inspiration Night, gde poznati dizajneri drže inspirativna predavanja o svojim iskustvima.

„Edu Zona“ ove godine nastala je sa ciljem da istraži alternativne metode učenja i unapredi ulogu obrazovanja u savremenom društvu. Izložbe, interaktivne radionice, nastupi, paneli i predavanja bili su deo Edu zone, a okupljeni su sa aktivistima, umetnicima i dizajnerima radili na stvaranju kreativnih i društveno-odgovornih rešenja. Jedno od interesantnijih predavanja bilo je o Kreativnom mentorstvu, koje promoviše mentorstvo kao način doživotnog učenja i interaktivne razmene znanja i iskustva između ostvarenih profesionalaca, mentora, i budućih stručnjaka. Upoznaj mentora! je bila interaktivna radionica u kojoj su učesnici pozvani da iskuse mentorski odnos, kao i odnos intenzivne razmene znanja, iskustva i ideja.

Izložbe

Na festivalu smo imali prilike da posetimo veoma zanimljive izložbe na polju dizajna i umetnosti. Neke od njih rezultat su međunarodnih konkursa, dok su druge nastale radom različitih udruženja dizajnera regiona.

"Ghost project" izložba, preuzeto sa fb.com/mikser.belgrade

“Ghost project” izložba, preuzeto sa fb.com/mikser.belgrade

„Mladi balkanski dizajneri“ je regionalna platforma posvećena identifikaciji, promociji i razvoju kreativnog potencijala Balkana u polju konceptualnog i industrijskog dizajna, koja je na ovogodišnjoj izložbi, pod sloganom “Common Grounds”, pozivala na introspektivni pogled sopstvenog nasleđa i kulturne vrednosti, korene, autentičnosti i nesavršenosti, kao i njihova inteligentna primena u kontekstu savremenog Balkana. „Ghost Project“, međunarodna platforma za talentovane pojedince u oblasti industrijskog dizajna, je pod sloganom ovogodišnjeg festivala – Neizdrž motivisao dizajnere da dostave projekte čiji proaktivni pristup rešenju svakodnevnih problema može osnažiti uticaj dizajna na socijalni i ekonomski oporavak zajednice.

U okviru izložbe Balkan Design Expo imali smo prilike da vidimo originalno dizajnirane proizvode nastale kao plod saradnje domaćih dizajnera i regionalnih proizvođača nameštaja, poput srpskih kompanija Metalac, Ktitor i Hookl Und Stool ili slovenačkog proizvođača Rex kolekcije Nika Kralja. AluzijA je bila izložba funkcionalnih prototipova komadnog nameštaja sa temom linije kao konstruktivnog elementa i osobe tj. ličnosti svakog od studenta kao polaznom tačkom istraživanja. Ideja je bila da se kroz jasne koncepte prenese doživljaj i specifičnost svakog ponaosob, a da je dobijeni odgovor u formi funkcionalnog komada nameštaja. Izložba grupe Art Brut Serbia, sastavljena od ljudi čije stvaralaštvo ima korene u duboko ličnom ispoljavanju i preispitivanju osećanja i likovnosti, predstavlja umetničko stvaranje proisteklo iz nagona za smislom i ideje o jednakosti i slobodi.

Black Box je bila jedna od najinteresantnijih izložbi. To je kolektivna instalacija 100 umetničkih radova realizovanih na zadatom formatu crnih kutija, raspoređenih na različitim lokacijama u Savamali. U skladu sa temom festivala, „Black Box“ se bavio osećanjem teskobe i ograničenja, uzrokovanim nemogućnošću pojedinca da se adekvatno izrazi unutar svoje porodice i zajednice. Nakon festivala, radovi su izloženi na galeriji Mikser House-a, do kraja juna 2015.

Ples, film i muzika

Performans S t e p i n T im e, preuzeto sa fb.com/mikser.belgrade

Performans S t e p i n T im e, preuzeto sa fb.com/mikser.belgrade

Umetnički sadržaj Mikser Festivala 2015 upotpunjuje nova programska celina: savremeni ples. Program čine dve predstave i jedna plesna radionica: performans S t e p i n T im e u izvođenju dve mlade savremene igračice, Virag Aranj i Julije Hadi iz Mađarske; predstava nastala u saradnji švajcarskog koreografa Marsela Lemana i Brotha from Another Motha, grupe mladih savremenih plesača iz Tunisa, koja nosi naziv NULLWERT (Nulta tačka), a tu je i radionica fizičkog teatra sa koreografom Marselom Lemanom.

Mikser Kino je projekat u okviru Mikser festivala 2015 nastao sa ciljem da promoviše i podrži nove generacije filmskih stvaralaca kroz prisustvo mladih i talentovanih autora. Ovogodišnji filmski program definisan je saradnjom Miksera i međunarodnog Pančevo Film Festivala (PaFF). Filmovi su bili prikazivani u jedinstvenom ambijentu Španske kuće u ulici Braće Krsmanovića.

Nastup Ane Popović, preuzeto sa fb.com/mikser.belgrade

Nastup Ane Popović, preuzeto sa fb.com/mikser.belgrade

Pored glavne muzičke scene, na kojoj su nastupali Ana Popović, Darkwood Dub, E-play, Viva vox i drugi, postojala je i druga scena u Mikser House-u, gde je ulaz bio besplatan i gde su nastupali uglavnom neafirmisani i konceptualni izvođači.

Mikser festival je uvek bio odlična prilika za mlade dizajnere i umetnike regiona da pokažu svoje radove, ali i da kroz iskustva starijih kolega nauče nešto novo. Ova smotra je prilika za razmenu ideja i kreativnosti, ali i umrežavanja i povezivanja sa drugim dizajnerima. Ovogodišnji program je bio obiman i raznovrstan, a jedina zamerka organizaciji je nejasno štampani program koji su posetioci dobijali, a koji nije mogao da obuhvati ceo sadržaj festivala, kao i neinformisani volonteri na info pultevima. !Kokoška se unapred raduje sledećem festivalu.

 

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *