Knjižnica: Dželatova kći i Anđelin pepeo

Dželatova kći, Oliver Peč Dželatova kći se, vrlo brzo pošto je prevedena kod nas, popela na lestvici Top 10 Lagune i postala nemoguća za…

Dželatova kći, Oliver Peč

Dželatova kći se, vrlo brzo pošto je prevedena kod nas, popela na lestvici Top 10 Lagune i postala nemoguća za pronaći u biblioteci. Knjiga je svakako interesantna; u pitanju je neka vrsta istorijskog trilera-krimića koji vas tera da promišljate ko je zločinac i zašto. Još interesantnije je što je glavni lik pomalo i anti-heroj – dželat, izuzetno pametan čovek koji obavlja prljav posao te ljudi gaje ambivalentan odnos između ljubavi i mržnje prema njemu.

Preuzeto sa www.laguna.rs

Preuzeto sa www.laguna.rs

Iako ima jako dobrih opisa istorijske Bavarske koji dobro dočaravaju period, sa malom dozom ubistva i misterije, ne mogu reći da je delo koje tera da okrećete stranicu za stranicom u isčekivanju. Priča kreće dobro, ali negde od pola postaje malo predvidljiva. Možda je lik sa korica, dželatova ćerka Magdalena najveće razočarenje jer niti je u fokusu knjige, niti je posebno originalan i jak lik, već je stavljena u pozadinu uprkos tome što nosi naslovnu titulu. Knjiga svakako nije loša i stil pisanja je lep, međutim ne bih rekla da je ispunila očekivanja proizvedena reklamama i najavama.

Izdavač: Laguna

 Anđelin pepeo, Frenk Mekort

Preuzeto sa www.goodreads.com

Preuzeto sa www.goodreads.com

Iako kod nas nikad preterano popularna, Anđelin pepeo je knjiga koja je brzo postala bestseler na engleskom govornom podrućju, ušla u lektire i bila inspiracija za (iznenađujuće veran) film – i to sa razlogom! Premda autobiografija, ova knjiga je interesantna poput najbolje fikcije. Topla priča o, po rečima pisca, jadnom, irskom, katoličkom detinjstvu ume da vas nasmeje i rasplače na istoj strani. Pisac i glavni akter, Frenk, priseća se mučnog i siromašnog detinjstva uz požrtvovanu majku, oca pijanca i više braće nego što se može prehraniti. Ali, ne dajte da vas ovaj opis zavara! Iako se govori o ozbiljnim temama sa akcentom na tragičnim dešavanjima, knjiga je napisana na jako duhovit način, prošarana anegdotama i istinitim likovima koji su fascinantniji od velikog broja izmišljenih! Prenoseći nam razne komične i dramatične epizode iz odrastanja u specifičnim uslovima nedavno oslobođene Republike Irske, Frenk je pod stare dane uspeo da zadrži detinji šarm. Za Anđelin pepeo je vredno potruditi se i pronaći neki od retkih primeraka kod nas (možda zaostao u knjižarama ili onaj jedan iz gradske biblioteke) jer treba pročitati i shvatiti zašto je Mekort zaslužno jedan od najpoznatijih irskih pisca.

Izdavač: Plato

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *