Jedna kulturna zaraza – Nakultiviši se!

Kultur!Kokoška vam predstavlja svog kultur-ortaka – Kulturocilin. Mi smo se bespovratno umrežili i uživamo u potpunom sudaru ideja i vrenju kreativnog potencijala! Smrsili smo vam konce – nema vam beganja iz naše kreativne mreže! I nema izlečenja od ove “jedne kulturne zaraze”!

Jedna kulturna zaraza

Kultur!Kokoška daje na znanje – da je znanje ovih dana „na izvolte“. Udruženje Kulturocilin (samo)organizuje festival Nakultiviši se! 21. i 22. maja u Dvorištancetu! Ekipicu čine Bisenija, Aleksandra, Čarna, Tamara, Damjan i Mina. Još jedna grupa mladih? Ali ovaj put radi mladih, kako bi im pomogli da ostvare sebe i svoju sredinu. Ovo udruženje je mlado, „od onomad”, ali plemenito u svojim idejama, te ih zato rado pružamo pero podrške! Vaše je samo da širite dalje ovu zarazu koja ima ambicije da nas izleči od tragičnih tripova današnjice!

line blue

TAMARA: Kulturocilin i jeste injekcija koja teži da dopre do svake pore ovog društva i zarazi ga čistom kulturom.
DAMJAN: Opasnost od kulturne epidemije je nikad bliža, stručnjaci najavljuju prvi talas krajem maja.
BISENIJA: Kultura je zdrava zaraza.

line blue

Osećate da vam je mozak mlitav, dalekovidost polako slabi, kreativnost presahla, produktivnost dehidrirala, dok vam konačno nisu riknuli svi receptori za kultrune i umetničke potrebe? Pada vam pritisak svaki put kada ova država napravi još neki kiks? Ili još gore, instant infarkt svaki put kada uključite televizor? Kolabirate na svaki pomen promena, boljitka, reformi? Da li su mentalna pospanost i intelektualna letargija vaše godinama stečene navike? Fali vam entuzijazma da dišete, a kamoli da nešto izmišljate i izmenite? Imamo nešto za vas! Kulturocilin nudi jednu kreativnu kapsulu za podizanje celokupnog nacionalnog imuniteta – festival Nakultiviši se! Reforme nisu tamo negde u državi, već baš ovde i sada među nama mladima koje svi nekako uzimaju zdravo za gotovo! E pa, neka bude zdravo, i gotovo – Nakultiviši se!

line blue

Koju nam to terapiju nude?

ALEKSANDRA: Ideje u kombinaciji sa hrabrošću i kreativnošću, tri puta na dan, svakog dana. Naš predlog je da sastavni deo terapije bude svakodnevno posećivanje kulturnih događaja, permanentna zainteresovanost za svet oko sebe i kritičko promišljanje. Terapiju je poželjno sprovoditi preventivno. Ne postoji mogućnost predoziranja, a ako se desi – poželjna je.
DAMJAN: U današnjem sivilu i moru nemoralnih dešavanja na televiziji i oko nas, čovek jednostavno mora da počne da se leči. Kultura može da bude pojedinačna, ali nikako potpuna ukoliko ceo narod nije izlečen, jer u tom slučaju pojedinac biva ismevan od nekulturne većine. Zato kultura u današnje vreme ima veliku terapeutsku moć, knjiga bar jednom dnevno, pozorište dva puta nedeljno, druženje sa ljudima na svaka četiri sata. Kulturom protiv gluposti.

line blue

E sad, entuzijazam na stranu, šta nas konkretno nudi Nakultiviši se? Festival je edukativan i radioničarski i favorizuje žučnu diskusiju, a u fokusu su pozorišne i filmske teme. Obogaćen je izložbama studenata Fakulteta likovnih umetnosti i Fakulteta primenjenih umetnosti. Uživaš u projekcijama filmova, pratiš prezentacije nevladinih organizacija (družiš se Ekipom web serije Komunalci) i, naravno, đuskaš, brbljaš, umuješ. Radionice u kojima učestvuješ izazivaju maksimum moždane aktivnosti, na primer kako stvoriti nešto „iz minusa”? Primaš iskustva nekih od fascinatntnih faca koje nam dovode: Srdan Golubović, Srđan Dragojević, Goran Jevtić, Tatjana Mandić Rigonat, Nikola Rakočević, i tako dalje u tom duhu. Čekiraj program i ne čekaj – Za početak, počni! Kulturocilin opasno izaziva sve zablude i uzdržavanje! Ulaz na sve programe je besplatan.

line blue

Iskoreniti Izgovorivitist! Preuzeto sa: www.kulturocilin.com

Iskoreniti Izgovorivitis!

ALEKSANDRA: Razvijamo rezistenciju na dekadenciju, besperspektivnost, letargiju, ekonomsku i kulturnu depresiju. Rezistencija se razvija ubrizgavanjem kulturo-injekcije koja daje motivaciju, podiže entuzijazam i podstiče na akciju kojom slikamo realnost bojama kojim želimo. Ubrizgavamo kulturne tekovine koje postaju baza za stvaranje novih i promišljanje postojećih. Opasnost od zaraze kulturom je izuzetno poželjna. Kulturna epidemija je krajnji cilj.

Festival je regionalnog karaktera, dakle preti da pomiri sve naše kulturne potrebe, kreativne porive, umetničke nasrtaje, sličnosti forsira a u našim razlikama nađe neke nove horizonte. Okuplja studente iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije (put i smeštaj obezbeđeni, nema vrdanja).

line blue

kulturocilin1

Ovo postaje zastrašujuće. Preuzeto sa: www.kulturocilin.com

MINA: Danas se mladi više koncentrišu na nalaženje i isticanje međusobnih razlika; nebitno je da li su to ideološki stavovi, vrednosti, estetika ili tim za koja navijaju. Umesto da budemo puni entuzijazma, energije, mi kao da se trudimo da se što više izdelimo, da ne slušamo i ne razumemo jedni druge, da ostanemo zatvoreni i okruženi samo onima koji imaju isto mišljenje. Nadam se da ćemo uspeti u tome da Kulturocilin postane platforma koja će da povezuje ljude, mesto gde će se razmenjivati mišljenja i iskustva. Možda će se već tokom festivala roditi ideja koja će prerasti u uspešnu saradnju.

line blue

ALEKSANDRA: Forma festivala najpogodnija je terapija jer pruža za svakog po nešto, za nekoga sve. Maj, vikend, doza kulture, prostor koji je u zaletu da postane nova umetnička četvrt, poligon zdravog bunta, visprena predavanja i diskusije, kreativne radionice, regionalno druženje, najpriznatiji umetnici, inspiracija… Terapija zvuči i više nego odgovarajuće. Na inicijativu korisnika, alternativna terapija se može i treba produžiti i nakon samog festivala.
TAMARA: Vinston Čerčil je u Drugom svetskom ratu, na predlog svog ministra da sredstva za kulturu ulože u odbranu zemlje, rekao: A šta ćemo mi onda braniti? Upravo tu leži filozofija Kulturocilina. Da li ćemo i dalje biti ljudi ukoliko dozvolimo da naša bit isčezne?
BISENIJA: Ne možemo menjati svet, ali možemo ga činiti bar malo zanimljivijim. Cilj je da dokaže da mogućnosti postoje i da je izbor na nama. Kulturocilin je već kreativna platforma, trenutno i dalje raste i uživa u ovom periodu svog života.

line blue

Iako svi patimo od nacionalne malaksalosti, patriotske učmalosti, istorijske dokolice, iako izgovorivitis koči ovaj inače genijalan narod, i to ne samo u regionu, nego kojekude, iako je gunđanje simptomatska gorušica naših sunarodnika i toga nam je do guše, ipak, ovi mladi su napravili nešto ni iz čega, i žele to da podele sa vama. Kako pobediti konkurs dok si mlad, kako se afirmisati i zadržati kontinuitet u profesionalnom razvoju? Kako kroz pozorište ne postavljati društveno angažovana pitanja već jasno davati odgovore i izlagati svoje stavove? Kako održati kulturu kao sastavni deo društvene zajednice? Kreativnost, inovativnost, umrežavanje i rad rad i rad, kao starinski provereni recept Baka-Koke!

U krajnjem slučaju (koji je i najbolji slučaj), Kutlurocilin će biti: Umetnička i kulturna komuna ideja, najveći kulturni centar društveno angažovanih programa. Ambiciozno i prezenciozno? A kako drugačije! Iskušajte ih, možda je ovo više od još jedne prazne propagande!

Kultur-ortaci!

Kultur-ortaci!

line blue

A do tad, jedna preventivna doza Kulturocilina, da preživite do festivala!
ALEKSANDRA: Otvori um. Kulturu i umetnost pusti u pogon. Zagrli inovativnost. Zavodi idejama. Nakultiviši se!
ČARNA: Pogledajte predstavu Smrt jednog anarhiste u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Vrhunsko glumačko umeće i neverovatna rediteljska i scenografska rešenja.
DAMJAN: Počnite da razrađujete neku svoju ideju od pre, neku koju ste uvek odlagali. Kroz razmišljanje o tome doći ćete do nekih pitanja, i onda ćete biti spremni za festival Nakultiviši se!“, gde ćete moći da dobijete odgovore na ta pitanja i počnete da radite na ideji.
TAMARA: Borba je hrabro putešestvije, koje iziskuje sve sastojke duha i zato: pokloni se i počni.
BISENIJA: Kako kaže Kulturocilin, Za početak, počni.

line blue

Jedna kulturna zaraza

Naše kokošje oko je svašta ušmekalo!

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *