Top 5: Salvador Dali i njegove ilustracije

Dali je slikao, vajao, režirao, oblikovao brkove i neumorno ilustrovao. Iz mnoštva, biramo pet omiljenih ilustratorskih poduhvata poznatog nadrealiste.

Kult Salvadora Dalija je ogroman i čini se da svakim danom postaje sve veći; Dali je glavni akter nadrealističkih anegdota, uzor brkatim mladićima, omiljeni slikar mnogih i nepresušni izvor nadmenih citata i opskurnih ilustracija. !Kokoška bira 5 omiljenih ilustratorskih poduhvata Salvadora Dalija, a verujte da nije bilo lako izabrati jer je čovek je zaista voleo da ilustruje: nije džabe Breton njegovom imenu smislio anagram Avida Dollars (željan dolara).

 

5. The Book of Ballets: Classic and Modern (1939)

Preuzeto sa Wikipaintings

Preuzeto sa Wikipaintings

Iako ova knjiga ima samo dve Dalijeve ilustracije, dajemo joj mesto na listi iz više razloga: o baletu uvek treba znati više, ilustracije su prelepe, a osim Dalija na njima su radili Pikaso, Matis, Gončarova, Berard i Benoa, te svakako zaslužuje pomno listanje. Dve ilustracije Salvadora Dalija u kojima ovde možete uživati su, u stvari, smernice za postavljanje scenografije baleta Bacchanale zasnovanog na Vagnerovom Tannhäuser i legendi o Ledi i labudu za koji je umetnik pisao i libreto.

4. Magbet (1946)

Preuzeto sa www.all-art.orgt

Preuzeto sa www.all-art.orgt

Retko izdanje na koje se dugo čeka, Magbet sa Dalijevim ilustracijama, svakako je vredno sve pažnje koja mu se dodeljuje. Kada otvorite ovo izvanredno izdanje, videćete koliko je Dali voleo sebe: prve ilustracije koje nisu na koricama su u ustvari dva prikaza slova njegovog imena i prezimena u jarkocrvenoj boji koji se ponavljaju kroz knjigu; koga briga za Šekspira, kada Dali ilustruje. Dvanaest preostalih ilustracija urađeno je u crno-beloj tehnici i prikazuju neke od scena iz poznate tragedije verno i jezivo, baš kako treba. Ukoliko želite da nabavite sve ove ilustracije po malo pristupačnijoj ceni, a razumete španski ili vam i nije baš stalo do teksta, okrenite se španskom prevedenom izdanju iz 2006. godine.

3. Fantastic Memories, Maurice Sandoz (1944)

Prva od četiri kolaboracije Morisa Sandoza i Salvadora Dalija ujedno je i najteža za naći. Ovo izdanje sastoji se od živahnog omotača u boji i čak 24 crno-belih ilustracija koje se rasprostiru po čitavoj stranici. Uživajte u nekima od njih na internetu, zaljubite se i priželjkujte original.

2. Jerusalem Bible (1970)

Bizarno i !Kokoški posebno blisko srcu je izdanje jerusalemske Biblije ukrašeno Dalijevim odličnim ilustracijama u boji. Među jarkocrvenim koricama ove prilično velike knjige lako ćete prepoznati 32 Dalijeve ilustracije u boji i ostaćete oduševljeni; biblijske scene obrađene u Dalijevom maniru izledaju još brutalnije nego inače i teraju na ježenje. Čini se da je umetnik generalno bio sklon ilustrovanju Biblija, te možete naći još dodatnih 8 ilustracija u Salvador Dali: Bilder Zur Bibel, a čak 105 litografija u Biblia Sacra iz 1969.

1. Crisalida (1958)

Preuzeto sa www.anorak.co.uk

Preuzeto sa www.anorak.co.uk

Nema boljeg načina da izreklamirate svoj novi lek protiv anksioznosti nego da zadužite Dalija za marketing. Navodno, Gala Dali je predložila čelnicima farmaceutske kompanije Miltown da angažuju njenog supruga za promociju svog novog leka protiv duševnog nemira i tako je Dali uzeo učešće u „eksperimentu – vizualizaciji prelaska iz duševnog nemira u mir”. Crisalida je bila ogromna instalacija, čaura u koju su se samo retki usudili da uđu; njena je unutrašnjost bila oslikana muralima koji su predstavljali različite faze dostizanja mentalnog zdravlja. Ovaj tunel bio je obavijen svilenim zidovima koji su podsećali na kožu i takav je predstavljen na godišnjem sastanku Američkog medicinskog udruženja. Doktori i farmaceuti dobili su i pamflet sa ilustracijama Crisalide, kako valja i trebuje na takvim sastancima. Jedan od glavnih motiva bio je leptir koji je za Dalija predstavljao „nirvanu ljudske duše”. Posle ovog događaja, Dali je novinarima skromno rekao da je mir neophodan uslov za nastanak genija i nastavio još skromnije objašnjavajući (i pomalo lažući) kako su mu predstavnici kompanije prišli sa ponudom za posao jer se samo u njegovim slikama može naći taj neverovatni spokoj. Dodao je:

Samo sam ja bio sposoban za stvaranje Crisalide! Pikaso? Zamalo, ali on je ipak suviše moderan… Ja sam jedini koji kombinuje sve – filozofiju, psihologiju, nauku, i ljubav.

Ne zna se šta su doktori mislili o Dalijevoj Crisalidi, mada je sačuvano jedno svedočenje koje je poredi sa parčetom oklopa. Ipak, prodaje leka su naglo porasle i samo 14 meseci nakon lansiranja, meprobamat je postao najbrže prodavan lek u Americi. Izgleda da je Dalijeva reklama radila i da je uspela da ovekoveči kako Miltown omogućava smrtnicima „da pređu iz zlobe košmara do čudesnih i nebeskih snova”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *