Blagodeti i strahote viktorijanske medicine

Podilazi vas jeza pri samoj pomisli na doktorsku ordinaciju? Užasavate se čika Zube i njegovih alatki? !Kokoška deli vašu odbojnost prema zdravstvenim ustanovama. Ali, koliko god se grozili lekara i bolnica, pre samo nešto više od 200 godina odlazak lekaru i podvrgavanje ondašnjim metodama lečenja bilo je kao da ste dželatu svojevoljno pružili svoj vrat. Medicina Viktorijanskog doba to i potvrđuje.

Britanija u doba kraljice Viktorije predstavljala je doba prosperiteta. Ali, uprkos opštem poboljšanju viktorijansko doba se na neki način i dalje nalazilo na razmeđi zastarelih tradicija i želje za napretkom, što se takođe ogledalo i u medicinskoj praksi. Septičke jame u blizini rezervi vode, prenaseljeni domovi i loša higijena doveli su do epidemija kolere 1848-49 i 1853, koje su brojčano osakatile britansku populaciju. Tuberkuloza i bolesti pluća bile su gotovo svakodnevna pojava, a ovoj plejadi harača dodajemo varičele, difteriju, tifus i velike boginje.

Haotična atmosfera prvih bolnica. Preuzeto sa Victorian England.

Haotična atmosfera prvih bolnica. Preuzeto sa Victorian England.

Da čitava situacija bude gora, doktori su se koristili određenim metodama lečenja koje, ne samo da nisu bile delotvorne, već su pacijentima donosili samo pogoršanje zdravlja i smrt.

Malo droge nikome nije naškodilo…ili?

Uzimati po želji. Preuzeto sa The Pennington Edition.

Uzimati po želji. Preuzeto sa The Pennington Edition.

Muči vas kašalj? Ponovo vam se upalio umnjak? Idealno rešenje za sve vaše bolove je (verovali ili ne) heroin! Barem su tako Viktorijanci mislili. Savremenom čoveku su poznata njegova prava dejstva. Međutim, da ste živeli u Britaniji 19. veka, heroin bi za vas predstavljao rešenje svih medicinskih problema. Bilo da se radilo o sirupu za kašalj, magičnim kapima protiv zubobolje ili preparatu za kosu, svaki od ovih lekova sadržao je heroin, ponekad pomešan sa drugim „prijateljskim“ supstancama. Čuli ste za Bajera, čuvenog proizvođača aspirina, koji se i danas koristi širom sveta? Isti čova je u 19. veku pravio naizgled bezopasni sirup protiv kašlja. Ovaj eliksir sadržao je kombinaciju heroina, kokaina, opijuma, kodeina i kanabisa. Ovakav miks je sigurno bio poguban za mnogo više od običnog kašlja.

Viktorijansko doba nije se moglo pohvaliti savršenom oralnom higijenom. Pojačana konzumacija šećera u ishrani dovela je do ubrzanog propadanja zuba, zbog čega su mnogi bili primorani da nose proteze (sačinjene od ljudskih zuba poginulih vojnika, kriminalaca ili lopova ručno ugrađenih u kalupe od slonovače, nilskog konja ili morža, takozvani Waterloo teeth). Da bi ublažili zubobolju, mnogi su konzumirali ove čudotvorne kokainske kapi. Barem su se neko vreme osećali olakšanje.

Bezbedno i za decu, provereno. Preuzeto sa The Pennington Edition.

Bezbedno i za decu, provereno. Preuzeto sa The Pennington Edition.

Ukoliko ništa od oboga ne bi pomoglo, Viktorijanci su smislili još jedan opijajući koktel – vino sa kokainom! Zašto da ne? Zamislite samo guvernantu koja posle dana provedenog sa razmaženom decom sedi pored vatre i utapa svoje frustracije ovim delikatesom. Jer nema toga što čaša vina i malo kokaina ne mogu da reše.

Ako je dobro za Papu...Živeli! Preuzeto sa The Pennington Edition.

Ako je dobro za Papu…Živeli! Preuzeto sa The Pennington Edition.

Terapija koja (zaista) šokira

Domišljati doktori viktorijanskog doba koristili su u svojoj delatnosti još jedan neuobičajeni lek – struju. Društvo je od njenog otkrića bilo fascinirano strujom, pa su joj pridavali razna svojstva, pa tako i lekovita. U tu svrhu postojali su razni aparati i naprave za lečenje različitih bolesti, od kojih !Kokoška svakako izdvaja električni pojas za lečenje impotencije. Da, ova sprava je zaista postojala. Ukoliko bi muškarac patio od slabog libida ili bi jednostavno želeo da pojača svoj seksualni učinak, doktor bi mu srdačno preporučio da obuče ovaj pojas i električnim putem stimuliše svoju muškost. Nije potrebno naglašavati koliko je ova metoda bila neuspešna, pa čak i pogubna za mušku populaciju. Dragi čitaoci, verujemo da ste zahvalni što živite u doba napredne medicine.

Spas za Vašu muškost! Preuzeto sa Chillopedia.

Spas za Vašu muškost! Preuzeto sa Chillopedia.

Nisu samo muškarci patili od određenih frustracija i boljki. Štaviše, u viktorijansko doba ženska histerija je bila gotovo svakodnevna pojava. Nervoza, insomnija, naduven stomak, grčevi, iritantno ponašanje svodili su se pod jedan pojam – histeriju. Jedino delotvorno rešenje bilo je: dovesti ženu do orgazma. Doktori su svojeručno lečili pomahnitale dame, što se pokazalo toliko uspešnim da nisu stizali da isprazne čekaonice pune frustriranih gospođa. Tako je nastala sprava koja i danas rešava žene frustracije i dosade – vibrator. Izgleda da viktorijanski doktori nisu bili sasvim neuki.

Lek za sve. Preuzeto sa The Pennington Edition.

Lek za sve. Preuzeto sa The Pennington Edition.

Osim ovih kvazikorisnih pojaseva i prvobitnih vibratora, doktori su prepisivali svojim pacijentima i korišćenje nečega što bi se moglo opisati kao baterija u boci. Ni nama nije u potpunosti jasno kako je ova baterija trebalo da funkcioniše. Ali, Viktorijanci su verovali da ova količina struje na jednom mestu može da izleči gotovo svaku boljku. Pa, barem su pokušali.

Lečenje ili mučenje?

Uprkos novim tehnikama lečenja viktorijanska medicina se nije odrekla nekih metoda koje potiču još iz srednjeg veka, pa čak i antike.

Tehnika ispuštanja krvi bazira se na teoriji o četiri tečnosti koje vladaju ljudskim telom: žuta žuč, crna žuč, sluz i krv. Svaki disbalans rezultirao je nekom bolešću ili neprjatnim osećajem u telu. Kako bi se ponovo uspostavila ravnoteža, najlakše je bilo ispustiti krv ili prirediti pijavicama pravu gozbu, sve dok se telo ne vrati u normalu, odnosno dok se pacijent maltene ne onesvesti. Zanimljivo je da se u nekim slučajevima ova tenika koristi i danas.

I pijavice site i domaćin zdrav.

I pijavice site i domaćin zdrav.

Još jedna otrovna supstanca koju su Viktorijanci, kao i mnogi pre njih, smatrali čudotvornom jeste živa. Bilo da ste imali otvorenu ranu, artritis, reumu ili ukočenost, dovoljno je bilo da vam doktor prepiše malo žive i da je utrljate na bolnu tačku. Zvuči jednostavno, ali, budući da je izuzetno otrovna, korišćenje žive uzrokovalo je drhtavicu, bolove u plućima, groznicu i na kraju trovanje.

Ne tako prijatno i efektivno lečenje skolioze. Preuzeto sa All Day.

Ne tako prijatno i efektivno lečenje skolioze. Preuzeto sa All Day.

Iskorak iz zdravstvenog ambisa

Iako čitava slika deluje pomalo apokaliptično, brojna revolucionarna otkrića pogurala su brigu o bolesnima ka onome što danas možemo zvati modernom medicinom. Upotreba anestetika postala je neizostavna: u početku je azot-dioksid bio primarno sredstvo anestezije; potom se prešlo na eter, da bi na kraju Džejms Jang Simpson 1847. godine uveo hloroform kao idealno sredstvo za uspavljivanje pacijenata (kraljica Viktorija lično je na svom osmom porođaju osetila magična dejstva ovog anestetika).

Začeci upotrebe anestetika tokom operacija. Preuzeto sa All Day.

Začeci upotrebe anestetika tokom operacija. Preuzeto sa All Day.

Džozef Lister je 1867. iskoristio fenol kao antiseptik (išao je toliko daleko da je izumeo neku vrstu fenol spreja). Pored toga, predložio je pranje ruku i instrumenata, kao i nošenje rukavica prilikom zahvata. Danas sasvim uobičajeni rituali – nekada apstrakcija. Luj Pasterova vakcina, X zraci, stetoskop – praktične ideje su se samo nizale. Tako je Britanija od kliconoše Evrope postala zemlja sa najrazvijenijim zdravstvenim sistemom.

Neiskustvo i neznanje doktora, preterana lakomislenost uplašenih građana i nedostatak aparata i pravih lekova oslikavaju medicinsku praksu kakva je vladala viktorijanskom Britanijom – onu koja istovremeno predstavlja pomoć pacijentima i mučenje obolelih ljudi.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *