Trevor Kristensen: „Goli portreti“

Suprotno ustaljenom obrascu fotografisanja aktova, Trevor Kristensen odlučio je da preokrene uloge i suoči se sa svojim modelima na sasvim neočekivan način.

Trevor Kristensen je fotograf iz Jute koji je postao popularan po svojoj seriji radova nazvanim „Goli portreti“. Iz imena se očekuju prosečne fotografije aktova, ali iznenađujuće je to što su modeli na njima sasvim obučeni – fotograf je taj koji je go.

Trevorova ideja nastala je iz šale sa prijateljima: zamišljao je prizor bespomoćnog fotografa koji nije razumeo da ne treba on da bude nag, već model. Iz ove komične zamisli shvatio je da u odnosu fotograf/subjekat postoji nejednakost koja se naročito javlja kada je reč o aktu. Čak i uz stalne pokušaje da stvori mirnu, udobnu i opuštenu atmosferu, modeli se tokom procesa često osećaju ranjivim. Umesto da se fokusira na to da subjekta učini što opuštenijim, odlučio je da sebe učini što ranjivijim. Iz tog razloga, Trevor pri fotografisanju skida svoju odeću, dok je subjekt taj koji je potpuno obučen.

Fotograf  striktno naglašava da su svi modeli unapred svesni činjenice da će on biti go, te da svi moraju dobrovoljno ući u proces; u slučaju da se iko oseti neprijatno, fotografisanje prestaje. Sem njegovog skidanja odeće, Trevor kaže da nema mnogo razlike od bilo kod drugog fotografisanja – pre sesije on razgovara sa modelima, upozna se sa njima, priča o samom fotografisanju i objasni svoje ciljeve. Zatim kreće fotografisanje koje traje oko 45 minuta, nakon čega on pita subjekte imaju li oni neke sugestije za slike. Kada se sve ideje iscpe, Trevor napusti prostoriju i obuče se. Kaže da se često oseti bližim subjektu nakon sesije „Golih portreta“ nego nakon običnog fotografisanja. „’Goli portreti’ čine zajedničko iskustvo“, objašnjava on.

Svi su pozvani da se uključe. U početku, modeli su uglavnom bili njegovi prijatelji, ali danas mu stižu gomile mejlova od zainteresovanih za fotografisanje. Ipak, postoji jedan bitan uslov – da osoba ne bude slična nekome koga je pre fotografisao ili njemu samom. „Ja sam dvadesetpetogodišnji strejt beli muškarac“, napisao je na sajtu „Tražim bilo koga ko se ne uklapa u taj opis. Raznolikost obogaćuje serijal.“

Sve informacije i fotografije preuzete sa zvaničnog sajta Trevora Kristensena. Za više Trevorovih fotografija, zapratite njegovu instagram stranicu.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *