Top 5: (Ne) praznični filmovi

Praznični filmovi ne moraju biti sladunjavi. Ima i onih gde neko dobije ciglom u glavu, neko pogine u masovnom ubistvu, a neko ode na orgije.

Umri muški (Die Hard)

Preuzeto sa whatculture.com

Preuzeto sa whatculture.com

I to prvi deo, začetnik trilogije. Jer šta je bolja praznična priča nego pokušaj blago alkoholisanog policajca Džona Meklejna da sredi svoj brak koji se pretvara u igru žmurki sa Alanom Rikmanom koji sa svojim pajtašima mlatara oružjem (ne magičim štapićem!) po sedištu korporacije. I to na Badnje veče. A svi negativci su Nemci. Ma sve ste ovo već znali! Pogledajte u TV ovih dana, teško da će ga zaobići.

Sam u kući (Home Alone)

Pet filmova pod ovim naslovom nezaobilazni su deo prazničnog TV programa u poslednjih 20 godina. Zbilja su simpatični kad se gledaju prvih nekoliko puta, ali franšiza je izeksploatisana do krajnjih granica. Užitak je potpun u prva dva dela, gde gledamo kako mali Kevin, dečak sa najgorom porodicom na svetu, lomi cigle o glave sirotih provalnika Marva i Harija. Pravi praznični duh! A onda u trećem delu promene dečaka. Pih.

Povratak Betmena (Batman Returns)

Preuzeto sa www.rogerebert.com

Preuzeto sa www.rogerebert.com

Film koji počinje rečima „Srećan Božić“ i koji je premijerno prikazan baš pred prazničnu sezonu obično obećava dobru zaradu; Povratak Betmena imao je sve to, ali je ipak koštao Tima Bartona prava da režira u nastavke serijala. Pretpostavljamo da je to jer je glavni negativac, Pingvin, toliko gadan da proizvođači igračaka nisu mogli ni da naprave figuricu po njegovom liku, i jer američke majke nisu želele da njihova deca za praznike gledaju krv kako pljušti na sve strane dok akrobate i klovnovi napadaju nevine građane. Pretpostavljamo ni da jelka iz koje izleću slepi miševi nije najsrećnije ukrašena. Ipak, film je krajnje poučan i nema razloga da se ne odgleda za vreme praznika  – nemojte jesti imelu, smrtonosna je!

71 fragment hronologije slučajnosti (71 Fragments of a Chronology of Chance)

Nesrećni imigrant, student, usamljeni starac i par koji je nedavno usvojio ćerku: ne zvuči nimalo praznično, ali upravo to je Božić na Hanekeov način. Scene koje prekidaju likove u sred rečenice vode kroz period od oktobra do Božića, kada se dešava masovno ubistvo o kome saznajemo u prvoj sceni. Kao i obično, Haneke ne želi da izazove iščekivanje. Od početka se zna kako se film završava i kako Božić postaje idealno vreme za ispoljavanje ljudske nemogućnosti da vole. U ovom filmu, sve je mučno, pa čak i trenuci kada likovi jedni drugima žele srećne praznike. Izbegnite ga tokom praznične sezone, ukoliko niste zaista raspoloženi za eksperimente. Ako jeste, onda toplo preporučujemo!

Širom zatvorenih očiju (Eyes Wide Shut)

Preuzeto sa www.davidicke.com

Preuzeto sa www.davidicke.com

Skoro svaka scena ovog filma osvetljena je prazničnim lampicama ili ima jelku. Prelepo je gledati ih u kombinaciji sa Kjubrikovim kadrovima jezivih ulica Njujorka ili stana prostituke. Knjiga na kojoj je film zasnovan dešava se na Pokladni utorak, ali je Kjubrik odlučio da svoj film smesti oko Božića. Još uvek se raspravlja zašto je to tako. Pretpostavke polaze od mogućnosti manipulisanja svetlom na lokacijama do frojdovskih poređenja jelki (koje izostaju jedino na maskenbalu) sa ljudskim željama. Na neki način,  Božić je upravo kao one – obećava mnogo više nego što pruža. Kako god da je, drago nam je da je tako, jer ovo je praznični klasik koji je premijerno prikazan u sred leta, i koji nema ama baš nijednu iritantnu pesmicu, niti onu prazničnu atmosferu, ali ima venecijanske maske i orgije. To je uvek za svaku pohvalu i preporuku!

Bonus predlozi – za ljubitelje horora:

Ako biste za praznike da gledate kako neko dobija odsečenu ljudsku glavu u vrlo lepom ukrasnom papiru, onda su vam na raspolaganju razni horori koji su uglavnom užasno loši, ali ima ljudi koje usrećuju. Evo nekih od njih: Black Christmas, Bloody Christmas, The Children, Don’t Open Till Christmas. Članovi redakcije ove filmove nisu gledali i nemaju nameru da im ikad posvete svoje vreme, ali vam žele svu sreću ovog sveta ako se u to upustite, jer i sami posteri deluju bolno.

Listu sastavili Nikola Golubović i Anja Anđelković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *