Radio-kokoška: Rammstein

Metal je rat, a Ramštajn je pirotehnika!

Ramštajn je jedna od grupa koje oštro dele publiku na fanatike i nezainteresovane. Imaju šest albuma koji su, makar na prvi pogled, međusobno veoma slični. Pa ipak, njihova sceničnost, smisao za humor, kao i neverovatna sposobnost da učine industrial metal prijemčivim širim masama zavređuje svačiju pažnju.

Premda je metal ključni element u njihovom izrazu, nije i jedini. Naročito u svojim ranijim radovima, Ramštajn su rado koristili sintisajzere, a vremenom su sve aktivnije koristili i orkestre, prvenstveno gudačke. Naročito je uzbudljivo susresti se s njima uživo – nastupi su bogati pirotehnikom, a članovi grupe ne štede ni gorivo ni sebe. Zahvaljujući tome, oni su jedna od grupa s kojima je bolje upoznati se kroz koncertni nastup nego kroz album.

Tekstovi Tila Lindemana, pevača grupe, i inače su intrigantni i poetični (mada neretko i agresivni), a u retkim, ali uvek upečatljivim, baladama naročito dolaze do izražaja.

Nemačko poreklo napravilo je dodatne probleme za ovu grupu. Još i pre svetske slave, u rodnom Berlinu, grupa je optuživana za militantne, desničarske, pa i nacističke stavove. Ipak, Ramštajnova sklonost kontroverznim i morbidnim temama pre je stvar estetskog izbora nego ideološkog opredeljenja.

Sve u svemu, Ramštajn su grupa koja se opredelila za direktan žanr i manje-više predvidiv stil. S druge strane, od teksta, preko izvođenja na koncertima do pirotehnike, oni nepogrešivo bude energičan odziv u svojoj publici. Svakome je, bar ponekad, potrebno malo uznemiravanja i crnog humora, a Ramštajn su uvek orni da to i ponude.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *