Jubilarna Slobodna zona

Uskoro počinje Slobodna zona. !Kokoška bira filmove koje svakako treba pogledati i raduje se.

20 000 dana na Zemlji

7. novembra se otvara 10. jubilarni festival Slobodna zona koji  u tri grada (Beograd, Novi Sad i Niš) još jednom donosi neke od najboljih dokumentarnih i angažovanih filmova. Organizatori su se posebno potrudili da zaokruže deceniju postojanja prikazivanjem izuzetno popularnih ostvarenja. Stoga, festival se otvara filmom 20 000 dana na Zemlji  u Sava Centru. Ovo ostvarenje prati svakodnevnicu i stvaralački proces muzičara Nika Kejva. Moći ćete, takođe, premijerno da pogledate jedan od najpopularnijih indi filmova ove godine, Boyhood, koji govori o odrastanju dečaka kroz istinito odrastanje glavnog glumca  jer je  sniman u periodu od 12 godina.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=IiDztHS3Wos]

Kao paralela ovom netipičnom filmu režisera Ričarda Linklejtera biće prikazan film Girlhood. Ovaj film možda nije toliko impresivan u produkciji, ali se bavi istom temom – obrastanjem. Ipak, prikazuje se potpuno drugačija strana odrastanja sa fokusom na devojku koja biva prihvaćena u bandu. Još jedno od čudnijih igranih ostvarenja je film Pleme koji ne sadrži ni jedan dijalog, osim na jeziku gluvonemih čiju priču i priča. Slobodna zona prikazuje i pregršt filmova koji govore o životu van Zapada: Timbuktu (Mauritanija), Smeće (Brazil) i čak tri sa Izraelsko-palestinskog područja: Žirafa, Motivacija: nula i Omar.

U potrazi za Vivijan Majer

U potrazi za Vivijan Majer

Možda je ono najlepše kod Slobodne zone to što nam nam donosi i veliki broj domunetaraca koje nemamo često priliku da gledamo u domaćim bioskopima. Ako želite biografski film ili priču o muzici, Potraga za Felom će vam ponuditi oba u dokumenarcu o Feli Anikulapu Kutiju. Istinitu ljubavnu priču naći ćete u ostvarenju Ljubavna Odiseja, a istinitu priču o zločinu u Suđenju u Mađarskoj. Prikazaće se i dva dokumentarca na temu fotografije; So zemlje prati Sebasiaoa Salgadoa koji je posmatrao promene čovečanstva, istorijske gogađaje i brojne sukobe, dok u U potrazi za Vivijan Majer nalazimo ženu koja je inspiraciju crpela iz svakodnevnih dešavanja putem ulične fotografije. Svakako šokantno ostvarenje je i film 1971. u kome se otkrivaju detalji o upadu u najzaštićenije fajlove FBI-a mnogo pre Vikiliksa i Soudena, a čiji su učesnici prvi put otkriveni upravo u ovom ostvarenju. Slobodna zona prikazuje i jedan animirani film: Da li je visok čovek srećan prenosi razgovore sa američkim lingvistom i aktivistom, Noamom Čomskim.

Da li je visok čovek srećan

Kao i prethodnih godina, i ove će progam pratiti Noćni razgovori u kojima organizatori festivala pozivaju na diskusije o filmovima i produbljivanje priča koje će nam ova ostavarenja pokazati.

Za program i detaljnije opise filmova pohitajte na zvanični sajt Slobodne zone, a zatim i na blagajne bioskopa u kojima će filmovi biti prikazivani jer je prodaja uveliko počela. Ako želite da se igrate sa srećom pri nalaženju karata, učestvujte u nagradnom konkursu Fotka za jubilej o kome možete pročitati ovde.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *