Franz Ferdinand – Right Thoughts, Right Words, Right Action

Nadvojvoda Franz Ferdinand ponovo je došao među nas. Ovoga puta, zbog njega neće izbijati ratovi.

Četiri godine su prošle od kada su momci iz Glazgova predvođeni Aleksom Kapranosom objavili fenomenalni Tonight: Franz Ferdinand. Taj album, kao i dva prethodna, suočili su bend sa visokim očekivanjima publike. Da li četvrti studijski album Franc Ferdinanda nastavlja da tera fanove na frenetično skakanje?

Našoj sreći nije bilo kraja kada nas je bend krajem avgusta počastio sa dva nova singla: „Love Illumination“ i „Right Action“. Prvi singl odiše atmosferom na koju smo navikli od Ferdinandovaca – zarazan ritam, pevljiv refren i sjajan, potpuno otkačen spot kakvih je bilo i ranije:

Na prvo slušanje album deluje bledunjavo. Dominiraju sporije, „baladolike“ stvari. Prepoznatljivo uklapanje ritma i rifova je tu, ali nešto umrtvljenije. Ipak, ako ponovo preslušate album, do izražaja će doći nekoliko pesama koje štrče i „nose“ album. Solidno zarazna pesma vickastog teksta je „Evil Eye“:

Možda najbliža klasičnoj Franz Ferdinand gitarskoj histeriji je „Bullet“:

Ostatak albuma odiše melanholijom koja je bendu bila i ranije svojstvena, ali manje zastupljena. Odlična lucidnost u pisanju tekstova nije napustila Kapranosa.

„Goodbye Lovers & Friends“ je solidna pesma, zamišljena da zaokruži ovu prilično raznoliku celinu. U tome i uspeva sa svojim refrenom koji poziva na pripitu horsku izvedbu.

Premda su kritičari ocenili album prilično povoljno, stari fanovi benda će osetiti da mu fali onaj punch na koji su navikli. To se lepo vidi iz komentara na Internetu. I pored toga, Right Thoughts, Right Words, Right Action je pronašao svoju publiku.

Iako će vas isprva naterati da odskrolujete plejlistu ka pređašnjim ostvarenjima benda, album je daleko od lošeg. Treba mu dati šansu – postaje bolji sa svakim preslušavanjem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *