Vreme je za Promenu!

Pozorište Promena slavi svoj drugi rođendan!

Kakva je to promena u Promeni? Studenti, inicijativa, raznovrstan repertoar, opuštena atmosfera – glavne su karakteristike ovog pozorišta. Ono je odskočna daska za mlade pozorišne umetnike, kao i prilika za publiku da posmatra, uživa ili negoduje, ali uvek uči, zajedno sa glumcima, o tome šta čini dobru pozorišnu predstavu.

Pozorište Promena nastalo je i deluje pri novosadskoj Akademiji umetnosti. Zauzima zaista važnu ulogu u mikrokosmosu novosadske pozorišne scene. Promena je učestvovala na brojnim festivalima, a i sama ugošćava predstave i postaje sve šire poznata. Da li zbog specifičnog odnosa potrebe publike i gradske pozorišne ponude ili zbog samih osobina ovog studentskog pozorišta, a najverovatnije iz oba razloga – Promena je jedinstven pozorišni fenomen u Srba.

 

Poklon kokoški. Slučajnost, mislite? Mi se ne slažemo.
(Izvor:  https://www.facebook.com/promenapozoriste/)

Istorija Promene u 10 1/2 rečenica

Studentkinja dramaturgije i sadašnja direktorka Promene, Aleksandra Mrđen, ispričala nam je kako je ovo pozorište nastalo.

Iako je ponovo pokrenuta 2015. godine, Promena ima znatno starije korene – nastala je 1978. godine, a među prvim osnivačima nalazili su se Miša Belegišanin, Radoslav Milenković i Haris Pašović, tada studenti, a sada poznata imena naše dramske scene. Imali su podršku svog profesora, Bore Draškovića, režisera, koji je postao svojevrstan mentor Promene. Gostovali su na svim značajnim festivalima, sa svojim studentskim predstavama.

Kao kada je Lenon napustio Bitlse, i Promena je doživela raspad kada je Haris Pašović završio Akademiju. Pokretana je još nekoliko puta, ali je uvek iznova prestajala sa radom kada bi ta generacija studenata završavala studije.

Na ideju ponovnog, najskorijeg pokretanja ovog pozorišta došli su u februaru 2015. Dušan Vukašinović, Stefan Isaković i Dimitrije Aranđelović, koji su okupili kolege studente i preneli im istorijat i priču. Tada je dogovoreno da mlada Promena, koja ima za cilj da se više nikada ne ugasi, uvede novi metod rada. Na svakih godinu dana, rukovodstvo se menja i ima zadatak da mlade generacije studenata dramskog departmana motiviše da rade za Promenu. Uprkos dugom prekidu rada, kontinuitet ipak postoji jer su neki od starih članova sada profesori mladim učesnicima, i neguje se sličan pristup radu i odnos prema publici.

 

O promenjenoj Promeni koja menja

Uradi nešto, za promenu!
(Izvor: https://www.facebook.com/promenapozoriste/)

 

Promena je pre svega studentsko pozorište i treba studentima da služi kao mesto gde će graditi i vežbati svoje veštine i gde će, uostalom, raditi posao za koji se školuju. Većina predstava koje se izvode su ispitne predstave glumaca i reditelja, ali na repertoaru su i predstave master projekata i one samostalnih studentskih projekata.  Finansira se samo preko karata (džabaka, 200 dinara), a za nju rade studenti svih smerova. Svetlo i ton majstori, scenografi, reditelji, dramaturzi, glumci, i svi uključeni u postavljanje predstave nameštaju i rasklanjaju scenu, pronalaze i prave kostime, svađaju se oko termina za salu i snalaze se kako mogu da bi pokazali svoju predstavu. Imaju, dakle priliku da budu uključeni u sve mehanizme potrebne da bi se predstava desila, kao i veliku potrebu da igraju. Možda zato predstave pozorišta Promena imaju specifičnu atmosferu. Studenti su srećni što igraju, i ne shvataju to kao obavezu, a i publika je srećna što gleda neka nova i drugačija lica. Kako !Koka ekskluzivno saznaje, najbolje reakcije Promena dobija na komedije (na primer, na Lizistratu, o kojoj će reči biti kasnije).

3, 2, 1 – Lizistrataa!
(Izvor: https://www.facebook.com/promenapozoriste/)

Do sada su gostovali u Bečeju, Subotici, Pančevu, Bratislavi, Sarajevu… Kako kažu, najizazovniji nastup imali su na Uličnim sviračima  2016. kada su dobili stejdž koji je bio njihov u određenom terminu svakog dana. Livada ili stejdž, zavisi kako gledate, isprva je izgledala kao mesto na kom je nemoguće postaviti njihove predstave. Ipak, u tih nekoliko dana oni su uspeli tu da naprave pozorište i prikažu ih brojnoj publici koja je sedela na klupama, travi, kamenju i prašini, da bi na ovom, inače muzičkom, festivalu uživala u Promeninom programu.

Festival Uličnih svirača, bez svirača
(Izvor: https://www.facebook.com/promenapozoriste/)

Répertoire

O predstavama i dešavanjima koje za vreme nadolazeće Nedelje Promene (20-27 feb.) možete pogledati najbolje je da se informišete sa njihove facebook stranice.  Mi vam prenosimo po reč-dve o nekim  predstavama iz Promeninog redovnog repertoara.

Lizistrata, koju smo gore pominjali kao jednu od najposećenijih, rađena je po motivima Aristofanovih komedija, a prikazuje žensku stranu rata. To jest, šta se desi kada žene odluče da prekinu rat tako što nateraju muževe na celibat.

Bure baruta, najduže igrana u Promeni, predstava je Dejana Dukovskog. Inače, pobednik je MIT festa na Cetinju 2015.

Černodrinski se vraća kući , predstava Gorana Stefanovskog, bavi se odnosom prema tradiciji.

Obzirna bludnica rađena je po motivima istoimenog Sartrovog romana. Radnja je, međutim, transponovana na Srbiju i predstavlja društvenu satiru.

Ručni rad je komedija po motivima komada Žan Klod Danoa. Radnja se dešava 2020. godine, a tema je misteriozna krimi priča o tri žene.

Uporedo sa predstavama modernih pisaca igraju se antičke drame, Šekspir (Magbet), Čehov (pripovetke) i Pirandelo (Šest lica traži pisca), uporedo sa stranim, izvode se domaći dramski tekstovi, uporedo sa klasicima – široj publici manje poznate drame.

Pored predstava, Promena organizuje i javna čitanja radova studenata dramaturgije. Na ovaj način njihovi tekstovi imaju priliku da se nađu na sceni i da ”ožive”, kao i da se predstave publici.

Promena dovodi i gostujuće predstave na svoju scenu, te ako pratite njihov repertoar možete pogledati i po neku predstavu iz regiona.

 

Talente grande y tu madre

Talente je komični program improvizacije, koji takođe izvodi deo ansambla Promene. Glumci sami na licu mesta kreiraju karaktere, situacije i songove u različitim igrama, poštujući izmišljena pravila igre. Na ideju da pokrenu ovaj program došla je ekipa sa glume želeći da zabavi publiku. Tempo igara je brz, a glumački zadatak težak. Zamislite samo da jednom istom predmetu treba da date dvadesetak drugih namena (tako kvaka postje propeler, pištolj, usisivač i sličuga). Ili da simultano sa partnerom smislite i otpevate pesmu na zadatu temu bez prethodnog dogovaranja.

Leptiriću šareniću o Nikoli Tesli
(Izvor: https://www.facebook.com/promenapozoriste/)

 

Torta za kraj

Danas je drugi dan proslave Promeninog drugog (ili trideset osmog) rođendana. Proslava je nazvana Nedeljom Promene i upravo toliko i traje. Zato preporučujemo da se zaputite u Novi Sad, prostorije Akademije umetnosti u Ulici Đure Jakšića br. 7. Ovo je adresa na kojoj, nezavisno od rođendana, možete prisustvovati najvećem broju Promeninih  predstava. Rezervacije karata vrši se putem mejla (teatarpromena@gmail.com), a karte se preuzimaju neposredno pred početak predstave.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *