Top 5 starozavetnih frajera

Nikada niste maštarili o biblijskim ličnostima? E, pa, vreme je da počnete!

Mojsije: moć kao afrodizijak

I nauči se Mojsije svoj mudrosti egipatskoj, i beše silan u rečima i u delima

Dela apostolska, 7:22

Ponosni posednik najopasnije starozavetne brade; preuzeto sa www.build-a-beard.com

Ponosni posednik najopasnije starozavetne brade; preuzeto sa www.build-a-beard.com

Egipatski princ, vođa jevrejskog naroda, bliski saradnik Svevišnjeg. Omiljena životinja: zmija, omiljeno voće: kupina, uživa u propovedima i dugim šetnjama pustinjom.
Zbog administrativnih poteškoća sa njim nikada nećete moći da kročite na Svetu zemlju. Pošto deluje da ne voli kupanje u moru, verovatno biste letovali isključivo na planinama, gde biste bili zapostavljeni zarad njegovog ćakulanja sa Jahveom.
Moćni vođa naroda poput Mojsija nije saputnik za svakoga: potrebno je izdržati tu količinu ambicije i autoritarnosti, ali i silovitu prgavost koju je pokazao kako ubistvom Egipćanina, tako i razbijanjem zavetnih tablica zbog malko pustinjske jeresi. Ipak, privlačnost dominantnih muškaraca često je fatalna, te mu !Kokoška samouvereno i zavodljivo maše.

Ocena !Kokoške: 8/10

 

Avesalom: zgodni tatin sin

A ne beše čoveka tako lepa kao Avesalom u svem Izrailju, da ga tako hvale, od pete do temena ne beše njemu mane

Druga Samuilova, 14:25

Kosa mu je bila lepa, ali teška za raščešljavanje. Preuzeto sa martinamcgowan.com

Kosa mu je bila lepa, ali teška za raščešljavanje. Preuzeto sa martinamcgowan.com

Avesalom je prava poslastica za sve srdobolne curice koje su provele adolescenciju uzdišući za lepuškastim, neshvaćenim rokerima. Najmlađi i omiljeni sin cara Davida, ovaj princ je bio šarmantan i dopadljiv mladić, a njegova ljubav prema životu na visokoj nozi donela mu je dosta divljenja. Bio je nešto kao izraelski superstar – narod ga je toliko voleo da su mnogi podržali i bunu koju je podigao protiv oca. Da bi pokazao nadmoć nad ocem, spavao je sa deset njegovih konkubina u jednom danu, što mu automatski dodaje bod za izdržljivost. Velika zamerka: razmaženost, i sklonost durenju i izdaji.
Skončao je neslavno,  tako što mu se kosa zaplela u grane drveta ispod koga je jahao, te su ga neprijatelji proboli kopljima dok je bespomoćan viseo. Ma koliko da je grozna, ovakva smrt je više nego dovoljno slikovita da mu vaš bend posveti svoju prvu hit-baladu, te za nju bodove oduzimati nećemo.

Ocena !Kokoške: 6/10

Samson: snažan i osećajan

Vid' lava! "Samson i lav", Frančesko Hejz, preuzeto sa www.gospelweb.net

Vid’ lava! “Samson i lav”, Frančesko Hejz, preuzeto sa www.gospelweb.net

I duh Gospodnji siđe na njega, te rastrže lava kao jare nemajući ništa u ruci, i ne kaza ocu ni materi šta je učinio

Sudije, 14:7

Ako je vaša mama uvek želela da završite s pravnikom, ovo je pun pogodak: Samson je poslednji veliki izraelski Sudija, koji je sprovodio Jahveovu pravdu među Izrailjćanima. Kao i Avesalom, dičio se dugom kosom, ali je njegova bila posvećena Bogu, te mu davala nadljudsku snagu kojom je mogao da provodi dane rastržući lavove golim rukama i pobeđujući vojske viličnom kosti magarca. Prema odabranoj ženi je iskren, što bi bila vrlina kada bi bolje birao. Avaj, sklon je prevrtljivim obaveštajkama, što ga je dovelo i do zatočeništva… i slepila.
Dodatan minus: ako ga vaša porodica uvredi, možda će je pobiti.

Ocena !Kokoške: 8/10

 

Golijat: opasan momak

… izazivač po imenu Golijat iz Gata, visok šest lakata i ped
I na glavi beše mu kapa od bronze, i oklop pločast na njemu od bronze, i beše oklop težak pet hiljada sikala

Prva Samuilova, 17:4-5

Visok i okićen: san naših baka. Preuzeto sa www.empowernetwork.com

Visok i okićen: san naših baka. Preuzeto sa www.empowernetwork.com

Da živi u 21. veku, Golijat bi vozio besan džip i kitio se kajlama od kojih se vratni pršljenovi krive – tako, bar, izgledaju popularni prikazi. Međutim, ne budimo toliko strogi: sasvim je moguće da je ta mračna slika siledžije tek plod izrailjske propagande. Iza maske opasnog ratnika, možda se krije krhka duša, koja piše poeziju i zalaže se za dobrobit mladih naraštaja: uglavnom, nešto kao Kristijan. Prava životna saputnica mogla bi nježno rasterati Golijatov duševni mrak, dok se pride kupa u zamašnom ratnom plenu imetku. Kapitalistički pristup ljubavi možda nije za svakoga, ali, hej – Golijatova skora smrt bila bi kašika u med za suprugu takvog tipa.

Ocena !Kokoške: 7/10

 

Prorok Ilija:  kao Tesla, samo sa kočijama

I kad iđahu dalje razgovarajući se, gle, ognjena kola i ognjeni konji rastaviše ih, i Ilija ode u vihoru na nebo

Druga o carevima, 2:12

Zamišljen pogled u nebesa - čista romantika! Preuzeto sa babamim.com

Ne morate mu kuvati: za to će se pobrinuti Jahve i gavranovi. Preuzeto sa babamim.com

Prvu privlačnost Ilijinu, dakle, razjasnismo odmah: kola ne da su mu besna, već su ognjena, uz potencijal za pridruživanje mile high klubu. Ako ćemo pravo, jedino se tako može nadmašiti vozni park bilo kog prosečnog crkvenog velikodostojnika. Naša crkvena tradicija pripisuje mu i gromobacačke sposobnosti, što je uzbudljivost divljenja vredna: mogli bismo se, kad god nam je volja, ljubiti na romantičnom pljusku.
Iliju, za razliku od Golijata, ne bismo posmatrali strogo materijalistički. U vreme slobodno od propovedanja jedinog pravog boga, hranio je gladne i dizao iz mrtvih – mnogo pre nego što je Isus popularizovao takve postupke.  Za razliku od Mojsija, nije mu strano padanje duhom i odustajanje od vere u svoj narod – tumačićemo to kao dirljiv dokaz ljudskosti.
U stanju smo da mu oduzmemo samo jedan bod, i to zbog toga što je, zbog dosluha sa višom silom, doslovce uvek u pravu. Da je Ilijina nepogrešivost prolematična, dokazao je slučaj grešnice Jezavelje, kojoj se žestoko obila o glavu.

Ocena !Kokoške: 9/10

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *