Top 5 serija za ljubitelje trilera i misterija

Za sve one kojima kombinacija psiho-trilera, misterije i horora predstavlja pravi užitak, Plezir je sastavio zanimljivu listu serija. Kokoška! vam prenosi njihove predloge.

Za neke ste možda već čuli, neke ste sigurno gledali. Ali, ukoliko vam je nešto promaklo, tu smo da vam preporučimo dnevnu dozu omiljenih serija za sve ljubitelje psiho-trilera, misterija i horora. Lista se stalno produžava budući smo svedoci zlatne ere televizijskih serija. Domaća produkcija je sasvim drugačija priča budući da su nedostatak novca i beskonačne reprize tv serija naša tužna realnost, ali, o toj temi nekom drugom prilikom.

Bates Motel

Serija se bavi događajima koji su prethodili priči iz filma “Psiho”. Norman Bates je vodeći lik i publika ima priliku da vidi razvoj njegovog psihološkog profila od tinejdžerskih godina. Normanov komplikovan i neuobičajen odnos sa majkom Normom i niz događaja koji će uslediti nakon njihovog preseljenja u mali grad pokazaće nam kako se kalio karakter jedog od najpoznatijih serijskih ubica na svetu. Serija je snimljena prema likovima iz romana “Psiho” Roberta Bloka s tim da je priča adaptirana i prilagođena sadašnjem vremenu.

True Detective

je jedna od onih serija o kojima apsolutno svi govore. Jedna polovina je gledala, druga polovina čula odlične preporuke, a rezultat je da o njoj svi govore. Naizgled tipična krimi priča o dvojici policajaca već posle gledanja prvih nekoliko epizoda osvaja i uvlači u svoju radnju, jasno vam stavljajući do znanja da ova serija nije jedna od mnogobrojinih koje se podjednako neprimetno završe kao što su i počele. Ono u čemu je tajna uspeha je naizgled jednostavan recept koji se sastoji iz tri stavke koje se donekle podrazumevaju, ali ipak to nije uvek slučaj, a to su: scenario, režija, gluma. Serija je zamišljena tako da svaka sezona bude priča za sebe sa novim likovima i radnjom. Dok željno iščekujemo drugu sezonu, koja je najavljena za početak sledeće godine, ukoliko niste pratili na času, obavezno nadoknadite propušteno i pogledajte kako su Metju Mekonahi i Vudi Harelson maestralno odigrali svoje uloge u prvoj sezoni.

American Horror Story

je serija koju sam nedavno počela da gledam i, iako nisam pogledala sve sezone, mogu vam je preporučiti jer je pre svega uzbudljiva i neobična, a to je i odlika ovog žanra. Serija je enormno popularna širom sveta, a razlog uspeha su interesantna glumačka postava i neobična radnja. Prva sezona se odigrava u prelepoj staroj kući u kojoj osim novih stanara borave i duhovi prethodnih stanara (kliše kada je ovaj žanr u pitanju, ali radnja nije dosadna ni u jednom momentu). U drugoj sezoni scenaristi su poželeli da radnju začine pričom u psihijatrijskoj bolnici. Treća sezona se odvija u školi za veštice u Nju Orleansu, a četvrta, koju upravo očekujemo, prati jeziva dešavanja u cirkusu. Ako do sada niste pratili, pravo je vreme da počnete.

The Killing (Forbrydelsen)

je dinamičan, uzbudljiv triler koji nam stiže iz Danske. Serija je prikazivana od 2007. do 2011. i ukoliko je niste pogledali, a volite ovaj žanr, obavezno to morate ispraviti. Na početku se odigrava ubistvo jedne mlade devojke i u nastavku priče imamo prilike da pratimo čitavu istragu, sklapamo mozaik i otkivamo svu dubinu ovog zločina i njegove posledice. Kako se istraga dalje razvija, upoznajemo se sa likovima koji su na neki način imali dodira sa ubijenom devojkom i pratimo niti koje povezuju politiku i ovo naizgled obično ubistvo. Pitanje ko je ubio Nannu Birk Larssen lebdi u vazduhu i drži vas u neizvesnosti iz epizode u epizodu. Serija ima i svoju američku verziju.

Sherlock

I kada pomislite da su sve priče o Šerloku Holmsu i njegovom vernom partneru, doktoru Votsonu ispričane, pojave se ljudi koji uspevaju da unesu nešto novo u poznatu priču i zadrže vas uz ekran iz epizode u epizodu. Upravo to se desilo sa uspešnom britanskom adaptacijom popularne priče o ekscentričnom detektivu. Zahvaljujući odličnoj glumačkoj postavi i dobrom scenariju serija je osvojila kako publiku tako i kritiku. Ono po čemu je prepoznatljiva je mali broj epizoda po svakoj sezoni (3-4). Prikazivanje je počelo 2010. godine, a ove godine očekujemo novu, četvrtu sezonu.

Šta vi gledate ovih dana? Voleli bismo da čujemo vaše preporuke u komentarima.

Autorka: Tea

Tekst je uz saglasnost preuzet sa sajta Plezir

 

 

 

2 komentara

  • Bron Broen (Most), švedsko danska serija, a oni su majstori krimi žanra.

    • Anja Anđelković says:

      Marko, hvala na komentaru!

      I !Kokoški se svideo „Most”, pa smo čak i poredili švedsko-dansku verziju sa američkom; evo i tog teksta. Kako se tebi učinila ova američka verzija, ako si uopšte i smogao snage da je odgledaš posle odličnog originala?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *