Stand Up Fest 2013

Ovog vikenda u Domu Omladine Beograda održava se treći po redu StandUpFest, međunarodni festival stendap komedije. Da li ste spremni za malo komedije na nogama?

Preuzeto sa standup.rs

Preuzeto sa standup.rs

Pod sloganom „Antiapatija”, treći StandUpFest počinje nastupom najboljih mladih stendap komičara iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Prvog dana održaće se i takmičenje mladih nada, tj. stendap komičara u pokušaju, gde će o pobedniku odlučivati žiri i reakcija publike, a nagrada je nastup na StandUpFestu u Mariboru i u Beogradu 2014. godine.

Drugi i treći dan rezervisani su za reviju najboljih komičara iz regiona, a nastupiće Saško Kocev (MKD), Ivan Šarić (CRO), Tin Vodopivec (SLO), Filip Andronik (BiH), Marina Orsag (CRO), uz ekipu komičara iz organizacije Standup.rs (Srđan DinčićJelena RadanovićAleksandar Perišić,  Nikola Silić), koja je i organizator StandUpFesta. Za poslednje festivalsko veče, 6. oktobar, najavljen je jedan od najpopularnijih stendap komičara Dylan Moran, sa potpuno novom predstavom „Yeah, yeah”, sa kojim će podeliti binu i Srđan Dinčić (Standup.rs) i Tin Vodopivec iz Slovenije.

Ali, šta je stendap komedija, i otkud to kod nas?

Stendap (stand up) je vrsta komedije u kojoj izvođač nastupa uživo pred publikom, najčešće direktno joj se obraćajući. Komičar uglavnom izvodi unapred spremljeni materijal, koji se može sadržati iz anegdota, kratkih šala, i one liners-a (monologa sastavljenih od više šala čija suština stane u jednu rečenicu). Izvodi se u klubovima komedije, barovima, manjim pozorištima, na televiziji, internetu… Komičar je i pisac, i reditelj, i izvođač. Njegov materijal proističe iz ličnog iskustva, pogleda na svet, stanja u društvu i nije puko prepičavanje viceva. On treba da na duhovit način kritikuje društvene pojave. 

Za stendap, reakcija publike je ključna. Ona od komičara očekuje da izvodi kvalitetan materijal koji je neprekidno tera na smeh. Taj pritisak može biti uzbudljiv, ali i užasavajuć. Jedna stendap predstava uglavnom ima nekoliko komičara koje predvodi domaćin, odnosno MC (Master of Ceremonies), koji je tu da malo zagreje publiku i predstavi izvođače. Naravno, u klubovima komedije postoje i „večeri otvorenog mikrofona” gde svako može uzeti mikrofon u ruke i isprobati se kao stendap komičar.

Stand up na ovim prostorima

Što se tiče stendapa u Srbiji, za popularizaciju ovog žanra komedije zaslužna je organizacija Standup.rs, osnovana 15. juna 2010. Ona producira i realizuje klupske i pozorišne nastupe domaćih i regionalnih stand up komičara, konkurse za mlade talente, radionice i festivale. Prva komedija u produkciji Standup.rs, „Grupna terapija“ Srđana Jovanovića, premijerno je izvedena maja 2009. godine  i našla se i na redovnom repertoaru Zvezdara teatra.

Prvi StandUpFest u Srbiji održan je u Domu Omladine Beograda oktobra 2011. godine, gde je više od 3000 gledalaca tokom tri dana imalo prilike da se smeje komičarima sa prostora bivše Jugoslavije. Direktni partner organizacije Standup.rs je Klub komedije Standup.si iz Maribora, Slovenija. U saradnji sa britanskim stendap partnerom „London Calling”, StandUp.rs  na festival dovodi zvezde britanske stendap scene, kao što su Edi Izard i Dilan Moran, čijim šalama se možete smejati već u nedelju uveče. Stoga, ako ste spremni da preko vikenda bolujete od upale stomačnih mišića izazvanih nekontrolisanim smehom u Domu Omladine, znate šta vam je činiti. U suprotnom, komičare StandUp.rs možete pratiti na njihovoj turneji, iliti „Karavanu” kroz prostore bivše Juge, ili slušati na Radio Beogradu u emisiji VRH četvrtkom od ponoći.

Mislim da većina ljudi ima tendenciju da život posmatra iz komičnog ugla – jer postoje stvari u životu koje su tužne, užasavajuće. Ako im se ne smejete, poželećete da se ubijete.

– Vudi Alen.

Ako je smeh lek, stendap je adrenalinska injekcija ubodena direktno u srce.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *